Блоги

Сумщина: начальник облуправління СБУ – про захист державності, війну корупції та безпеку громадян

Служба безпеки України на упередження протидіє загрозам українській державності та безпеці громадян. Як працює в цьому напрямку спецслужба і про багато іншого – в інтерв’ю з начальником управління СБУ в Сумській області полковником Юрієм Гончаровим.

– Юрію Олеговичу, відійшов у минуле 2015 рік, він вже став історією. Зроблено певні висновки, підбито підсумки. Яким видався минулий рік для очолюваного Вами управління?
– Для УСБУ в Сумській області, як і для всіх членів нашого спільного дому – України, минулий рік був непростим. Він став черговою перевіркою нашої єдності, стійкості, гідності та відповідальності перед громадою. Управління СБУ боронило і продовжує захищати Батьківщину від зовнішніх та внутрішніх загроз у всіх їх проявах, як на передовій, так і на території Сумщини. Протягом 2015 р. до ЄРДР за матеріалами управління слідчими УСБУ та іншими правоохоронними органами внесено 229 кримінальних проваджень. У дохід держави звернуто коштів у сумі близько 1,5 мільярда гривень, товарно-матеріальних цінностей на суму майже 30 млн грн, попереджено завдання економічних збитків державі на суму 31 млн грн, повернуто валютних коштів з-за кордону на суму майже 2,5 млн грн.
− Не сумніваюся, що одним із пріоритетних напрямків роботи Ваших співробітників є протидія зовнішній агресії. Що робиться в цьому напрямку?
− У взаємодії з громадою було рішучо заблоковано спроби нав’язати сумчанам «ракову пухлину» під назвою «Сумська народна республіка» та втягнути їх у протистояння один з одним під ефемерними імперськими гаслами так званого «русского мира». Ці злочинні спроби інспірувалися зовнішніми силами.
Двох осіб притягнуто до відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 110 КК України, за протиправну діяльність на шкоду територіальній цілісності України. Уже на початку цього року на підставі матеріалів кримінального провадження, розпочатого УСБУ за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканість України) ККУ, рішенням суду засуджено до 5 років позбавлення волі мешканця Сумської області. Показово, що ця особа була втягнута в протиправну діяльність, пов’язану з поширенням агіток антиконституційного змісту окремими представниками прокомуністичних структур, в т.ч. російських.
Викрито низку спроб з боку представників спецслужб Російської Федерації завербувати громадян України з метою їх залучення до підривної діяльності проти нашої держави.
– Російські спецслужби не припиняють спроб розхитати ситуацію в Україні усіма можливими методами. Чому деякі наші земляки теж йдуть на це?
− Проти України ведеться потужна інформаційна війна. Велику роль у ній відведено мережі Інтернет. Нами отримано докази того, що антиукраїнські сайти координуються й адмініструються з території сусідньої держави, звідти надходять тенденційні матеріали і вказівки, як висвітлювати ті чи інші події. Запевняю: ми й надалі будемо протидіяти особам, які займаються інформаційним наповненням таких ресурсів, втягують у них молодь, та будемо здійснювати всі передбачені законодавством заходи, щоб зловмисники не уникнули відповідальності.
– Зупинимося на антитерористичній діяльності. Хто керує цією роботою на території Сумської області?
− При управлінні працює координаційна група Антитерористичного центру. Реалізується масштабний комплекс дій для своєчасного виявлення, попередження та припинення можливих терористичних проявів. Разом з іншими правоохоронними органами посилено заходи з охорони стратегічних об’єктів та місць масового перебування людей. Працюємо в тісній взаємодії із органами влади і місцевого самоврядування, громадськими організаціями, активістами, ветеранами спецслужби.
Так торік було викрито, задокументовано і припинено діяльність на користь спецслужби РФ мешканця Сум, колишнього офіцера, який планував здійснити теракт в обласному центрі. Вибухові пристрої він отримав від своїх кураторів. Днями йому винесено судовий вирок, згідно з яким колишнього правоохоронця визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 258 та ч. 1 ст. 263 КК України та засуджено до 4-х років позбавлення волі.
Окрім цього, в 2015 р. було розшукано 10 осіб, причетних до висловлення анонімних погроз терористичного характеру, за антиукраїнську діяльність заборонено в'їзд на територію України 13 громадянам РФ.
– Багато співробітників правоохоронних органів відряджені у район проведення антитерористичної операції на схід України. Чи є серед них співробітники СБУ із Сумщини?
− Зведені оперативні групи співробітників УСБУ із Сумщини виконують завдання в районі АТО із самого початку. Підкреслю, що всі готові фізично і морально, а їдуть туди – добровільно. Перед кожним відрядженням наші колеги проходять ґрунтовну підготовку та забезпечені необхідним спорядженням.
– Чим безпосередньо вони там займаються?
− Вони здобули чималий досвід у протистоянні диверсійно-підривним групам терористів. Окрім того, наші співробітники несуть службу на блокпостах. Їхнє завдання – не допустити проникнення через лінію зіткнення бойовиків, зброї та вибухівки, протидіяти незаконному постачанню вантажів, готівки для фінансування незаконних збройних формувань. Кабінетної роботи там немає…
– Сьогодні велика кількість незаконної вогнепальної зброї на руках у громадян становить неабияку загрозу стабільності у державі…
− У протидії незаконному обігу зброї та засобів ураження наше управління СБУ тісно й результативно співпрацює з іншими правоохоронними органами. Допомагають нам і небайдужі громадяни. Лише торік на території Сумщини було виявлено та перекрито 19 каналів незаконного постачання зброї та засобів ураження, 14 із яких – за фактами вивезення зброї з району проведення АТО. Також за матеріалами УСБУ органами МВС (національної поліції) відкрито 47 кримінальних проваджень за ч. 1 ст. 263 КК України, 6 осіб засуджено у зв’язку з їх причетністю до незаконного обігу зброї. У зловмисників було вилучено значну кількість стрілецької та автоматичної зброї, боєприпаси, гранати та вибухівку.
– Президент назвав головним завданням СБУ на 2016 рік боротьбу з корупцією та закликав забезпечити подальшу комплексну реалізацію антикорупційної політики. Адже внутрішній ворог несе не меншу загрозу, аніж тероризм та російська агресія…
− З одного боку набирають обертів створені у державі нові антикорупційні органи, на них суспільство покладає великі надії. Потрібен час, щоб ця нова система запрацювала на повну. З іншого боку антиукраїнські сили роблять ставку на дискредитацію обраного державою курсу на оздоровлення суспільства, і це теж одна із складових так званої гібридної війни.
Саме протидія такому небезпечному виду злочинності як корупція є тим невичерпаним резервом, що здатен згуртувати наше суспільство. Президентська позиція сьогодні однозначна - в умовах сьогодення корумпований посадовець нічим не відрізняється від зрадника Батьківщини.
– Юрію Олеговичу, тож яких результатів досягло очолюване Вами управління в цьому напрямку?
– За підсумками 2015 р. УСБУ відкрито 88 кримінальних проваджень у сфері боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Набрали законної сили 8 обвинувальних вироків суду, засуджено 13 правопорушників. У рамках 67 кримінальних проваджень у сфері боротьби з корупцією виявлені та припинені посадові та службові злочини, фігурантами яких є держслужбовці та посадові особи органів місцевого самоврядування 1-3 категорій, співробітники правоохоронних та контролюючих органів.
Хочу наголосити, що за низкою цих «сухих» цифр стоїть копітка робота наших оперативників та активність громадян, які втомилися від «поборів» посадовців різного рівня.
–Можете навести конкретні приклади викриття нечесних на руку посадовців із наведенням місць їх роботи?
– Так, внутрішній фронт, на якому ми сьогодні боремося з корупцією, вимагає від нас чітких дій і рішучого наступу. У минулому році під час отримання хабара у розмірі 300 доларів США та 4,5 тис. грн. «на гарячому» затримано співробітницю Шосткинсько - Середино-Будського військового комісаріату, яка запровадила корупційну схему з систематичного вимагання та отримання коштів від мешканців регіону за відтермінування від призову та зняття з військового обліку.
Засуджено за ч. 1 ст. 368 ККУ працівника Сумського прикордонного загону, який вимагав від 6 до 16 тис. російських рублів від т. зв. «трудових мігрантів» та був затриманий «на гарячому» під час отримання чергової суми.
Припинено протиправну діяльність 2-х співробітників Головного Управління ДФС у Сумській області, які впровадили злочинну схему з вимагання та отримання незаконної винагороди від суб'єктів господарської діяльності регіону за мінімізацію штрафних санкцій. Їх затримали при спробі одержати чергову частину незаконної винагороди у розмірі 10 тис. грн.
Викрито та припинено протиправну діяльність міжрегіонального «конвертаційного центру» (понад 17 фіктивних підприємств), що діяв на теренах Сумської, Київської, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської областей за сприяння посадовця податкових органів Сумської області. Середньомісячне виведення коштів у тіньовий обіг складало до 9 млн. грн.
У кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 368 ККУ викрита та заблокована протиправна діяльність працівників Сумської митниці, які створили злочинний механізм з незаконного переміщення товарно-матеріальних цінностей через державний кордон України. Задокументовано 7 епізодів отримання неправомірної вигоди, загальна сума якої становить 2,5 тис. дол. США та 32 тис. рос. руб.
Заблокована корупційна діяльність колишнього керівника Сумської обласної виборчої комісії з незаконного використання бюджетних коштів, виділених на потреби виборчої комісії.
Типовим корупційним діянням серед правоохоронців залишається сприяння правопорушникам в уникненні кримінального покарання.
Так минулого року було викрито трьох співробітників одного з міжрайонних відділень управління протидії злочинності у сфері економіки УМВС України в Сумській області, які налагодили схему отримання хабарів за непритягнення громадян до кримінальної відповідальності.
Була також викрита корупційна «вертикаль» у Білопільському райвідділі УМВС в області – від заступника начальника райвідділу-начальника кримінальної міліції до рядових співробітників. Замість того, щоб боротися з незаконним обігом наркотиків, зловмисники тримали «під дахом» «точки» збуту наркотиків отримували з кожної щомісяця понад 700 дол. США. Під час отримання чергової частини незаконної винагороди правоохоронці були затримані «на гарячому».
– Юрію Олеговичу, а які пріоритети в роботі управління СБУ на Сумщині стоять перед Вашими співробітниками на 2016 рік?
− Як і для Служби безпеки України в цілому серед пріоритетів діяльності нашого управління також залишаються: протидія намаганню зовнішнього ворога розколоти Україну на ідеологічному, політичному, національному та релігійному підґрунті; протидія розвідувальній, підривній діяльності РФ, недопущення стороннього втручання у внутрішню та зовнішню політику України; недопущення криміналізації суспільних відносин, боротьба з корупцією, контрабандою, організованою злочинністю; боротьба з тероризмом в усіх його проявах, фінансуванням тероризму, незаконним обігом зброї; забезпечення інформаційної, економічної безпеки держави, соціально-економічної стабільності, громадського миру та злагоди.
- А що стосується Сумської області зокрема?
- На Сумщині пріоритетними напрямками діяльності залишаються боротьба з корупцією (особливо зі сталими корупційними схемами, що створювались та удосконалювались протягом багатьох років), протидія контрабанді та незаконному переміщенню товарів через митний кордон України (в теперішніх умовах ці явища несуть неабияку загрозу, у тому числі, економічній безпеці держави), контроль за використанням бюджетних коштів. І підкреслю: найголовніше – це повернення довіри людей до правоохоронних органів через конкретні справи та досягнуті позитивні результати нашої щоденної діяльності.
Велику надію покладаємо на прийняття Сумською обласною радою Комплексної обласної програми «Правопорядок на 2016-2020 роки». Вона передбачає комплекс заходів, спрямованих на забезпечення безпеки громадян від проявів тероризму та інших загроз тощо. Зокрема, йдеться про створення безпечного середовища життєдіяльності Сумщини як прикордонного регіону, вагомим елементом якого є подальше впровадження проектів «Безпечне місто», «Безпечна область», впровадження системи відеомоніторингу.
– Не можу не запитати: чи допомагає в роботі Вашому управлінню громадськість Сумщини?
– Безперечно. Сьогодні ми відчуваємо довіру громадян, їхню готовність захищати Україну, бути пильними і відповідальними. Вони повідомляють нам про виявлення зброї чи вибухових пристроїв, про факти прибуття та перебування в регіоні підозрілих осіб, а також про сайти та спільноти сепаратистів. Ми оперативно реагуємо на кожне таке повідомлення.
Тим, хто не знає куди звернутися, хочу нагадати «телефон довіри» управління: якщо у вас є інформація, що віднесена до компетенції СБУ, звертайтесь за номером (0542) 607-490 та 610-069.
Запевняю, кожне повідомлення буде ретельно розглянуте. У випадку підтвердження викладеної інформації, вживатимуться заходи відповідно до чинного законодавства. Окрім того, ми налаштовані на прямий діалог з неурядовими організаці¬ями, громадськими активістами з питань протидії корупції, викриття корупційних схем, кадрових при¬значень.
Також нагадаю, що СБУ оприлюднила архіви про сталінські репресії 1937-38 років, і рідні репресованих осіб, активісти, журналісти можуть скористатися цією інформацією.
– Насамкінець: щось неординарне, незвичне, що останнім часом, можливо, викликало посмішку…
– Не знаю, наскільки це весело… Днями спілкувався із достатньо відомою в області людиною. Помітив, що її щось непокоїть і не помилився. Чоловік задав мені питання, чи не зацікавилось ним СБУ. Я здивувався, з приводу чого його бентежать такі думки. Відповідь чоловіка була несподіваною, мовляв, раніше заносив гроші в певні кабінети і жив спокійно, а зараз ніхто нічого не вимагає і не бере. Це так незвично і підозріло...
– І що Ви йому порадили?
– Порадив звикати жити чесно…

Інтерв’ю вів Віталій Кохан

view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.