Блоги

Чорні павуки

Сонечко відбилося в дзеркальці й скік-скік - «зайчики» по стіні, потім - по стелі. Вони стрибали, наче живенькі, об6ігаючи один одного, мов змагалися поміж собою.

- Ач, як цікаво! - Дениско теж весело застрибав по кімнаті, тягнучись до сонячних зайчиків.

Хоча б одного спіймати! Взяв стілець, забрався на нього. Але до стелі - ой-йо-й... Не дотягтися...

Така гра захопила Дениска, він навіть на якусь мить за­був, що сам удома. Та враз сонечко заховалося за хмаринку, котра зависла майже над їхнім двором, і «зайчики» зникли.

- Ех, жаль…

 Він зліз зі стільця. Йому стало нудно.  Неначе одразу його всі друзі полишили. А «зайчики» й були його друзями, бо мати веліла ні з ким не знатися і ні з ким не водитися.

«Мама?.. Мама... Куди ж вона знову запропастилася? До дядька Федора, мабуть, подалася. Якщо туди - понапи­наються і знову битимуть мене. Це точно. Як на тому тиж­ні? Ледве вирвався з їхніх  рук і шмигонув до берега. Цілу нічку у верболозі переховувався. Ой моторошно було!»

Знайшли його  аж під ранок. Закутавшись у піджа­чок, заснув він тривожним сном. Спочатку і не второпав, хто його так боляче стусає в плече. Ледве розплющив оченята - перед ним мамця.

- Ух, бандюга! - вилаялася вона. - Через тебе за всю ніч і не здрімнула. І що воно за непутяще росте!?

- Вріж ти йому, Машенько, лозинякою, - вставив своє «повчання» дядько Федір. - Така наука на всю жизнь запомниться…

Мамця кинулася ламати лозину, а він скочив на ноженя­та й бігом додому. І все-таки встиг пройтися по його худеньким ребрам Федір своїм кулачищем. Та Дениско не впав, а тільки поточився, не закричав і не заплакав, а щодуху помчав до двору. Кілька днів, правда,  боліла спинка. Та й дотепер біль там  є.

Та зараз про це не хотілося згадувати, бо він уже про­стив мамцю.

... Дениско аж очі примружив, пригадуючи, як мамка пригощала його гарячим борщем із пампушками та запашним й теплим молочком. А потім... Що з нею трапилося? Він своїм дитячим розумом ще не міг збагнути: чому мамця водиться з тим завжди п'яним і грубим дядьком Федором?

Йому вже хотілося їсти. Та, окрім теплої і несвіжої води, в домі більш немає нічого. А він її вже стільки випив, що бурчало в животику, але голод не проходив.

Дениско ще раз виглянув у віконце, знову побачив хма­рину й зрозумів, що чекати на «зайчиків» доведеться ще довго. Лаштувалося на дощ.

Від самотності й смутку в нього погано на душі. Він пішов до передньої, де стояло відро з водою. Взяв кухоль, шкряб­нув ним по дну. Відпив трішки - пити вже не хотілося, а от їсти... Підійшов до невеличкої шафи, пошарив там. Та нічого не знайшов, навіть невеличкого сухарика.

Сів до столу, заплющив оченята й уявив собі, що перед ним стоїть тарілка з гарячим пісним борщем, а он там далі, на сковорідці - підсмажена картопля, а поруч - його улюб­лений блакитненький кухлик із молочком.

Та лише розплющив очі - перед ним скатертина. А на ній, окрім розмальованих чорних павуків, - нічого. Пусто. Ох і набридли Денисці оці страшні з довгими лапищами і величезними головами чорні павуки.

Він устав і попрямував до свого неприбраного ліжечка. Під поду­шечку ховає невеличке люстеречко. Бо коли мамця поба­чить його, то забере й поб'є. А він вірить, що у віконечко знову загляне сонечко,  і вірні «друзяка - зайчата» знову за­вітають до нього.

«Повирізаю ці страховиська й повикидаю їх із хати, - розмірковує . - Тоді мамця перестане пити і мене бити… Це від них у нас така біда. Доки мамця не принесла цю скатерти­ну, у нас все було добре. Це вони винні. Во - ни! Ці чорні павучища!»

У серванті він знаходить, хоча й старенькі, але ще до­сить гострі ножиці. Бере їх і йде до столу. Натягує за крайок скатертину і починає вирізати першого чорного павука...

Дениско так захопився ділом, що й не помітив, як відчи­нилися двері й до хати зайшла мати, за нею - дядько Федір.

 Йому вже й їсти перехотілося.

«Цих двох останніх виріжу, - бігають в голівці думки. - І все. Мамка прийде не п'яна, бо то її павуки заворожили...»

  …- Ах ти, погань! - визвірилася мати - Ах ти, погань!..

Дениско від несподіванки здригнувся. Схопився на ноги. І ножиці випали з рук.

- Федю, дивись, що скоїв із твоїм подарком? - лепече мати п'яним язиком.

- То да-й  йо-му... - бурмоче під ніс дядько Федір, - що-б до сьо-ми-х  чи як-их там ві-ни-кі-в  за-па-м'я-тав...

Мати поволі підступає до сина. Він не тікає, а куди втечеш? На дверях, наче гора, дядько Федір. Віконечка малесенькі - туди він не пролізе. Мати перечіпається, але все ж таки нахиляється й підіймає ножиці.

-Мамцю, не треба!  -  забивається в куток, прикриває руками голівку.

 «С-в-в», - свистять ножиці в повітрі і б'ють по худеньких ручках Дениска. А потім ще і ще... Рученят він уже не відчуває. Їх наче хтось привалив чимось важким і пекучим. А через мить - вони вже не боліли, навіть не пекли. Відчуття у Дениска таке, ніби рученята відрізано…

Мати зупинилася тільки тоді, коли синок сповз по стіні на підлогу, втративши свідомість.

-Федю, води! - скомандувала.

- Счас.

Хлюпнула на сина з кухля, той застогнав, та оченят не розплющив. І тільки дві краплинки-сльозини з’явилися  з - під вій і поколися по запалих жовтуватих щічках .

-Давай звідси мотати... Скажемо, в тебе п'яні спали, - оговталася Марія. - А то хана нам буде...У тюрязі сконаємо…

...Дениско розплющив свої голубі оченята. Через вікон­це пробилося сонечко. І враз «зайчики», пригріваючи йому лице, застрибали по хатині.

«Друзятка ви мої»... - і застогнав. Наче гарячим залізом тепер пекло рученята. Він підніс їх до очей і завмер - вони чорніші від землі, з якої він викопував черв'яків для рибалки.

Перед очима - зле обличчя матері, дурнувата посмішка дядька Федора. Звівся на лікті, біль про­низував усе тіло, і він ледь прошепотів:

-         Нехай би  ви пропали разом із мамцею та дядьком Федором - чорні павуки...

Запаморочилася голова, і він полетів у безодню...

                                                        ***

...Першим, кого Дениско побачив, прийшовши до тями, був сонячний зайчик. Він снував туди-сюди по білій стелі, а потім примостився на забинтовану руку хлопчика, немов промовляючи: «Я тут, з тобою!». Слабка усмішка з'явилася па обличчі хлоп'яти.

Перевівши погляд, Дениско побачив біля себе у білому халаті тітку Олю - рідну сестру покійного тата. Гарячі сльози  покотилися по його змарнілому личку.

Тітка, нахилившись над ним, теж плакала і усе заспокоювала: «Виздоровлюй швидше, синочку, я заберу тебе до себе, у Полтаву... назавжди…».

- Тітонько, мені було так страшно! Снилися великі чорні павуки...

- То був тільки сон,  дитинко...

- Чому ж тоді так дуже в мене болять рученятка? - схлипнув хлопчина.

…Сонячний зайчик усівся на мокру щічку Дениска й осу­шив її своїм осіннім ще доволі лагідним теплом. 

 

PS: Дениско виріс і став успішним бізнесменом. На Великдень приходить на цвинтар - на могилу матері кладе великий букет жовтих тюльпанів…  

 

  Про це можна прочитати на сайті:  ivanzhytnyk.com 

view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.