Блоги

Про децентралізацію в єдиній Україні

Однозначно, необхідно розширювати права місцевих громад. Але, саме громад, а не областей.

Питання про розширення повноважень місцевих громад час від часу піднімається упродовж усього періоду незалежності України. Особливо сьогодні, в умовах загострення сепаратизму, коли про децентралізацію говорять практично всі.

Погоджуюсь, Україні дійсно потрібні більші права для формування місцевих громад. У першу чергу треба розширити повноваження з наповнення бюджетів міст і сіл. Але чомусь зараз говорять більше саме про ліквідацію обласних адміністрацій і створення при обласних радах виконкомів. Ніби, все вірно.

Можна навіть розглянути питання про створення при обласних радах виконкомів.

Але є одне «але».

Зараз створення виконкомів при обласних радах – поспішний крок. Ідея децентралізації та адміністративно-територіальної реформи не нова. Пам’ятаю, як вона активно обговорювалася окремими політиками у перші роки президентства В. Ющенка. На щастя, з різних причин тоді реформу відклали. Якби її тоді прийняли, Путін зараз легко б відкусив не лише Крим, а і ряд областей на Сході та Півдні України.

Однозначно, необхідно розширювати права місцевих громад. Саме громад, а не областей. Якщо центр перерозподілу коштів платників податків перенесеться з Києва в обласні центри, то принципово нічого не зміниться. Просто дерибаном будуть займатися регіональні політичні еліти. Насправді бюджетні кошти мають стати ближчими до громади конкретного міста або села. А міський чи сільський голова разом з депутатами повинні звітувати про їх використання.

Децентралізація потрібна, але з часом. Після вступу до ЄС та НАТО. Тоді, коли ми матимемо реальну впевненість у збереженні територіальної цілісності України, ми обов’язково надамо додаткові повноваження регіонам. А поки-що треба докладати всіх зусиль для збереження єдності, проводити грамотну об’єднавчу гуманітарну політику, щоб наші громадяни не жили міфами і не думали, що десь на іншому краю України живуть якісь інші, не такі, страшні українці. Так, ми справді – різні, але спільного в нас – набагато більше!

Комментарии

Guest

И так "кажинный раз": пока кандидат - за децентрализацию, а как стал депутатом, так "народ не созрел еще"

ПАТРІОТ UA

Читаю Вашу думку про децентралізацію і думаю що Ви моглиб замість роздумів про далеке майбутьнє в ЄС чи про ще більш далеке майбутьне в НАТО .

Краще булоб щось зробити в організаційному плані щодо протидіі Жуку .

Ви особисто теж винні в тому , що Батьківщина висунула Лисенка на посаду міського голови .А мігби підти Клочко або навіть Ви .А Ви всі промовчали знаючи що у Лисенка , стільки прорахунків . Починаючи від  тушки Волкова , закінчуючи  відсутністью в нього харизми .              Здали місто .                                                                Єдиний Шанс перемогти Жука це підтримати іншого кандидата в мери замість Лисенка . Патріоти Лисенка непідтримують.
Слава Украіні .

ГоМыколяС

PATRIOT UA: так скільки ти не говори " сало " або " цукор " , "горілка " , в роті ні того , ні іншого не буде , поки ти на це не заробиш чесною працею , але не погромами і віджиманням бізнесу в іншого. Як ти тільки когось зненавидів або , що ще гірше , комусь навмисне зробив зло , воно ж , зло , повернеться до тебе , тільки набагато сильніше.
Реклама сама по собі річ бісівська , ти краще себе запропонуй в міські начальники . Ти думаєш , у тебе не вийде? Якщо ти патріот , чесна людина , всі підстави є думати , що це так , то чому б себе не пробувати поборотися за те , що б щось таке зробити свого життя , щоб люди тобі в пояс кланялися , за твоє зроблене для безліч людей добро .

Геннадий Минаев

Державницькій підхід. «Первым делом, первым делом самолеты! Ну, а девушки? А девушки потом!» Smile

ПАТРІОТ UA

Ви взагалі усвідомлюєте що Ви Гомиколяс пишите .

Щоб ідти на якусь посаду мало бути патріотом , мало бути чесною людиною .

Потрібно взяти на себе відповідальність за команду , якоі в мене немає , потрібно мати інформаційний ресурс , інтелектуальний ресурс , фінансовий ресурс .Досвід управління великою кількістью людей , а також взяти повністю відповідальність за іхнє життя і іхні родини .

А тут ціле місто Суми .300 тисяч людських душ .

Старики, жінки , діти .

Зараз може початися війна, окупація Сум , потрібно буде когось залишати на вірну смерть .Організовувати партизанський рух .

Якщо навіть війни небуде Ви усвідомлюєте що таке ЖКХ це майже війна .Керувати містом це не на форумі писати .Це вода , це ліфти , це транспорт , це програми розвитку .

Ви спитайте у Мінаєва як це бути мером , нічні дзвінки , ЧП , постійге нервове напруження .

Кримінал .Прокуратура .
Я до такоі відповідальності неготовий .

Слава Украіні .

СЕРГІЙ

       Так, тема децентралізації влади та передачі повноважень органам місцевого самоврядування далеко не нова,  але саме зараз це питання особливо актуальне і його треба реалізовувати найскоріше.  Таким чином самоврядування стане реальним і буде кроком до европейських норм. Я впевнений, що українське суспільство здатне правильно використати переваги децентралізації та формування бюджетів на користь громад. Ь

Гост

Правильно Патріот говорить: у Сумах актуальна проблема Жука (Мінаєва) - а тут Медунятко, кермуючи Ковпаківським районом на виборах від Матьківщини і маючи подвійний досвід приведення до влади Мінаєва, може зробити туже неприємний сюрприз і Матьківщині (попутно зливши Юлю Пороху) і місту, прокришувавши обрання Жука, - щоб потім піаритися на тому, що у Сумах знову бандитська влада і тд і тп

Гост

про децентралізацію. та все можна і навіть хоч завтра. Але - якщо від центральної влади буде умовно кажучи "губернатор" з невеликим, але професійним і патріотичним, залежний виключно від Києва апарат + три бусіки з автоматниками + чоткий механізм контролю за дотриманням законодавства "місцевими". Шо не так - в автозак, "федеральні" прокуратура і суд в мить все розсудили і - пожиттєве з конфіскацією, а якщо випендрювався при затриманні мер чи голова облвиконкому - замочили в сортирі і премію за це отримали. 

нажаль, нинішня "влада" - і місцева, і столична, і лічно сам пан Медуниція - за великим рахунком заслуговують лише на мотузок і міцну гілку. Бо ТАК зливать Україну - це я не знаю, ким треба бути...

ПАТРІОТ UA

Якщо Батьківщина і далі  буде саботувати Антитерористичну операцію , то нічого буде децентралізовувати . Ні Центра ні регіоніа небуде .

Потрібно знищити всіх хто буде намагатися проводити референдум .

Потрібно висунути одного ЄДИНОГО Кандидата від Патріотв СУМЩИНИ  на пост Мера .

Лисенко ПОВИНЕН зняти свою кандидатуру , на користь КЕРІВНИКА ПС - Сурженка Миколая Андрійовича .

Медуниця , Клочко , Лисенко ДОСИТЬ зливати місто Суми на користь Жука 

Слава Украіні .

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.