Блоги

О ежегодных замерах пассажиропотоков (маршрутчики, цены)

Горисполком даже не хочет поднимать вопрос о необходимости ежегодных замеров пассажиропотоков. И даже неважно - по каким мотивам. Но требовать нужно от горисполкома. А не от маршрутчиков.

За 10 лет ни один горсовет и ни один горисполком даже не поднимали вопрос о необходимости регулярных (ежегодных) замеров пассажиропотоков в городе.
Стоимость таких замеров - думаю - была б в сотни, если не тысячи раз меньше, чем стоимость провоцируемого непонятного повышения стоимости проезда в маршрутках.

Каковы мотивы городских властей и что их заставляет сидеть на этой тлеющей проблеме - дело десятое. Может, им так выгоднее. Но так по всей Украине.

В том, что ситуация такова, как она есть, - ответственность городских властей, а не маршрутчиков.

Городские власти палец о палец не ударили, начиная с мая, чтобы спустить эту проблему на тормозах.
А ведь проблема только за последний год поднимается в третий раз (год назад - при Минаеве еще). Даже если люди, пришедшие к власти, не были готовы к этой проблеме - у них было полгода на то, чтобы подготовить решение проблемы.
И не мямлить, не откладывать решение "на ближайшую среду".

Позиция маршрутчиков - неважно, справедлива она или нет - понятна и предсказуема. С такой позицией - можно работать. Их позиция рациональна. С ней можно вести дискуссию, если - есть аргументы.

Аргументов (официальных, которые можно было бы признать) - нет. Плана действий - нет. Перспективы - нет. И т.д.

Ответственность - на городских властях.

Я высказываю очевидное: 
- если кто-то хочет перемен, то их следует требовать не от перевозчиков.
А от городских властей.

Потому что правила диктуют городские власти. 

Что касается решения "сегодняшнего" кризиса, то я лично согласился бы с тем, что

а) горисполком проводит через сессию порядок ежегодных (!!!) замеров пассажиропотоков
б) цена на маршрутку повышается до 3 грн.
в) все расходятся недовольные, но без всякой ернуды.

Пункт а) - самый главный. Он закладывает основу  исчезновения этой проблемы в целом. Напрочь.

И забыть все эти благоглупости про 200 000 общественных контролеров и общественные комиссии, которые должны заменить работу людей, которые не хотят принимать никаких решений.
Бред какой-то, господи.

У нас горисполком на зарплате плюс управления и т.п. на стопяццот человек. Который/которые не работает. А горисполком собирает по традиции митинги.
- Вот его нужно заставить работать.

А не маршрутчиков.

Комментарии

Dreadnought

Бред. Предложения автора повысить проезд до 3 гривен, при 100% рентабельности при тарифе в 2 гривны, что полностью подтвердил СУМГУ, являются либо примитивной провокацией, либо просто тупостью.

rebel soldier

автор таки або дурень, або проплачений Запорожцем, Перепеками і Ко.

навіщо щороку міряти пасажиропотік? Є статистика, яка обраховує наше населення, - воно зменшується, але не такими темпами, щоб щороку переглядати тариф виключно через "пасажиропотік".

дослідження СумДУ показали, що кілька років маршрутники і влада нас ДУРИЛИ, отримуючи надприбутки. Хто за це відповість і як це буде компенсовано пасажирам?

і головне, ЩО влада зробила для того, щоб не допустити підвищення вартості проїзду? а тут може бути дуже широкий спектр дій: аналіз кредитних угод на придбання маршруток (попутно встановлюється, чи дійсно і хто саме купував у кредит машини, коли, і на яких умовах) - і вирішення питання з банками про реструктурізацію/заморозку відсотків по кредитам - можна ж і з банками про це говорити, і з КМ та ВР. Не підуть на зустріч - люди про це принаймні дізнаються і поставлять свою оцінку ))

ліквідація всіх тіньових моментів в роботі маршруток )) і припинення потоків по кишеням чиновників і криш ))

мікро зменшення кількості маршруток на маршруті - уже піднімає рентабельність!

де реальні дії по любителям пострайкувати? їх слід викинути з цього бізнесу назавжди.

де політично-правові дії по братцам-акробатцам, які фінансували антимайдан і тітушок? і цілком можливо - працюють на сепарів.

де справи проти Мінаєва?!!! скільки було розмов про йго схеми, але справ - нема! не було схем чи просто домовились?

де вояж з простягнутою рукою по містам-побратимам у ЄС з проханням продати/у лізинг б/в автобуси?!!! машинки, які у ЄС вже вважаються застарілими і не катять по еко-критеріям, краще за наші нові, і їх європейцям ще головняк куди і як подіти! Бери на КП, - і став на маршрути!

зрештою, де нормальні дороги?!!!! а кожна ямка маршрутці - це мінус скількись ресурсу і гривень на ремонт...

Миропольский Геннадий

Авторы обследования (СумГУ) совершенно справедливо указывают в своем отчете, что методика обследования не предполагает "три выхода" на линию.
Что им пришлось корректировать методику (т.е. увеличивать погрешность).

- Авторы обследования честно указали, что "так дела не делаются". Впрочем, они не указали на оценку погрешности.

- Вы, обвиняя меня в "бреде" или "проплаченности", очевидно не читали их отчета. Это, мягко говоря, указывает не на мою тенденциозность и ангажированность, а на Вашу. И это - в свою очередь - говорит о том, что даже если бы замер показал рентабельность в 3 грн, Вы бы не смирились с этим.

- Кроме того, насколько я понимаю дело, пассажиропоток может носить сезонный характер. В те 3 выхода, которые проделало СумГУ сезонность не могла попасть никаким образом. И есть ли она, нет ли ее, - ни Вы, ни я, ни СумГУ не знают.

- И здесь Ваша безапелляционность вкупе с мало что значащими по нашим временам оскорблениями свидетельствует не о моей ангажированности, а о Вашей небеспристрастности. И Вы - повторю - судя по всему, не приняли бы результат замеров "в 3 и более гривны".

Между тем, моя логика ясна.
Все должны согласиться хоть с чем-то, если никто не надеется перевешать несогласных.
Согласиться с чем-то - это означит "довериться каким-то данным от кого-то".

Организовать процедуру замеров не "за 3 дня", так, чтобы результатам доверяло большинство граждан вне зависимости от того, нравятся им 2 или 3 грн, - дело власти, а не перевозчиков.
Учесть сезонность - значит проводить замер не круглый год, а - согласно методике - с какой-то периодичностью.

Почему каждый год?

- Потому что потоки могут меняться год от года. Люди мрут. Если мы не ставим перед собой задачу отомстить буржуям, то мы должны учесть возможные изменения потоков год от года. Ну, а если нам только отомстить - то да, замеры не нужны вообще.

Ну, и в заключение:
- Запорожец не хотел, не хочет и не захочет замеров. Ни разовых, ни, тем паче, регулярных.
- Гор.власти их не хотят ровно так же (иначе не тянули бы с замером до последнего дня).
В этом и власти и маршрутчики солидарны полностью. Там, скорее всего, гуляет черный нал, и как он распределяется - никто не знает, ломать это не хотел и не хочет никто.
А регулярные замеры - единственное средство, которое вылечит проблему в принципе, а не до ближайших конфликтов. И заодно убьет черный нал, если он там есть, либо на порядки снизит его объемы.

Так что определитесь, кому я там продался.

rebel soldier

Гена, ти можеш дутися на різкі слова, хоч лопнуть, але з пісні слова не викинеш. Щорічні заміри і тд - це все прийоми відволікання від вирішення головного і принципового питання: негайного наевдення системного ладу в цьому "бізнесі", який в наших умовах 1) монополізований, через що маршрутки по суті не послугу надають, а забезпечують потребу у транспортних перевезеннях (послуга - це те, без чого можна жити, потреба - без чого не можна, оскільки комунальний транспорт потребу не задовольняє, то... зрозумів?) 2) страшенно корупційний, починаючи з зарплат у конвертах і прихованих кінцевих бенефіціарів (за маршрутками стоять і прокурорські, і податкові, і сбушні, і депутати, і мер) і закінчуючи системою входу в цей "бізнес". Поясню останє трішки більше. Мінаєв, якого ти довго і щиро підтримував (а може, підтримуєш і досі?) провів такий чудний конкурс, який не встановив тарифу - лише тимчасовий. Зате про ДжіПС він подбати не забув, - і толку з того? тестова послуга "де моя маршрутка" вже не працює взагалі. Нал як ходив по кишенях, так і ходить, від конкурсу до стабільної щоденної данини. + Яник постарався законодавчо забезпечити укрупнення на ринку, - на конкурс стали виставляти не місце на маршруті, а цілі маршрути, + тре мати від 30, здаться, машин. Ніхто таку кількість машин не купував, звісно, а просто оті 10 сімей, які присіли на маршрутки по-крупному, взяли дрібних перевізників під себе і стрижуть бариші, тоді як отой підприємець-шофер за власний кошт утримує машину, а коли вона зноситься - може й копняка під сраку отримати від власника маршруту.

ок, я звернуся на "ви" (хоч це - не українська традиція): пане Генадію Миропольський! погляньте на ситуацію не на як "проект", а системно! і тоді вам стане зрозуміло, що щорічні заміри пасажиропотоків - це ледве не останнє, що треба робити, а може, й не треба робити взагалі. ну, а якщо ви цього не зрозумієте... тоді вибір оцінки щодо вас залишається дуже куцим: або - або.

ЗІ: ще трішк по пасажиропотоки і населення. Статистика регулярно надає звіти про кількіст занятих, в тч по сферах діяльності )) дані по студентам теж не секретні. на 90% пасажиропотік прораховується без усяких обстежень: людям треба доїхати до Хімпрому, до Фрунзе, на баранівку на кладовище, на базар, по універам, додому на Ганнівку чи там Тополю. Система давно усталена і принципово не міняється уже давно. І не зміниться, поки працюють вцілілі заводи. Або поки не відкриються нові виробництва. і то - дивлячись де. Ось Мануфактура: чи сильно вона вплинула на пасажиропотік? на перший погляд, інтенсивність двіжняка людей міг посилитися. Але мануфактура розташована на трасі, й без того жвавій, маршрутки і тролейбуси й так мимо шастають, та ще й у центрі - через міст пішки прогулятися це навіть приємно. хіба ото увечері два десятки продавчинь додому пізненько вертаються. І що вони принципово міняють? НІЧОГО.

ха, скажу більше про самі дослідження. в більшості маршруток стоять он-лайн камери ))) прописуй в умови конкурсу, щоб камери працювали на сервер відділу логістики - і тільки встигай рахувати пасажирів )) але толку з того? адже ініціювавши системні зміни + усунення з ринку шантажистів можна вирішити саму проблему - забезпечити ДОСТУПНІ ТРАНСПОРТНІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ в місті прийнятної якості і належної надійності з простими механізмами контролю. навіть без впровадження он-лайн касових апаратів, - це теж різновид високих лівих фантазій, адже якщо хтось дає квитки, то хтось має перевіряти, чи ті квитки дійсно видані? треба контролерів, вони будуть годуватися штрафами, та ще й діставати пасажирів перевірками + створювати додаткову тісняву у маршрутках + все одно будуть домовлятися щоб за скромну винагороду закрити очі на безбілетників чи "поламаний" касовий апарат...

rebel soldier

не витримав, ще про "люди мруть".

Смертність в Україні - коефіцієнти смертності в Україні по роках. від 12 до 16 смертей на 1000 осіб, тобто, 1,5%. Ну просто офігенно вливає на пасажиропотік ))

тут дані по Сумщині. в містах смертність не перевищує 15 на 1000, у селах - гірше, але міських маршруток це мало стосується. а ще ж нові люди народжуються ))

і тут ми виходимо знову на системні завдання: слід створювати нові реальні виробництва і робочі місця, що дає можливість населенню жити і приростати, наповнює бюджети, а між іншим ще й  дає сенс пасажирським перевезенням ))

суто в рамках маршруточної теми: хтось прораховував, скільки у нас пасажирського транспорту в області? може, маленький заводик по складанню нормальних бусиків і їх обслуговуванню міг би бути цілком окупним проектом? чому б не пошукати можливостей для реалізації такого проекту? збирати форди чи фольксвагени у Сумах чи в Краснопіллі або Писарівці - це було б просто суперово з усіх точок зору: і бюджет, і робочі місця, і вартість машин, і їх вчасна заміна/капремонти... угу, знаю, знаю, замахуюсь на святе - на бізнес, в якому сам президент пораженко має свій інтерес )) але ж я про інше, про те, як нам будувати своє життя для себе в своїх інтересах, а не про шкурні інтереси тих, хто кермує на тій чи іншій висоті. і наше завдання як громадськості й полягає в тому, щоб змушувати владу працювати системно в цьому напрямку, чи не так? Wink

rebel soldier

http://sumynews.com/news-and-ideas/demography/4648 демографічні дані по сумщині, ссилка випала

Миропольский Геннадий

Мы с Вами на брудершафт не пили.

Никакого "немедленного" наведения порядка не будет. Его - факт - уже "нет".

Требование "немедленного наведения системного порядка" - это сознательная или бессознательная ставка на массовые беспорядки.

Нужно - в таком случае - открыто заявлять о своих намерениях. Что вы там хотите на самом деле: всех перевешать? Расстрелять? Отомстить за неудавшуюся историю? Завтра? Всем? Или по какому-то признаку? - Так и говорите. И берите на себя ответственность за это.

- Почему я так думаю? - Потому что у истории есть хвост. Какая-то юриспруденция, заключенные договора, решения судов, формальные и неформальные отношения. И тот, кто говорит "немедленно", не хочет и слушать ничего о (годичной всего!) процедуре, тот хочет отрубить этот хвост. 
А это невозможно. История - догонит. 

- Эта линия поведения ничем  не отличается от линии поведения Лысенко на Майдане. "Минаева геть!", а что "геть", и что потом он будет делать - он не знал и не знает до сих пор. Зато знают, что делать, ребята с битами, Сеня Салатенко-люстратор - тоже знает, и т.д.. 

- При этом "системно", как Вы пишете, и чего якобы хотите, ничего не меняется. Никаких "реформ", никакого "наведения порядка", ни медленного, ни немедленного. Становится только хуже. 

- Конечно, от власти нужно требовать. Вопрос - чего?
Я отвечаю конкретно: регулярных замеров и формирования общественного согласия у их результатов.
Это простое требование, которое легко контролировать, которое через год (уже) приведет к осязаемым результатам.
Которое легко выполнить при наличии политической воли, оно не требует денег на построение заводов и т.д. Которое дает время на адаптацию участникам процесса.

- А Ваши "немедленно!" будут длится еще годы. С избитыми журналистами, снятыми с помощью кийков чиновников, с судами, которые вы будете проигрывать, хоть и будете нагонять туда полубандитов. И все это вы будет делать "вместо", потому что ни на что другое нет денег.

PS. Если это важно: я не выбирал эту городскую власть. Мягко говоря.
И временами меня душит злоба и желание сказать кому-то: Очі бачили? Їжте, хоч повилазить!
Но другого муниципалитета сейчас нет.
И требовать от нынешних нужно того, что на самом деле зависит только от их политической воли, а не от мистических факторов типа "троллейбусов, заводов, пароходов".

rebel soldier

О як розібрало пана Миропольського, навіть про брудершафт, якого не було, згадав )) Гено, поцікався, чому росіяни почали "викати" )) повторюю, це - не українська традиція, а я таки українець ))

ну і емоції тобі явно заважають сприймати те, що я понаписував. зате допомагають там бачити те, чого там немає, в тч "містичні фактори тіпа тролейбусів, заводів, пароходів". Хоча, так, про заводик було. як приклад системного вирішення системних проблем, що недоступне не тільки для місцевої влади, а й для президента в купі з урядом і зРадою.

стосовно ж конкретного маршруточного питання і хвоста, який має ця історія, то...

хвостик росте з умов КОНКУРСУ, а не з замірів пасажиропотоку. Новий конкурс - з ціною, кількістю машин на маршрутах, механізмом котнролю, відкриттям кінцевих бенефіціарів учасників, недопущенням або програшем шантажистів тощо, - вирішує дуже багато чого. А от сам по собі щорічний  замір кількості пасажирів, - це фікція. бо навіть не торкається купи інших, більш суттєвих складових проблеми. 

Гена, і не треба паніки про "всіх постріляють і повішають" )) ти чого репетуєш? тебе є за що стріляти і вішати? Мінаєв геть - це по-твоєму погано, а люстратор Сєня Салат - страшніший від Жука, Шевіля і Ко?

і на останок. просто цитата з Тацита (по пам"яті): смілива людина вимагає вдвічі більше, ніж їй потрібно, щоб зробити якусь справу, - отримує половину і робить справу. Скромна людина просить рівно стільки, скільки їй потрібно, отримує половину, - і провалює справу. Мораль: слід прагнути більшого ))

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.