Ні краплини крові бійцям АТО?!

Багато сумчан безкоштовно здавали кров для воїнів АТО, але виявилося, що поранені не отримали жодної краплі крові.

У результаті запита одного з членів  громадського руху «Патріоти України» Миколи Полілуя до управління МВС України у Сумській області відкрито досудове розслідування кримінального правопорушення ТОВ «Сумський обласний центр служби крові» (далі – Центр крові). Директор цього ТОВ Н. В.Трофименко на запит депутата відповіла: «Вимоги для забезпечення компонентами донорської крові учасників АТО з лікувально-профілактичних закладів області не надходили». Тобто жоден лікувальний заклад не звернувся за компонентами крові, а за межі поставляти немає можливості, вони її відразу переробляють.

А відповідь від управління охорони здоров’я прояснила, що в лікувальних закладах Сумщини знаходиться 49 поранених воїнів АТО. Не зважаючи на те, що, одному з них потрібно було майже 2 л плазми, він отримав її за рахунок безоплатної здачі крові донорами в лікарні. Центром крові для лікування учасників АТО безкоштовно компоненти крові не надавались. 

Ошукані донори 

Громадські діячі руху «Патріоти України» разом з журналістами ТРК «Академ TV» поспілкувалися з добровольцями – донорами, яких показували на ОДТРК.

Про сюжет, в якому 11 сумських азербайджанців для потреб української армії здали кров Махрібан Салманова, голова обласної регіональної організації Конгресу азербайджанців України, каже, що таким чином вони показали єдність з українським народом.

Махрібан Салманова каже: «Перед здачею ми попередили, що будемо контролювати, щоб наша кров пішла саме на потреби поранених солдат». Їм пообіцяли, що так і буде. Зам. головного лікаря пропонував азербайджанцям здавати кров ще, вони планували благодійну здачу перед Новим роком, але дізналися, що кров використана не за призначенням, і більше не захотіли мати нічого спільного з Центром крові.

Іван Бабич, студентський декан медичного інституту СумДУ розповів, що до безкоштовної здачі крові молодь спонукали працівники Центру крові, коли приходили з лекціями. Вони пояснювали, що крові катастрофічно не вистачає. В результаті 28 студентів взяли участь у здачі крові.

Сергій Савченко, співзасновник одного з благодійних фондів Сум, разом з колективом здавали кров та плазму для поранених в АТО і виступили ініціаторами акції  «Здай кров – збережи життя солдата». До цієї акції приєдналися студенти педуніверситету та медичного інституту СумДУ, а також працівники  «Сумигазу». Всі вони здавали кров безкоштовно і завжди з поміткою: «для потреб АТО».

Керівник фонду каже: «Нам навіть у голову не могло прийти, що це приватна станція, бо є закон України, який говорить, що приватні структури не мають права збирати кров у населення». Він надіслав листа 30.01.2015 р. (відповіді досі немає) з вимогою проінформувати: скільки крові прийнято для потреб воїнів АТО, в які медичні установи і в якій кількості цю кров було відправлено. Доки не буде впевненості, що кров використовується за призначенням, акції зі здачі крові зупинені. Керівництво благодійного фонду вимагає, щоб обласна адміністрація розібралася з цим питанням та проінформувала громадськість. 

Від порушень до злочину? 

Центр крові як організацію суспільної власності створили в 2000 р. Тоді облраді належало 54% статутного фонду, а інші 8 працівникам підприємства. З їх боку в статутний фонд надійшло обладнання, а облрада надала комплекс будівель за адресою пр. Громадянський, 2 вартістю 685 тис. 600 грн. У статутний фонд це майно було внесене згідно розпорядження голови облради Марка Берфмана. В 2008 р. за поданням прокуратури облрада скасувала це розпорядження як незаконне, бо свавільно розпоряджатися майном голова облради не має права – на це має бути рішення облради. Тобто першим порушенням була незаконна передача майна громади Центру крові.

С 2009 по 2013 р. йшли суди, облрада намагалася відсудити ці приміщення, але голови обласної ради діяли не на користь громаді, а за ради приватних інтересів. Про це свідчать маніпуляції з поданням документів  до Верховного Суду України, внаслідок яких він у 2013 р. постановив, що ці приміщення залишаються нинішнім володарям. Як було встановлено судом 10.09.2008 р., управління майна Сумської облради було виведено зі складу учасників товариства за заявою останніх. І це друге грубе порушення: управління майна не мало права розпоряджатися майном (а статутний капітал – це майно) без рішення облради. Головою на той час був В’ячеслав Шапошник. Викликає подив та підозри те, що облрада ніколи не оскаржувала це рішення. 

Микола Полілуй: «І це соціальна реформа?» 

«В Сумській облраді відбулася зустріч з власниками «Біофарми», на ній велася мова про співпрацю, нібито ніяких порушень не відбувається. Вимог керівництво області до «Біофарми» не поставило, нібито знайдено порозуміння в напрямку захисту Сумської громади. Центр крові може вільно працювати. Хотілося б, щоб пояснили, що це за зустріч?

Ми звертаємося до заступника голови облради Віри Лаврик: є питання про оборудки з майном, з приниженням сумчан посадовими особами. Потрібно з’ясувати і винести їх на публічний розгляд, на сесію, як виявлені факти. Дивує те, що голова облдержадміністрації, народні депутати, фонди по захисту населення нібито не знають про ці оборудки і нічого не бачать.

Громадський рух «Патріоти України» звертається до всіх гілок влади: потрібно набути прозорості та прикласти зусилля, щоб захистити воїнів АТО, волонтерів –  усіх, хто допомагає Україні. А найголовніше: припинити діяльність шахраїв, безвідповідальних чиновників – це відповідальність влади перед сумчанами. Взагалі оборудки з вилученням крові в Сумській області потрібно розслідувати. І бажано, щоб це питання набуло загальнодержавного рівня!

Викриті факти виявилися значимими в діяльності посадових осіб, коли захищаєш громаду, чиновники захищають свої оборудки. Вони звертаються до судів, щоб очистити себе. І найактуальніший приклад – це оборудки з донорським центром.

Сумське телебачення свідомо чи несвідомо зробило рекламу, щоб люди здавали кров. Немає значення, соціальна вона чи ні, ОДТРК внесла свій внесок, і повинна визнати, що та реклама є приниженням сумчан.

Після низки сюжетів на ОДТРК кількість донорів значно зросла. За 2014 р. сумчани здали понад 28 т крові. Ось так визначається вплив соціальної реклами. Віддати частку себе для поранених бійців АТО приходили робітники підприємств, учителі, пенсіонери, студенти. Волонтери громадського руху «Патріоти України» теж стали донорами.

Але закордонним власникам Центру крові байдуже до біди, що спіткала нашу країну. Для них зараз саме «жнива». Винними ж в тому, що кров сумчан не йде безкоштовно на лікування поранених бійців АТО, а переробляється та реалізується  за кордоном, виявляється є ... лікарняні заклади, які, за логікою керівництва Центру крові, повинні були «вимагати» надання крові для лікування воїнів АТО. Ось така відповідь надійшла на мій запит.

Керівники Центру крові чітко прорахували ситуацію як можна заробляти, маніпулюючи довірою людей, але сумчани вже змінилися і не дадуть себе обдурити. Громада повинна сама захищатися, якщо влада не спроможна допомогти громаді. Потрібно вимагати від чиновників відповідей і не зупинятися, доки всі причетні до кривавих заробітків не будуть притягнуті до відповідальності!

Громадський рух «Патріоти України» запрошує всіх до судових слухань. Ми закликаємо всіх ошуканих сумчан, хто здавав кров на потреби воїнів АТО, зателефонувати до інформаційного центру організації за тел. (050) 91-05-441 та зафіксувати факт шахрайства. Слухання розпочнуться 5.03.2015 р. о 13-30 в Зарічному суді». ®

Аніта Пушкар

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.