Блоги

Гідравлічні випробування або як воювати за втрачене майно

Вулканічні виверження асфальтного покриття та бруківки з багнюкою на фоні вируючого фонтану – давно типове явище для столиці, хоча і у регіонах вже можна зустріти подібні приклади.

Рівень зношеності трубопроводів та комунікаційних мереж дуже високий, а тому громадяни та бізнес ризикують «попасти» під гарячу руку щодня.

Як пише сайт «Комунальний Лоєр», тривалий час місцеві виконавці послуг з теплопостачання (теплоенерго та теплокомуненерго) виходили «сухими» від наслідків поривів.

Яскравими юридичними відмазками, які рятують виконавців послуг із теплопостачання від відповідальності були аргументи на користь того, що:

1)    голови ЖБК та ОСББ на території, де мало місце аварійне пошкодження під підпис були попередженні про проведення гідравлічних випробувань та зобов’язанні були вжити заходів для уникнення майнових пошкоджень;

2)    у порушення ч. 2 ст. 21 Закону України «Про автомобільний транспорт» власники (користувачі) транспортних засобів самовільно залишили автомобілі в охоронних зонах теплових мереж;

Щоб повоювати із теплоенерго (теплокомуненерго) потрібно довести, що у його обов’язки входить не тільки здійснення гідравлічних випробувань тепломереж, але і контроль за їхнім станом, враховуючи строки зносу.

У таких випадках слід пам’ятати, що Порядок проведення випробувань джерел теплової енергії регулюється нормами Наказу Міністерства палива та енергетики України «Про затвердження Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж» від 14.02.2007 № 71 та нормами Наказу Міністерства палива та енергетики України, Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 10.12.2008 № 620/378 «Про затвердження Правил підготовки теплових господарств до опалювального періоду».

Графік проведення гідравлічних випробувань складається виконавцем послуг та затверджується органом місцевого самоврядування заздалегідь.

Також з термінами гідравлічних випробувань тепломереж, які визначено графіком, узгоджуються інші роботи: графіки проведення ремонтів та роботи основного обладнання теплоджерел; графіки проведення планових ремонтів обладнання теплових мереж.

Згідно з п. 6.3.7 Правил технічної експлуатації теплових установок і мереж, затверджених, організацією, що експлуатує теплову мережу, має бути забезпечено справність огороджувальних конструкцій, що перешкоджають доступу сторонніх осіб до устаткування і до запірно-регулювальної арматури, та здійснено контроль за підтриманням в належному стані шляхів доступу до об`єктів мережі, а також за дорожніми покриттями і плануванням поверхонь над підземними спорудами.

Тобто, у діях (бездіяльності) виконавця послуг існує причино-наслідковий зв`язок між поривом та завданою шкодою.

Детальніше про це читайте у статті «Вибух водогону на зовнішній тепловій мережі або як захистити пошкоджене майно»

По тематике

Коновал В'ячеслав
Гостра потреба чи звичайні бюрократичні кроки?

Дуже часто серед числа причин та «виправдань» у чиновників можна почути знайоме формулювання, що немає закону, який би був інструкцією...

Коновал В'ячеслав
Рулити енергетикою або в чому там проблема?

Управління – дія складна, особливо, коли мова йде про підприємства енергетичної галузі. Переставляння стільців з одного розташування до іншого ще...

Коновал В'ячеслав
Вимір в одиницях енергії або ще які "сюрпризи" підготував законодавець

02 листопада 2021 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження...

Коновал В'ячеслав
Плани розвитку газорозподільчих систем. Межа між коштами компанії та держконтролем

Кожна із газорозподільчих компаній має Плани розвитку газорозподільчих систем...

Коновал В'ячеслав
Плата за МЗК і чому її треба платити

Споживачі часто дивуються отриманим платіжкам за опалення місць загального користування, будинок яких відключений від теплової мережі....

view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.