Енергетична корупція на Сумщині в облраді

Чому єдине комунальне підприємство Сумщини, що займається забезпеченням вугіллям та твердим паливом області, збиткове? Відповідь в бездіяльності, поганому менеджменті, а можливо і приватних інтересах керівництва області.

Ми отримали відповідь – звіт за 2014 р. директора комунального підприємства «Паливокомуненерго», Сергія Коваленка на звернення Миколи Полілуя, депутата Сумської облради та члена громадського руху «Патріоти України». 

Сергій Коваленко розповів: проблеми криються в сезонності робіт. Закупівля палива відбувається між сезонами, незважаючи на те, що у 1 та 2 кварталах паливо дешевше бюджетна сфера виділяє кошти на закупівлю у другому півріччі.

Голови міських рад, керівники відділів освіти та охорони здоров’я навмисне закладають кошти на 3, 4 квартали, пояснюючи, що коли куплять його на початку року, паливо ніде зберігати. І це при тому, що «Паливокомуненерго» надає послуги по безкоштовному зберіганню, тим, хто купує у них вугілля. Тобто серйозну проблему створюють керівники міських рад та соціальних відділів.

Розберемося з прибутками.  В 2012 р. вони становили 23 тис. грн., в 2013р. – 150 тис. грн., в 2014 р. - 24 тис. грн. Чому так небагато? «Паливокомуненерго» утримує 10 складів, 5 з яких за 4 роки дали 600 тис. збитків. Вони не реалізують паливо, але там працює по 2 сторожи та начальники, які отримують зарплатню.

Директор підприємства каже: закрити склади не дозволяє управління комунального майна. Щоб не розбазарювати майно потрібно шукати складу роботу, але для його переорієнтації потрібні кошти на ліцензію та інші трати. Займатися цим можливо ніколи, тому бюджетні кошти витрачаються на вітер.  

В звіті вказано чомусь лише 8 складів (з 10). Сергій Коваленко пояснив, що два з них були здані в 2014 р. в оренду приватникам, що приймають металобрухт (хоча підприємство, як вияснили «Патріоти України» має ліцензію на цей вид діяльності і само могло б приймати метал. Чому ні, не зрозуміло).

Ще однією проблемою директор підприємства назвав недостатні фінансові спроможності. Як комунальникам банки не надають їм кредитів, бо сесія облради ніколи не дозволить ставити комунальне майно під заставу. Єдиний кредит від Ощадбанку – 24 тис. грн., але його не вистачає на податки по заробітній платні на 77 штатних робітників.

Маленький нюанс, директор декілька разів повторював, що постійно працюючих людей в нього значно менше: згідно звіту 38, а по ЦПД в середньому 12, тобто разом 50 працівників. Але у підрахунках витрат завжди вказував 77 людей.

Річний обсяг коштів згідно звіту за 2014 р. – 5 млн. 942,3 тис. грн. Фонд заробітної плати щомісячно 127 тисяч грн. (на 77 працівників!) Полічимо з чого складаються ці цифри, витрати та прибутки.

1000 грн. – собівартість 1 т вугілля, 100 грн. – з/д тариф, + 10% (максимальна націнка для населення ) = 1210 грн. Зі 110 грн. прибутку йдуть витрати:  з/п, гзм, вигрузка, погрузка. В результаті з 1 т проданої населенню наробляється 20 – 30 грн.

Для приватників та бюджетних організацій націнка  – 450 грн., після відняття витрат виходить 150 – 200 грн. прибутку, але такого вугілля продається мало. Приватники багато вугілля купують нижчої якості по 600 грн., де націнка максимум 100 грн.

У підсумку вийшли якісь розбіжності. Директор вказав, що з/п за рік – 740 тис. грн., ще 256 тис. грн. податки, а за вугілля заплачено 5 млн. грн., виходить 5 млн. 996 тис. грн. (весь оберт 5 млн. 942,3 тис. грн. та ще й 24 тис. грн. прибутку)?

Тепер подивимося на нову та прибуткову діяльність «Паливокомуненерго». Підприємство перевело з газу на тверде топливо чотири заклади бюджетної сфери за 500 тис., які було переведено з обласного бюджету до його уставного фонду.

1 Гкал для бюджетників коштує 1066 грн. це, за словами Сергія Коваленко, нижче середнього показника для бюджетних підприємств, що переходять з газу на тверде паливо (такі організації мають  заохочення – середньозважений тариф). Газовий середній тариф по області на 20% вище.  

З жовтня по грудень 2014 р. підприємство відпустило бюджетним закладам 1095,6 Гкал теплової енергії на загальну суму в 1175,2 тис. грн. При цьому директор «Паливокомуненерго» вказує, що раніше витрати цих закладів на опалення були набагато вищими, тепер бюджетні кошти економляться.

Якщо порівняти з даними, які ми отримали від Сергія Ярема, директора підприємства ДП «Райкоммунуслуги», вартість у них 1 Гкал 600 – 690 грн., при середній по району 850 – 1000 грн. Маємо, що школи-інтернати та протитуберкульозний диспансер мають платити по зависокому тарифу. Чому облрада нічого не робить і бюджетні організації мають платити по високому середньозваженому тарифу?

Також директор «Паливокомуненерго» каже, що у Сергія Яреми нові котли. А у їх котлів КПД менше 70%, от якби були котли з КПД 85%, Гкал коштувала б менше. Так чому ж гроші було виділено на переобладнання старих котлів НІІСТУ, з трубною обв’язкою, обкладених цеглою, таких великих, що кочегар заходить у них, щоб чистити? Потрібно по два таких котли на котельню, бо вони старі та аварійні. Про яку рентабельність може йти мова, коли замість купівлі нових котлів з високим КПД переобладнують динозаврів?  

«Стосовно «Паливокомуненерго» Микола Полілуй цікавився бездіяльністю Миколи Клочка, і виходить не даремно: «Доки той не прийшов до влади, був готовий розкривати корупційні схеми, та коли став головою облради, а потім держадміністрації шукати правду йому стало не важливо, можливо він і сам став фінансово мотивованим мовчати

Комунальне майно заангажоване корупційними схемами, до яких роками не доходили руки МВС та прокуратури. Тому я звертаюся до МВС, прокуратури та органів фінансового контролю, до громадських організацій з пропозицією спільно навести порядок в діяльності комунальних підприємств. А саме провести інвентаризацію, забезпечити прозорий рух коштів, посадовцям та відповідальним особам відзвітувати перед депутатським корпусом та подати результати діяльності громаді Сумщини.

Чому колишній голова облради за термін свого перебування жодного разу, приймаючи і звільнюючи з посади керівників підприємств, не надав прозорого звіту діяльності господарства? А Линника взагалі ми бачимо, як депутата на сесії, а не як керівника управління комунального майна області.

Непрозора позиція або зловживання владою керівника комунального управління складена на основі особливих повноважень. Я, як член комісії облради з питань законності та правопорядку підіймав питання по діяльності комунального управляння, а також на останній сесії звертав увагу Миколи Клочка на те, що він залишає непрозорими питання комунального господарства та створив безвідповідальну ситуація, коли обласна рада без голови.

Тому відповідальність як за роботу облради, так і за посаду голови державної адміністрації залишається на ньому, і він повинен відзвітувати, яких посадовців він залишив на керівних посадах комунальних підприємств. Корупційна діяльність посадових осіб Сумської облради та державної адміністрації є спільний продукт доведення до збитковості, банкрутства майнових та фінансових джерел Сумщини.

Громадський рух «Патріоти України» і надалі буде слідкувати за комунальними закладами облради і адміністрації, їх коштами та майном». ®

view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.