Блоги

Шосткинці їдуть лікуватися в Короп. Чому?

Мешканці Шостки, міста обласного підпорядкування, що на Сумщині, все частіше їдуть лікуватися у Короп, що на Чернігівщині. Тобто, їдуть лікуватися в глибинку. Із вуст в уста шосткинці діляться інформацією про якісне медичне обслуговування в Коропській районній лікарні. Про це вже кажуть всі, хто скористався послугами в Коропі.

Наприклад, поспілкувавшись з чоловіками, які лікувалися в Коропі з приводу захворювання гриж (з етичних міркувань прізвищ не зазначаю), дізнався, що після лікування в Коропській лікарні вони майже забули про свою хворобу. Чого не могли сказати після лікування гриж лікарями з Шостки. Той факт, коли після спливу 6-8 місяців після лікування в Шостці, грижі знову «повилазили», ці чоловіки запам’ятали на все життя, тому що їм після цього прийшлося повторно лікуватися, але вже в Коропі. І ось після лікування в Коропі, грижі зовсім зникли.

Аналогічна ситуація відбулася з лікуванням інших хвороб, наприклад таких, як жовчнокам’яна хвороба. Жіночка-містянка, яка теж була змушена їхати на лікування до Коропа після так званого «лікування» в Шостці, не приховувала задоволення від того, як її, мешканку іншої області, прийняли в Коропській лікарні і як ефективно надали допомогу.

Та хіба тільки розмови про якісне лікування в Коропі поширюються серед так званих звичайних громадян? Про це я чув і від можновладців. А ще цікаве: дехто з шосткинських лікарів їздив до своїх коропських колег на лікування. Невже не довіряють своїм шосткинським колегам? Тому й не дивно, що лікарі з Коропа часто-густо приїздять до Шостки, де майже поруч з Шосткинською центральною районною лікарнею проводять обстеження пацієнтів, котрі потім приїздять до них в Короп, щоб полікуватись.

Окрім цього, у шосткинській дитячій лікарні також приймають гінекологи з Чернігова. З журналістських джерел відомо, що лікарі хірургічного відділення Коропської лікарні з 2003 року лікують усі види гриж за європейськими стандартами. Це відбулося після відвідування наукової конференції, яку проводив професор Кінгсворд, європейський герніолог. І після цього коропські хірурги почали лікувати усі види гриж двома методами: методом по Bassini та «золотим американським методом» по Шолдісу. До речі, європейські стандарти використовують лікарі європейських держав протягом більше 25 років!

Цікавим є й той факт, що в Коропі лапароскопічні операції проводять протягом більше 11 років, з 2008 року. Майже головним буде те, що в Коропі існує так звана лікарська хірургічна школа, якої, на превеликий жаль, в Шостці, мабуть, не існує. А це значить, що відоме гасло «молодим усюди в нас дорога» для Шосткинської ЦРЛ, очевидно, «не спрацьовує».

Не треба забувати, що реформа передбачає заборону брати лікарям кошти з пацієнтів так би мовити «неофіційно». Різноманітні подяки, внески, додаткова плата за медикаменти чи відверті хабарі… У Коропській лікарні з цим лікарським «недугом» вирішили по сучасному: після лікування пацієнту надають розрахунок, який він сплачує. Кожного дня ніхто не вимагає коштів у пацієнта. До послуг входить: лікування, обслуговування, харчування. Щодо якісного лікування, то я вже зазначив. З приводу обслуговування мені повідомили, що після операції, кожні 2 години та частіше до пацієнта навідується медсестра та лікар, що не завжди відбувається в Шосткинській лікарні.

Як зазначив чоловік, який лікувався в Коропі, нібито продукти харчування однакові, але приготування їжі в Коропі краще, ніж в Шостці. Про погану їжу я теж чув від багатьох шосткинців, яким довелося лікуватися в стаціонарі Шосткинської ЦРЛ.

Отже, все у Коропі краще! На тлі медичної реформи, яка запроваджується в державі вже з квітня цього року, постає питання: чи «виживуть» шосткинські лікарі «вторинки» в нових умовах? «Гроші ходять за пацієнтом» – це головний принцип медичної реформи. Принцип, яким зараз керуються шосткинці, їдучи лікуватися до Коропа, може призвести до того, що лікарям з Шостки просто нікого буде лікувати. А якщо нікого не полікують, то звісно, що й грошей не отримають.

Містяни чекають від Олега ШТОГРИНА, головного лікаря Шосткинської ЦРЛ та Миколи НОГИ, міського голови міста Шостки відповіді на запитання: «Коли ж суттєво покращиться лікування пацієнтів в Шосткинській ЦРЛ?». Будь ласка, Олег Теофільович та Миколо Петровичу, повідомте суспільству свою думку. Громада очікує цього.

Що думаєте ви, шановні громадяни, з цього приводу? Надайте свої коментарі, які будуть важливі для громади. Підписуйтесь на мою сторінку у Facebook, в YouTube (Вячеслав Павленко) та в Телеграм-каналі, щоб ще більше знати про події в регіоні.

По тематике

Alona Yatsyna
Сумські журналісти надавали домедичну допомогу цивільній жінці, пораненій під час російського обстрілу

18 квітня медійники їхали на зйомку, але на місці обстрілу, окрім зруйнованого подвір’я у селі Річки, що на Сумщині, була...

Alona Yatsyna 20.04.2023 12:47
В'ячеслав Павленко
З Днем медика!

З ДНЕМ МЕДИКА!...

В'ячеслав Павленко
Діагностичний центр виставили на продаж?

Діагностичний центр виставили на продаж?...

Свирид Голохвастов
ЧЕЛЕНДЖ ГОЛОВИ .

Хто казав, що в нас з,явилось щось нове ? Признавайтесь ! Покажіть !

Ми вже побачили нового президента (... 2

Александр Шутко
«Бидный… бо дурный»

Профессионал выполняет свою работу всегда, практически в не зависимости от условий «внешней среды», не ниже минимально приемлемого уровня....

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.