Газ, електроенергія чи альтернативні види палива, яке опалення - вихід для сумчан?

Продовжуючи тему підвищення тарифів на газ та опалення: підняття вартості електроенергії, чим це обґрунтоване? Чи раціональне використання альтернативних видів опалення? Які шляхи вирішення цих проблем? – відповідають експерти громадського руху «Патріоти України».

За подорожчанням газу НКРЕКП прийняла рішення про підняття ціни на електроенергію Вартість електроенергії для потреб населення до 2017 р. поетапно підніметься майже втричі. Перший етап подорожчання розпочнеться 1 квітня. Ціна, як і раніше буде залежати від кількості споживання: до 100 кВт/міс. – 0,9 грн./кВт, все що більше 100 кВт  – 1,68 грн./кВт. Мабуть з власного досвіду ви розумієте, що мало яка сумська сім’я  вкладеться у ліміт.

Наскільки своєчасне підвищення зараз?

Експерти громадського руху «Патріоти України» вважають, що це рішення має не економічну, а політичну необхідність.

«Зараз Україна має перевиробництво електроенергії. У розрахунку на одного жителя за рік виробляється близько 3,7 тис. кВт/год електроенергії. І кожного року цей показник невпинно зростає. І не тому, що будуються нові електростанції, а тому, що кількість населення стрімко зменшується. Тому говорити про необхідність підняття цін немає підстав.

Національний регулятор, коли встановлює вартість гігакалорії, кубічного метра гарячої води і квадратного метра опалювальної площі, не має повної інформації про витрати і доходи монополістів, для яких нам встановлюють тарифи. Монополісти не зобов'язані демонструвати свою повну бухгалтерію – це комерційна таємниця. Доки вони не будуть зобов'язані відкривати всю бухгалтерію, сказати точно, чи справді економічно обґрунтовано підвищення тарифів, неможливо.

Альтернативне опалення

Можливо, потрібно всією країною забути про газ та електроенергію і перейти на альтернативні види палива? Але, виявляється, і тут не все просто. За теперішніми цінами встановити твердопаливні котли або інші альтернативні види опалювання дуже дорого. «Сонячна установка, яка може повністю обігрівати будинок, коштує близько 10 тис. дол. При цьому її ефективність взимку набагато менша, ніж влітку. Вітряк також можна розглядати лише як додатковий засіб виробництва енергії.  Тому дешевше утеплювати оселю енергозберігаючими матеріалами і встановлювати електроопалення.

Зараз споживання 2,5 тис. м3 газу на рік в середньому обходиться в 15 тис. грн. А при сьогоднішніх тарифах опалення електроприладами обійдеться в 7 тис. грн., а за максимальних тарифів (1,68 кВт/год), до яких ми повинні дійти через два роки, – 12 тис. грн. Якщо порівняти з опаленням газом, то економія складає 8 тис., і навіть при установці котла окупиться.

На думку депутата Сумської обласної ради Миколи Полілуя, уряд не коректно формує внутрішню соціальну політику, виконуючи декларації МВФ з метою отримання грошей та Євросоюзу з Росією згідно умов постачання енергоресурсів: газу та електроенергії, тому й підвищуються тарифи на електропостачання, газ та решту комунальних послуг:

"Говорячи про підвищення тарифів до європейського рівня, уряд забуває, що європейський рівень цін – це й європейський рівень доходів. На тому рівні, до якого бажають підняти сьогодні тарифи на газ і електроенергію, середня зарплата в Україні повинна становити 18 тис. грн. Але ж сьогодні ми маємо: незахищеність населення, падіння виробництва та внутрішню корупцію в енергетичній сфері.

На мою думку, спочатку потрібно було навести порядок в енергетичних питаннях, уникнути корупції та якісно соціально опрацювати захист населення, провести роз’яснюючи роботу, як люди можуть само організуватися і захистити себе, а потім говорити про підвищення вартості газу, електроенергії і решти комунальних платежів.

Але ці ціни вже задекларовані, тому нам потрібно об’єднуватися.  Самоорганізація населення – це перший крок до вирішення проблем. Там де у людини є незабезпеченість, втрата робочого місця, неплатоспроможність, громада має допомагати на рівні селищних, районних та обласних рад.

Завдання влади боротися з енергетичною корупцією на всіх рівнях, захищаючи громадян. Я пропоную сумчанам у законний спосіб відстоювати свої права, активно надаючи пропозиції щодо збільшення ціни на газ та решту платежів, та звертаюся до органів місцевого самоврядування Сумщини негайно провести сесії і прийняти звернення до НКРЕ і Кабміну з вимогою відкоригувати постанову № 538 від 3.03.2015 р., і вдосконалити її таким чином, щоб забезпечити українцям прозоре і економічно обґрунтоване ціноутворення на енергоносії згідно фінансових можливостей людей Сумського регіону.

Ми також вносимо свої пропозиції Сумській облради, щоб її дії були направлені на те, щоб захистити споживачів від високих цін та забезпечити інвестування в отримання тепла і гарячої води не за рахунок газу, а використовуючи альтернативні джерела палива на рівні можливостей облради Сумщини.

У мене є ідея розробити на Сумщині проект енергетичного балансу, його фінансове відображення в обласному бюджеті. Сумщина добуває 4,2 млрд. газу, має достатньо торфу, щоб залучити як альтернативне паливо для опалення різного рівня будинків і закладів. У нас є ліси, сировина, залишки виробництва с/г галузі – все це можна переробляти і залучати для опалення котлів. Це забезпечить тепловий баланс споживачам в містах та селах Сумської області.

Цей проект потрібно зробити на обласному рівні і запропонувати облраді і держадміністрації інвестування в Сумщину як міжнародних компаній, так і українських. Я говорю про глибинну програму, в якій повинні відображатися термінові і довгострокові чинники впливу можливостей, які розбудують енергетично захищений баланс Сумщини.

Ініціатива повинна виходити від обласної державної адміністрації та облради. Вони мають бути джерелом пропозицій, заохочувати громадян Сумщини і залучати інвестиції в надрові та альтернативні напрямки добування енергетичної сировини, щоб поступово і правильно вирішити проблему.

Нам треба навчитися вірно розрахувати, щоб раціонально вкладати гроші, і це обов’язок виконавчої влади: зробити прозору програму енергетичних ресурсів області. Сумська облрада згідно громадських ініціатив та пропозицій споживачів має впровадити фінансування альтернативних видів палива та закупівлю обладнання.

Реконструкцію котелень теж потрібно фінансувати для зменшення енергетичного навантаження на споживачів і бюджет. І тут є багато роботи по наведенню порядку: боротьба з розкраданням грошей та корупційними схемами.

Як на рівні області, так і на рівні держави повинна бути прозорість у забезпеченні прав споживачів та підприємств. Ми на рівні області повинні боротися, щоб вивести приховані непрозорі схеми олігархів, викрити людей, які створюють умови недобросовісної конкуренції і навантаження на громадян Сумщини.

Прозорість має стати принципом дії Кабміну та ВР. Потрібно запропонувати, щоб вони виробили концепцію: чути регіони. Ми, депутати всіх рівнів, повинні разом працювати, вирішуючи енергетичні проблеми нашого Сумського регіону. Ми повинні не лише називатися депутатами, а розуміти, що взяли на себе обов’язки виконувати реальну соціальну програму Сумщини.

І тому я звертаюся до депутатів всіх рівнів від сільських рад до ВР: бути ініціаторами в розрахунку енергетичного балансу області та пропозицій, постановкою цих питань на сесіях і створення програм. Особливо хочу звернутися до депутатів північних регіонів Сумської області.

Їм треба сьогодні більш за все працювати в цих регіонах, бо саме там збідніле, соціально не захищене населення і, у той самий час, найбільше газопроводів, альтернативної сировини, якою можливо забезпечити потреби населення в опаленні. Цим регіонам потрібно приділити найбільше уваги ВР та облради.

Шостка – це адміністративний округ, а Глухівщина, Ямпільщина, Кролевецьщина, Путивльщина та Серединобудщина взагалі позбавлені промисловості, робочих місць, там люди живуть практично лише на пенсії та соціальні виплати. Тому на Сумщині не повинно відбуватися маніпулювання посадами під політичне замовлення, сьогодні потрібно займатися об’єднанням депутатів всіх рівнів, яке буде направлене на соціальний захист населення.

Найголовніше: багато людей намагаються потрапити на робочі місця в адміністративні органи, або в депутатських колах створити групи господарів і «решал» на Сумщині, але наша область, природні надра, люди потребують не господарів, а фахівців, які наведуть лад у енергетичному господарстві.

Треба говорити за те, щоб наша область стала прикладом регіону з соціальним захистом населення, альтернативними вдосконаленнями і впорядкованим енергетичним балансом! Усе це залежить від фахової роботи обласної ради і держадміністрації, які беруть на себе відповідальність за кожного сумчанина.

Більше не можна знищувати довіру сумчан, тому я вношу пропозицію: хто вміє в Сумській облраді працювати в енергетичній галузі, а також громадських активістів і сумчан подавати ініціативу до громадського руху «Патріоти України» за адресою: вул. Харківська, 5/1, к. 303.

І вірю в те, що ми здатні навести порядок, розробити програму, захистити Сумщину і сумчан від енергетичних і комунальних безладів, а насамперед хочу, щоб кожен з вас не забув: Україна єдина!»  ®

Влад Куприєнко

Комментарии

Стипан Руковий

О Боже! Невже ще є люди, які встановлюють газові котли? Опалювати газом зараз просто недозволена розкіш. Газ звичайно дуже зручний тим, що не потрібно паритися поповненням палива, але ціна його ??? Якщо у вас будинок добре утеплений і площу до 80 квадратів, на газовий котел ще можна дивитися, але якщо хоча б один з цих параметрів не дотримується, газове опалення буде просто золотим. Електричні, як на мене, теж не варіант. По-перше дорого, а може бути ще дорожче одним розчерком пера чарівної лапки кролика Сені Smile І не варто мріяти, що Двузонний електролічильник вас врятує, відсотків 30 економії буде, не більше. По-друге багато хто забуває які у нас електромережі поза містами, а вони в жахливому стані-запасів потужностей по лініях немає, а адже електрокотел серйозно підвищує навантаження, крім того не слід забувати про стихійні лиха. Класно, напевно залишитися без опалення дня на 2-3 взимку після якого-небудь циклону. Загалом, народ, хто реа
 льно бажає економити і мінімально залежати від нашої держави (електрика, тарифи) варто купити твердопаливні котли (http://ztek.com.ua/ua/kotlu-bovo.html)
Питання тільки в тому, який вибрати. Вони є різні і вибір варто робити виходячи з доступності палива в вашому районі або побажань. Наприклад для ледарів існують системи подачі палива в топку http://ztek.com.ua/ua/kotly-vohnezar/kotly-na-peletakh.html Це звичайно не газ, про який взагалі можна забути, але до 2 тижнів котел з такою системою може працювати без втручання людини. Крім того, у твердопаливних хоч і є як би спеціалізація за видами палива, але це зовсім не означає, що він не може використовувати інші види, наприклад, замість пелет тріску, або замість вугілля дрова, можна, просто ефективність його трохи впаде, але гріти буде.
Коротше, люди, якщо ви не моторошні ледарі і не діти мільйонерів, твердопаливний котел повинен бути в пріоритеті.

Александра

Многие владельцы частных домов  из-за неподъемной цены на газ бросились переводить отопление на твердое топливо, проще говоря дрова, но оказалось здесь их подстерегала еще одна мягко говоря неприятность. Из леса барть деревья (даже сухостой), запретили, а если даже спилить дерево (кроме фруктовых) в дворе или возле двора - штраф, так как есть закон о экологии разрешающий спиливать только больные или поврежденные деревья.

И как жить? Чем топить? Стульями и мебелью, другого выхода похоже нет Sad(

view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.