Популізм на земельних ділянках

Розмова з депутатом обласної ради Миколою Полiлуєм про болюче для багатьох питання - міську землю.

  • - Миколо Вікторович, що Ви можете сказати про правомірність використання землі.

  • - Земельні питання одні з найважливіших на теперішній час. Є земельні ділянки, що суперечать громадській думці, є конфліктні ситуації.

СКД, 50

По-перше, на СКД у 2006 році була виділена земля на будівництво аптеки, людина набула усі необхідні документи, уклала на 8 років договір оренди. Уявіть, підприємець увесь цей час сплачує у міський бюджет кошти.

Уся бюрократична тяганина подовжується 7 років. У 2007 році, коли людина хотіла розпочати будувати, вийшли мешканці і не дозволили. Поряд на тій території побудовані МАФи та інші приміщення, цим людям будівництво хтось погодив. 

Тому з’являється питання до влади. Навіщо було погоджувати, брати гроші у людини, а потім не дозволяти користуватися тим, за що вже заплачено. Влада це партнер? Чи вона відстоює приватні інтереси?

Люди хочуть інвестувати гроші в місто. Це аптечний заклад, який створить здорову конкуренцію, це й нові робочі міста. Після протестів проти орендаря ділянки завели кримінальну справу, перетинання будівництву дійшло навіть до того, що було застосовано силу. 

Сьогодні підприємець має питання. Перше, у рамках кримінальної справи повинна настати відповідальність, але чому вона не настала? Друге, чому і далі з орендатора беруться гроші, а будівництво перетинається? І третє, як вийти з цього становища, що надати громаді, як її заспокоїти?

- А який вихід передбачаєте Ви?

- Я думаю, що владі потрібно звернутися до порядності і партнерства. І уникнути таких прикладів, в майбутньому. По-друге, влада повинна людині запропонувати перемовини і шляхи вирішення цієї проблеми. 

Варіанти такі: припинити перетинання, повернути гроші або надати іншу ділянку в такому ж комерційному статусі. Це штучний конфлікт, і влада повинна показати, що вона не лише посередник, а одержувач коштів, вона дає дозвіл і забезпечує права користувача цієї ділянки.

Я вважаю, що потрібно захищати майбутнє кожного, хто хоче зробити свою справу в місті Суми у вигляді середнього або малого бізнесу. Потрібно говорите за те, як захищати гроші, які сьогодні забезпечують бюджет і повертаються соціальним верствам.

З громадою також потрібно вести роз’яснювальну роботу, щоб не налаштовувати бізнесменів проти сумчан, а, навпаки, разом шукати шляхи вирішення ситуації. Влада повинна діяти фахово, спокійно, разом, бо створилася ця проблема в колах влади.

- Ви казали, Миколо Вікторович, що таких прикладів багато?

- Так, друге питання по вулиці Нижньосироватській біля Харківської, 54, там людина викупила приватний будинок і до своєї приватної ділянки ще добрала землю.

Нижньосироватска, 10/1

Земля виділялась під приватне будівництво, а потім змінили призначення на багатоповерховий будинок. Був один власник ділянки, потім перекупив інший. Він обніс ділянку огорожею, почав копати котлован, і тут з’явилася громадськість. 

Люди почали питати, що це робиться, хто працює, до яких мереж буде приєднуватися. З’ясувалося, що все законно, є дозвіл, пакет документів. Але де ж громадські слухання? З людьми з прилеглих будинків ніхто нічого не погоджував.

Таким чином є проблема, місто повинно розвиватися і є суперечності з громадою. Ці суперечності нібито погоджуються у владних коридорах без громадської думки, а потім мешканці пишуть купу листів у прокуратуру, меру, в ГАСК, а підприємці несуть збитки від стосунків з владою.

Влада повинна підійти до цього питання  так, щоб і бізнес захистити і громаду не турбувати. Потрібна системна робота, вона зумовлена тим, що ці проблеми накопичуються роками, і за ними стоять недобросовісні чиновники.

- В приватному секторі ще є земельні порушення? 

- Так,  третє питання на вулиці Карбишева, де спортивні та дитячий майданчики, паркова зона, де відпочивають мешканці Басів. Карбишева - це приклад недобросовісності попередньої влади.

Уся ця територія тихенько буда розпайована і віддана у власність. Зроблені первісні акти, потім усе перепродали, і знов конфлікт: добросовісні користувачі і громада. Люди кажуть, хто це, як це, хочуть лишити нас дитячого майданчика, зносити спортивне спорядження.  

Питання, хто ж це під замовлення робив, хто отримав гроші?! Тобто є оціночні речі по землі, є питання, які дійсно проведені для того, щоб ті, хто у владі заробили гроші. Цей випадок показує, що є група чиновників, що займається наживанням на міській землі.

- Може такою ж є і ситуація з так званим Вишневим садом?

- Наш Вишневий сад - це четверте питання, про яке я хочу згадати.

Вишневий сад - Курська, 43

Громада з цим питання не може упоратися 6 чи 7 років. Спочатку не захотіли брати до уваги громадську думку, а потім, щоб вийти з ситуації почали робити зелені насадження, дитячі майданчики.

50-метрову ділянку дали підприємцям, щоб вони будували магазин. Всі питання були підведені під будівництво і почалися наведені вище проблеми. В результаті і бізнес не може реалізувати свої проекти, і громада страждає.

- Як  же на Вашу думку потрібно вирішувати ці питання?

- Зрозуміло, що меру від попередників дісталася ця плутанина. Він має бажання її вирішити, але усе регулюється недосконалими законодавчими актами. Ці ситуації потрібно розв’язувати правильно і фахово, як на рівні Верховної ради, так і міста.

Але саме головне, законодавчі дірки це є той час, коли чиновники  маніпулювали законодавством, сьогодні нові часи і вимоги. Влада повинна реагувати по-новому, передбачати те, що довіра громади - перше джерело, що оцінює роботу мера і міськвиконкому.

Кризисний  менеджмент – чиновники, що здатні робити реформи

Я вважаю, коли приймаються такі рішення, повинні бути відкриті слухання. Потрібно на виконкоми запрошувати власників ділянок і громаду. Тоді мешканці одразу побачать, який депутат чиї інтереси лобіює. А депутати мають вивчити ситуацію навколо прийняття земельних рішень.

Повинна бути прозорість в роботі влади, щоб люди знали, що не лише виконком, мер чи головний архітектор винні, а й депутати. Сумчани мають знати, що робив кожен депутат за попередньої влади, коли мером працював Мінаєв, і чи можуть вони мати довіру до них зараз.  

Потрібно залучити професійний менеджмент. Депутати, як кризисні менеджери, мають доказати свою професійність та профпридатність, показати своє бажання спільно з владою приймати рішення.  Це перше завдання моральної реформи і гідного відношення до сумської громади.

А також повинна бути спільна робота між управлінням юстиції, судом та прокуратурою, земельним управлінням та архітектури. Адже тут саме головне джерело корупції тих часів. Народна люстрація має пройти по всім гілкам влади, щоб завантажити нових людей.

Вимоги громади є! Хто готовий це зробити?

Земля є!

У Сумах є земельні ділянки. Наприклад, Сумська  Біофабрика, там хочуть передати ділянки у міський фонд, вони могли б піти на будівництво мікрорайону воїнам АТО. Другий приклад - аеропорт, йому не потрібно стільки землі, але ділянки віддані Шульзі.

Ще є поле, яке розташоване за вулицею Лебединською. Люди зробили замовлення, тому влада повинна залучити чиновників обласної ради та селищних і сумісно консолідувати ці питання, конвертуючи їх у ринкові відносини, відповідальність лежить на всіх.

Достатньо віддати землю на прозорі конкурси, забезпечити чесне керування земельними ресурсами, і розв’яжеться напруження в громаді, і буде де розбудовувати Суми, і з’явиться з чого наповнювати бюджет!

Люди звертаються офіційно і приватно, але чиновники не дають таким депутатам, як я, побороти користування державних ресурсів приватними інтересами. Я їм не до вподоби, бо вимагаю, щоб влада була поміркованою, мала відповідальність і совість. 

На честь річниці Майдану

Майдан не завантажував кишенькових комерсантів. Майдан боровся і створював умови свободи слова, гідної моралі. Наше місто повинно стати місцем, де українець - сумчанин буде пишатися своєю владою, отримає очікуване розуміння і буде створювати нові цінності на Сумщині.

Сьогоднішній час вимагає об’єднання і розуміння, щоб до влади прийшли фахівці. Річниця Майдану волає чесності і порядності. Держава вже підготовлена до реєстрування. Інститут влади – це важливий напрямок роботи. Завдання Майдану  - це завдання кожного сумчанина!

Ми не маємо права допустити, щоб на політичних подушках блоку Порошенка та Народного Фронту відсипалися новообрані депутати! Це є й перше завдання до виконавчої влади Сум! Вимоги часу - відповідальність та повернення довіри громади Сумщини.

Команда вертикалі, у якій працюють депутати, мери, виконавча влада може повернути довіру людей лише реальними реформами. Депутатів можливо почути доки вони балотуються, а тепер чому вони мовчать? Коли ви будете діяти?

Я хочу звернутися до Сугоняки та Медуниці, вам люди висловили довіру, працюйте! Системна робота на вашій відповідальності! Популізм на виборах це одне, а реальна праця зовсім інше. Потрібно наповнювати бюджети всіх рівнів, проводити прозорі конкурси, віддати торги відповідним організаціям, щоб вони проходили публічно.

Люди чекають відповідей від влади, поверніться до них обличчям, поліпшіть життя, поверніть гроші. Я вже не раз казав, і знову повторюю: 7 млн. грн. боргів «Сумижитла» потрібно повернути. 

Самим головним своїм завданням вважаю боротьбу за мир. Я за  відповідальність, за довіру, за українське суспільство, за Сумщину, за кожне людське життя! Вірю в перемогу разом з сумською громадою, разом ми сила! ® 

Аніта Пушкар

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.