Блоги

«Непомітне» джерело наповнення бюджету, або Тютюновий фронт

Як захистити українців не витрачаючи, а заробляючи?

Не буду вкотре розпинатись про соціальні проблеми українців, зростання цін та зменшення купівельної спроможності. Про це неодноразово вже писалось, та й доводити тут нічого – всі громадяни і так в курсі, адже щодня відчувають це на власному гаманці.

Та чи на все піднялись ціни? Аж ніяк. Їжа і комуналка, тобто витрати, необхідні для нормального існування людини, зросли в ціні, а продукти, що це життя вбивають – тютюн та алкоголь, залишились практично на тому ж рівні. Тобто, вони стали доступнішими по відношенню до решти товарів.

Чому так відбувається? Тому що тютюновим корпораціям вигідніше продавати більше продукції за меншими цінами, ніж навпаки. Акцизи на тютюнові вироби не переглядаються, не зважаючи на декларовану Урядом жорстку економію та нестачу фінансів.

Що дасть збільшення акцизів?

По-перше, це додаткові надходження до бюджету. Акцизні податки займають важливе місце у наповненні бюджету, а акцизні податки з тютюну забезпечують серед усіх акцизів найбільшу частку. Акциз із тютюнових виробів стабільно забезпечує 4-6% надходжень до бюджету.

По-друге, це виконання Угоди про асоціацію з ЄС. Одним з ключових положень Угоди є наближення української податкової системи до європейської. При цьому, особливий акцент робиться на поступовому зближенні акцизних ставок на тютюнові вироби з актуальним ставками в ЄС. Як наслідок, Україна взяла зобов’язання суттєво підвищити податкове навантаження на тютюнові вироби.

По-третє, збільшення ціни на цигарки істотно впливає на споживання тютюну у бік зменшення. Зменшення кількості курців – дорівнює поліпшення здоров’я населення, як курців, так і некурців, які часто змушені дихати димом із цигарок. Також, зменшення куріння тютюну позитивно вплине і на екологічну ситуацію в Україні.

Хто з політиків лобіює інтереси тютюнової мафії?

Голова Центру контролю над тютюном А. Скіпальський називає прізвище голови Комітету з питань податкової і митної політики Р. Насірова, який протидіє ухваленню Проекту Закону України № 2430 «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення законодавства у відповідність до вимог Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту».

Саме Насіров надіслав листа через день після реєстрації документу в апараті голови ВРУ із поясненнями та проханням визначити його комітет головним, замість Комітету з питань охорони здоров’я. У відповідь на звернення, голова ВРУ Гройсман підписав резолюцію про головування податкового комітету.

За чинним положенням, головний комітет має розглянути законопроект протягом місяця з дня реєстрації. Законопроект 2430 було подано 19 березня, але комітет Р.Насірова досі не розглядав його, що переконує в тому, що законопроект було забрано в податковий комітет з метою блокування запропонованих в законопроекті європейських норм.

Другий цікавий момент – це подача альтернативного Законопроекту №2430-1, невдовзі після реєстрації законопроекту № 2430, депутатами Геннадієм Кривошеєю (НФ), Віталієм Сташуком (НФ) та Борисом Козирем (БПП), яким пропонують імплементувати директиву 37/2001/ЄС 2001 року. Діяльність цих нардепів ніколи не стосувалась сфери охорони здоров’я, а запропоновані ними зміни до законодавства є неактуальними для України, дуже застарілими та не відповідають сучасним вимогам контролю над тютюном ЄС.

Російський капітал?

Оптова торгівля сигаретами в Україні на 90% монополізована російською компанією, підконтрольною ФСБ. Мільярди гривень курців України осідає в кишенях власників російських збройових заводів, чия продукція сьогодні сіє смерть на Донбасі.

Виробники - Компанії «Філіп Морріс»(33% ринку), «Джаппан Табакко Інк.»(24%), «Імперіал Табакко»(21%), ПрАТ «А/Т тютюнова компанія «В.А.Т. - ПРИЛУКИ »(18%) входять до десятки найбільших платників податків України.

За результатами аналізу фінансово-господарської діяльності цих підприємств встановлено, що за останні три роки відбувся переділ ринку реалізації тютюнових виробів, а саме - реалізацію тютюнових виробів, отриманих від цих підприємств, практично 100-відсотково здійснює ТОВ «ТК Мегаполіс-Україна», яке збільшило обсяги закупівель тютюнових виробів з 20% наприкінці 2011 року до 99-100% на початок 2014 року.

Згідно з офіційною інформацією, засновниками ТОВ «ТК Мегаполіс-Україна» є ряд нерезидентів, зокрема «Делуфор трейдинг лімітед», «Ебромар индастриз лімітед», «Хаванор менеджмент лімітед», «Лідертано холдингс лтд», «Мегаполіс юкрейн інвестмент лімітед», «Мегаполіс Холдінгз (Оверсіз) лімітед» (Республіка Кіпр).

Разом з тим, ТОВ «ТК Мегаполіс-Україна» фактично є структурним підрозділом російської групи компаній «Мегаполіс», яка, в свою чергу, входить до групи компаній «Меркурій».

Група компаній «Меркурій» (Російська Федерація) - багатопрофільний холдинг, в який, зокрема, входять інвестиційно-девелоперський холдинг ЗАТ «Мегаполіс девелопмент» (група компаній «Мегаполіс Девелопмент»), торгові холдинги ВАТ «Діксі Груп» та ЗАТ «Торгова компанія «Мегаполіс» (група компаній «Мегаполіс»), транспортна компанія ВАТ «СовінтерАвтоСервіс», підприємство оборонно-промислового комплексу ВАТ «Завод ім. В.А.Дегтярева », «Ковровский механічний завод» та інші активи.

То ми воюємо, чи фінансуємо агресора?... Окрім східного фронту, маємо ще й внутрішній - тютюновий фронт… і мусимо перемогти.

Дмитро Сінченко

По тематике

Свирид Голохвастов
Наші бажання - найперша справа

сказали у КП "Міськводоканал"СМР і вирішили підвищити собі улюбленим заробітну плату.... 1

Дмитро Сінченко
Кремлівська гра. Пазли однієї картинки

Однак, ми не знаємо, чи дійсно західні лідери повірили Путіну? Чи не грають вони з ним, так само. Як намагається...

Дмитро Сінченко
Війна символів. Путін хоче взяти реванш в центрі України?

Чому деякі кіровоградці купились на імперську пропаганду і самі підключились до агітації? Мотивів декілька, і всі вони походять від міфів,...

Дмитро Сінченко
Смертельна монополія

Фактично, ринок тютюнових виробів в Україні, справно отримуючи надприбуток, повністю контролює російська компанія, тісно пов'язана з ФСБ РФ. Тієї самої...

Дмитро Сінченко
Паралелі світових воєн. Наскільки реальною є загроза 3-ї світової?

А яку зону інтересів Кремль визначив для себе? Судячи з усього, Росія прагне захопити не більше ні менше, як увесь...

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.