Насильницьке донорство в Сумах - це норма?

«Сумський обласний центр крові» активно запрошує донорів, хоча не має дозволу брати в людей жодної краплі крові?

Ще на початку цього року питання незаконної діяльності цієї приватної структури підняв депутат Сумської обласної ради п’ятого та шостого скликань Микола Полілуй. Діяльністю станції переливання зацікавилася прокуратура.

У вересні Прокуратура Сумської області повідомила, що слідчим управлінням УМВС України в Сумській області здійснюється досудове розслідування за фактом насильницького донорства та привласнення грошових коштів службовими особами ТОВ «Сумський обласний центр крові», за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191 (Привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем), ч. 3 ст. 144 КК України (Насильницьке або шляхом обману вилучення крові у людини з метою використання її як донора… дії вчинені за попередньою змовою групою осіб або з метою продажу...). Крім того, у своїй відповіді заступник прокурора Сумської області С. Маслюк підкреслює, що процесуальним керівником у кримінальному провадженні надавалися письмові вказівки, а хід досудового розслідування перебуває на контролі прокуратури області.

А ви знаєте, хто бере вашу кров?

Звісно, керівникам та власникам ТОВ такий інтерес до їх роботи не сподобався. Сумський обласний центр служби крові розгорнув активну кампанію в ЗМІ, обурюючись, що їм «заважають працювати «некомпетентні політики», що зменшилася кількість бажаючих здати кров, а це ж так необхідно воїнам АТО та тим, кому служба крові надає безкоштовну допомогу і відправляє кров та її компоненти. Останнє ні у кого не викликає заперечень. Окрім того, що «благодійність» не завжди виявляється такою, як її показують, і про це ми ще розкажемо в наступних випусках. 

Натомість багато що в СОЦСК замовчують. Наприклад, цікавого листа на ім’я Наталії Трофименко, директора ТОВ «Сумський обласний центр служби крові» ще в липні надіслав начальник управління майном комунальної власності Сумської обласної ради Микола Коваленко. В ньому зазначалося що згідно законодавства заготівлю і зберігання крові та/або її компонентів, мають право здійснювати спеціалізовані державні установи і заклади переливання крові та відповідні підрозділи закладів охорони здоров’я, які належать до сфери управління МОЗ, інших центральних органів виконавчої влади, органів охорони здоров’я… лише за наявності відповідної ліцензії, виданої МОЗ. «Як вбачається з установчих документів ТОВ «Сумський обласний центр служби крові» є суб’єктом підприємницької діяльності, який згідно вищевказаних норм законодавства не має права здійснювати взяття (заготівлю) донорської крові та її компонентів. Тобто, Товариство відповідно до ліцензії має право лише на переробку донорської крові та її компонентів, виготовлення з них препаратів…», - йдеться в листі. Але для здоров’я донора вкрай важливо хто, як і з допомогою чого буде брати його кров. Має бути відповідальність, а хто відповідатиме? В своїх зверненнях через газети та телебачення служба крові про це, мабуть, забула сказати. 

Збори? Які збори? Нічого не чули… 

«У згаданому листі управління коммайна області запропонувало директору СОЦСК скликати збори та опрацювати питання щодо виділення частки Сумської обласної ради в натурі у вигляді відповідних приміщень та обладнання для взяття (заготівлі) крові. Таким чином вирішилася б головна проблема. Надалі між новоутвореною обласною установою та тим, що зараз називають «службою крові», треба укласти договір на зберігання та переробку 100% заготовленої крові. Нагадаю, листа було надіслано в липні. Чи чули щось громадяни про такі збори? Зважаючи на те, що жодного повідомлення ні від СОЦСК, ні від обласної ради, ні інформації в ЗМІ не було, вважаємо, що ніяких зборів і прийнятих рішень не було. На це просто закрили очі, і далі запрошують людей здавати кров безкоштовно», - говорить активіст сумського громадського руху «Патріоти України» Владислав Купрієнко.

«Звісно, моя позиція не подобалась. Мене особисто та інших членів «Патріотів України» і тих, з ким ми співпрацюємо, служба крові систематично в чомусь звинувачує. Але хто пояснить людям, чому вони, довіряючи, роками здавали кров могли тим, хто не мав права цього робити. Мова йде про людське здоров’я! І чому ця діяльність досі не призупинена ніким, адже, цілком можливо, що хтось із сумчан здавав кров сьогодні зранку чи збирається йти туди завтра, не підозрюючи, хто і яким чином буде робити цю процедуру. Наявність обладнання – це не показник. Показник те, що, виходячи з листа управління коммайна, приватна фірма «Сумський обласний центр служби крові» не має дозволу від держави. А як же з відповідальністю: не тільки правовою, а й з моральною?» - підкреслює Микола Полілуй.

Миколу Полілуя обурює позиція на рівні держави з приводу цього непростого питання: «Ми двічі відправляли звернення в Міністерство охорони здоров’я України. Першого разу відповідь була лише частковою: нам підтвердили, що СОЦСК має законні підстави для зберігання та переробки крові, але наше головне питання – чи має станція ліцензію на забір крові від донорів – залишилось без відповіді.
Якщо ця проблема замовчується на рівні Міністерства, то про які дії може йти мова? Зараз така сама ситуація складається в Житомирській області, там теж хоче працювати «Біоформа». Але громадськість стала на захист комунального майна, і у них є шанс відстояти свої права. А що у нас?
У нас реально не працює програма розвитку донорства. Але як вона може існувати, якщо в області немає суб’єкту, що має право брати крові від донорів? І про яку реформу у цьому напрямку можна говорити на рівні райцентрів? Шановні законодавці, коли ми отримаємо відповідь на ситуацію, що склалася на Сумщині? Я звертався до чиновників ОДА, відповіді так і не було, тож звертаюся ще раз: надайте юридичні роз’яснення,що це за форма існування підприємства «Сумський обласний центр служби крові» в Сумській області? Відкрите відділення трансфузіології більше виглядає як піар голови ОДА, ніж як реальне реформування. Натомість відділення трансфузіології по районних лікарнях знаходяться у вкрай критичному стані. Коли у нас нарешті з’явиться загальна бази даних щодо компонентів крові в електронному вигляді виглядах на всіх рівнях лікарень?
Тож ми звертаємося до наших законодавців від всіх округів з проханням ініціювати цю проблему на рівні Верховної Ради та або дозволити юридично таким формам підприємницької діяльності працювати, або усунути їх. Також ми звертаємося до громадських організацій з усіх районів, щоб вони у своїх містах теж підняли це питання, взяли його на контроль, адже медицина не може бути приватизованою!»

Члени громадського руху «Патріоти України» чекають результатів розслідування та надалі слідкують за діяльністю ТОВ «Сумський обласний центр служби крові», а також сподіваються на конкретні дії тепер вже нової влади щодо повернення закладу до комунальної власності. ®

Фото

view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.