Полетять КЛОЧКИ по закоулочках

Вимога євромайданівців до Президента: негайно звільнити керівника Сумської облдержадміністрації Миколу Клочка — за державну зраду та системну корупцію

Північноукраїнські області — територія, яка, за логікою останніх подій, має бути в зоні особливої уваги керівництва держави. Головним чином, через багатокілометровий україно-російський кордон, що в будь-яку мить може перетворитися на гарячу точку. Постійне відчуття небезпеки згуртовує людей: на Сумщині, наприклад, з’явилися одні з перших у державі волонтерські організаці; фермери, робітники, представники дрібного бізнесу розповідали «УМ», як вони по крихтах збирають кошти і самі, як уміють, зводять захисні споруди на кордоні. 

Знову ж, за логікою процесу, очолити його мала би місцева влада. Надто — державні адміністрації, які є тією самою вертикаллю, що безпосередньо підпорядковується Києву. Але на Сумщині все відбувається наперекір логіці: місцева влада, як виявилося... не вбачає агресивних намірів у поведінці Російської Федерації. Саме із подібних настроїв, як ми пам’ятаємо, розпочалися багатомісячні страждання людей, що мешкають на Донбасі...

Як і чому зривали сесію

Минулого тижня, 12 березня, у Сумах мала відбутися планова сесія обласної ради. Серед питань порядку денного — визнання Російської Федерації країною-агресором. Такі рішення, услід за Верховною Радою, ухвалюють нині міські й обласні ради по всій Україні. Своєрідний тест на патріотизм із більшим чи меншим успіхом складають переважно всі. Окрім деяких населених пунктів, керівники яких відкрито висловлюють симпатію до окупанта.

Окрім відповіді на риторичне питання, обласна рада мала розглянути і цілий ряд важливих проблем, від яких залежить соціально-економічний розвиток регіону. Наприклад, внесення нагальних змін до обласного бюджету, комплексної програми «Правопорядок», програми надання медичної допомоги нефрологічним хворим методом гемодіалізу, програми соціального захисту населення, низка майнових питань територіальних громад сіл, селищ і міст області. Обласна рада мала призначити також керівників низки комунальних підприємств і закладів. У тому числі медичних.

Планувалися і кадрові зміни. Так, рада мала звільнити начальника управління майном Анатолія Линника, колишнього члена Партії регіонів, який особисто брав участь у придушенні всенародних акцій протесту під час Революції гідності. А сьогодні, наче нічого й не сталося, продовжує жити по-старому, викликаючи справедливе обурення громадськості своїми корупційними діями.

Про проведення сесії було оголошено завчасно. Але 12 березня зі ста депутатів Сумської обласної ради в сесійній залі зібралося лише 29! Фактично майже всі колишні члени Партії регіонів і КПУ, керівники і працівники бюджетних установ і закладів, а також працівники обласної державної адміністрації — прямі підлеглі голови ОДА — зібрання проігнорували.

«Як приклад, можемо назвати таких депутатів обласної ради, які не прибули на вкрай важливе засідання: директор департаменту економічного розвитку і торгівлі О. Сітак, начальник облуправління лісового господарства В. Чигринець, головний лікар дитячої клінічної лікарні Г. Богданова, ректор СНАУ В. Ладика, ректор СумДУ А. Васильєв та його підлеглі С. Хомутіннік і І. Ребенко, в.о. директора СД УДППЗ «Укрпошта» В. Криштоп, директор державного підприємства «Сумистандартметрологія» В. Хярм та інші, — розповідають «УМ» у Сумському обласному громадському об’єднанні «Євромайдан». — Понад це, сам голова обласної держадміністрації Микола Клочко, який також є депутатом обласної ради, прихопивши із собою одного заступника-депутата, зненацька поїхав у службове відрядження у Лебединський район. Проігнорувавши сесію!».

«Таким чином, — наголошує голова сумського «Євромайдану» Н. Сердюк, — Микола Клочко не прийшов на сесію обласної ради, завадив виконати депутатські повноваження своєму заступнику, прямо заборонив або не організував присутність на сесії депутатів — керівників бюджетних установ та своїх безпосередніх підлеглих». 

Облрада для російського сепаратиста — друг, товариш і брат?

Ситуація невизначеності, яку породив демарш пана Клочка, у прикордонній Сумщині виявилася відчутною. «У нашій прикордонній з Росією області склалася вкрай загрозлива ситуація рукотворного хаосу і безсилля, — кажуть в обласному «Євромайдані». — Діяльність головного органу влади області фактично паралізовано». Аби вплинути на ситуацію, громадські активісти вирішили звернутися безпосередньо до Президента України Петра Порошенка. «Ваш представник на Сумщині не тільки не виконує покладені на нього функції, а й сам уникав голосування за визнання Росії державою-агресором і подав особистий приклад іншим депутатам, — пишуть вони у своєму зверненні до глави держави. — Тепер ціла армія державних службовців різного рангу своїми діями показала своїм підлеглим, студентам, мешканцям Сумщини і громадянам України: Росія не агресор!».

Російські ЗМІ, що давно вже перетворилися на ефективну військову зброю, негайно скористалися нагодою оголосити на цілий світ, що принаймні ціла українська область не вважає Росію ворогом, а отже — підтримує сепаратистів на Донбасі. «Що нам чекати далі? — з тривогою перепитують громадські активісти. — Проголошення п’ятою колоною Кремля «Сумської Народної Республіки» на чолі з «народним губернатором» Миколою Клочком?!».

На думку місцевих патріотів, своїми діями «губернатор» Клочко і депутати, які не з’явилися на сесію, порушили їхні конституційні і законні права на здійснення влади через присягу державного службовця. І нагадали, що згідно із статтею 14 Закону України «Про державну службу», ці службовці за подібні вчинки мають нести дисциплінарну відповідальність — особливо, якщо цей вчинок порочить його як службовця чи дискредитує державний орган, у якому він працює.

«Навіть більше: в умовах неоголошеної війни проти України з боку Росії такі дії голови ОДА і його колег ми розцінюємо як підтримку сепаратизму і тероризму, саботаж та державну зраду. Микола Клочко також зрадив ідеали Революції гідності і Майдану, зрадив нашу довіру йому і підтримку його кандидатури на посаду керівника області», — вважають в обласному «Євромайдані».

Лісові перевертні та їхні колеги

Ключем до можливої розгадки дивної поведінки обласного керівництва, як вважають місцеві активісти, можуть слугувати, м’яко кажучи, дивні кадрові призначення у владній вертикалі Сумщини. Які наочно демонструють, що є у регіоні речі, важливіші за патріотизм! І це — високоприбуткова корупція. І якщо необхідність власного заробітку заважає захищати батьківщину, то, може, й грець із нею, з батьківщиною?!

Ось, скажімо, гучно звучать скандали в області навколо Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства. «Його керівництво порушує закони, спричиняючи тяжкі наслідки для держави, — розповідає народний депутат Віталій Купрій. — Так, нещодавно через посередника — ТСБ «Сумська ресурсна біржа» — було реалізовано значні обсяги лісу за цінами, у 2-3 рази нижчими, ніж зафіксовані на Сумській товарній біржі. Що суперечить чинному законодавству та де-факто означає заподіяння матеріальної шкоди державі».

Корупційні діяння у лісовій галузі області процвітають давно. Так, нинішній начальник Сумського облуправління лісового і мисливського господарства Віктор Чигринець — член колись «правлячої» Партії регіонів, обраний депутатом саме від цієї політичної сили. «Вважаємо, що пан Чигринець насамперед підпадає під пряму дію Закону України «Про очищення влади», — кажуть у місцевому «Євромайдані».

Не менш колоритна постать — ще один «лісовий» посадовець: виконувач обов’язків директора комунального підприємства «Сумиоблагроліс» Дмитро Нагорний. Його біографію можна знайти не лише в офіційних довідниках чиновників і посадовців, а й ... у міліцейських орієнтуваннях. «Тілобудова худорлява, обличчя смугле, брови широкі, губи товсті, волосся світле... схожий на росіянина», — написано в одному з таких документів, що датується 2009 роком. Далі — пояснення. Пан Нагорний, як виявляється, підозрювався у підробленні документів, крадіжці, незаконному заволодінні транспортним засобом.

«Дмитро Нагорний упродовж 2007-2008 років уклав кредитну угоду на суму 176 тисяч доларів США із ЗАТ «ПриватБанк». Для забезпечення виконання умов кредитних угод укладено угоду застави, якою Нагорний передав банківській установі транспортні засоби. Наприкінці квітня 2009 року він шляхом обману зняв з реєстраційного обліку в УДАІ частину транспортних засобів без письмової згоди банківської установи та реалізував третій особі, не повідомивши її про те, що техніка перебуває у заставі банку, — пояснюють правоохоронці. — Грошові кошти привласнив та використав на власні потреби. В діях гр. Нагорного вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого ст. 190 ч. 4 Кримінального кодексу».

«Ми просимо провести перевірку щодо начальника Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктора Чигринця у відповідності до Закону України «Про очищення влади» у максимально стислий термін, — каже народний депутат Купрій. — Це необхідно, враховуючи кричущі факти корупції». Активісти додають: окрім Чигринця, треба добре «почистити» всю лісову галузь Сумщини, яка погрузла у корупції. І ці явища нині не просто не щезають із практики господарювання, а й, навпаки, розростаються.

Ну і будь-які кадрові чистки будуть неповними без належного реагування щодо дивної позиції обласного керівництва, яке своїми антипатріотичними вчинками за короткий час примудрилося збурити місцеву громадськість. «Ми не хочемо перетворити нашу Сумщину у філію «ДНР», — кажуть місцеві активісти. — На прикладі цих територій ми чудово бачимо, до яких згубних для людей наслідків може призвести бездіяльність обласного керівництва, і тому в жодному випадку не допустимо створення тут жодних «СНР». Навіть якщо комусь при владі це й було би вигідно!».

Олег Ганський, "Україна молода" 

 

®

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.