Чому ліки у комунальних аптеках дорожчі, ніж у приватних?

Продовжуючи тему збитковості комерційних комунальних підприємств, ми вирішили дізнатися, чому до приватних аптек люди вистроюються в черги, а в комунальних установах вартість багатьох ліків дорожча.

Про це ми розпитали начальника управління майна Анатолія Линника

- Чому ціна на ліки у комунальних аптеках вища за ціну у приватних?

- Бо приватники мають кращі умови. Різне оподаткування, «біла» зарплатня на штат і великі орендовані площини у комунальників і невеличкий кіоск, де за все відповідає одна людина, яка отримує зарплату в конверті, у приватників. Комунальні аптеки отоварюють безкоштовні рецепти, забезпечують пільгові категорії населення, продають психотропи та наркотики. Для продажу цих речовин має бути ліцензія, строгий режим зберігання, залучення охорони, міліції. Навіщо підприємцям ці проблеми, вони збирають вершки, продаючи те на чому легше заробити.  

- Але ж з бюджету повертаються гроші за безкоштовні ліки?

- З націнкою 10%, яка не компенсує витрати.  Є й інші проблеми. Керівники по області надають центральні місця у медичних закладах приватним аптекам, а комунальним десь під сходинками, якщо взагалі надають. Ми їздили з перевірками в Лебедин. З бюджету там дотується комунальна аптека, але люди купують ліки у приватників. Чому? У головного лікаря аптека, у мера аптека, у них немає стимулу піддержувати комунальників. Є рішення сесії: аптеки з балансу міст передали у обласну власність. Не одне місто не передало, ще й вартість оренди підійняли.

- З чого складається ціноутворення? Від вас воно залежить? 

- Оренда, опалення, електроенергія, податки, зарплатня впливають на вартість пігулки. Директорам потрібно забезпечити штат, тому вони перегинають палицю. Коли по місту сім комунальних аптек, по сім директорів, завідуючих, бухгалтерів це не правильно.

- У деяких містах комунальні аптеки приносять великі прибутки, чому у нас не так?

- Питання в керівниках, є нові менеджери, які вже зробили аптеки прибутковими.  Але є збиткова аптека на Кірова, її потрібно закрити. З однієї сторони, залишити людей без робочих місць, з іншої, підприємство не має права бути збитковим! Якщо це подовжується, хтось не на своєму місці, або я, або керівник підприємства.

- То можливо потрібно знизити вартість ліків, тоді люди натовпами будуть ходити в комунальні аптеки?

- Ми теж так кажемо. Люди вважають, якщо ми у «білому будинку» сидимо, то керуємо всім. Це не так, наш вплив на керівників комунальних підприємств полягає в рекомендаціях і порадах.

Ми вирішили порозмовляти з керівником комунального підприємства, директором КП СОР «Суми-Фарм» Василем Поцелуєвим.

- Василь Михайлович, розкажіть про вашу мережу аптек.

- Поєднання  в мережу почалося в 2012 р., зараз це 15 аптек і аптечних пунктів в Сумах, де працює 75 людей.

- Ваше підприємство прибуткове, за рік який прибуток?

- Так, за минулий рік у нас прибуток біля 400 тис. грн.

- З якими проблемами ви стикаєтеся?

- Велика проблема це те, що не вистачає фінансування для забезпечення населення ліками по безкоштовним та пільговим рецептам. Наприклад, потрібно на 100 тис. грн., а виділяється державою 20 тис. грн. Забезпечуємо згідно черги, бо не всім хватає.

- Яка зарплатня у ваших працівників, чи відрізняється вона від приватних аптек?

- Початкова зарплата приблизно 2200 грн., завідуючи отримують більше 4000 грн. Це «біла» зарплатня. Ні для кого не секрет, що в приватних аптеках зарплатня більша, але видається в конвертах.

- Як у вас складається ціноутворення?

- Згідно законодавства. У нас є комп’ютерна програма, яка автоматично з 4-ох великих поставщиків робить замовлення тому, хто надає на конкретні ліки найнижчу ціну. Тут відсутній людський фактор, бо вручну нереально на 7-8 тис. ходових препаратів обирати кращі ціни.

- Чому багато препаратів у комунальних аптеках дорожчі, ніж у приватних?

- Є закупівля з передоплатою, з витікаючим терміном придатності, але ми таким не займаємося. Закупати всі препарати за передплатою ми не маємо можливості, бо кошти державою нам повертаються з затримкою у місяць, а той декілька.  

- А оплата оренди у вас згідно яких тарифів?

- У нас є приміщення, що на балансі, а є й в оренді. Вартість різна, ось по 178 аптеці оренда велика близько 13 тис. грн./міс.

З цими ж питаннями ми звернулися до комерційного директора аптеки ТМ «Бажаємо здоров’я» фірми «Чернігівська фармацевтична компанія» Людмили Мельниківської.

- Людмила Григорівна, завдяки чому вам удається підтримувати доступний рівень цін?

- У нас всеукраїнська велика мережа, більше 160 аптек. При закупівлі товару ми маємо гуртові ціни, а для окремих аптек вони зовсім інші. Ми працюємо з мінімальною націнкою, бо розуміємо у складних умовах нашого часу ціни повинні біти доступними.

- Ви заробляєте на товарообороті і ваше підприємство не збиткове?

- Так, наше підприємство приносить прибутки, яких достатньо на зарплатню та на розвиток.

- Ви відпускаєте ліки за безкоштовними рецептами, це вигідно?

- Коли був пілотний проект по гіпертонії, ми відпускали ліки безкоштовно. Це вигідно, бо вартість препаратів компенсує держава. Та коли мова йде про забезпечення ліками людей пільгових категорій, казначейство за своїм вибором заключає договори і надає перевагу комунальним аптекам.

- Скажіть є різниця між приватними та комунальними аптеками?

- Наші умови не відрізняються, різниця лише у формі володіння. Також комунальні аптеки отоварюють рожеві бланки. Приватним аптекам заборонено відпускати транквілізатори, наркотичні та психотропні ліки.

Ми розмовляли і з керівником невеликої приватної аптеки, але жінка попрохала не писати її ім’я. Вона повідала, що в приватній аптеці немає кабінету завідуючої з м’яким диваном та великих залів, як у комунальній, які потрібно опалювати та освітлювати, є мінімальна площа та 2 спеціаліста, які виконують функції декількох. Регламентована націнка на ліки з 1.01.2014 р. 25%, в цій аптеці середня – 23%. У комунальників головна діяльність: виконання бюджетних замовлень, постачання ліків в медичні установи. Як би вони не спрацювали, гроші щомісячно їм гарантовані, тому і ціни на ліки зависокі. Штати у них роздуті, а зарплатні дуже високі! Там де крутяться бюджетні кошти, люди завжди гріють руки. І відкати досі ніхто не відміняв.

Депутат облради Микола Полілуй вважає, що з діяльністю комунальних аптек давно потрібно розібратися, тому він надіслав Анатолію Линнику депутатський запит. Ось, що депутат говорить з цього приводу:

«Питання кількості і прибутковості аптек тягнеться роками. Кожен раз, коли його підіймають на сесіях, виникають колізії з зацікавленими особами: мерами, депутатами адміністрацій обласної та районних рад. Кому дістанеться аптека, що з нею буде далі? Йде скрита приватизація.

Якщо зараз немає сильної комунальної структури і господаря, який би відбудував мережу аптек, організував роботу, щоб бути конкурентоздатними з приватними аптеками, то потрібно навести порядок в аптечному господарстві, щоб забезпечувати населення необхідними ліками.

Маємо дати оцінку керівнику комунального майна Сумської обласної ради А. Линнику. А також на основі  аналізу цієї ситуації потрібно звернутися до МВС, до незалежного аудиту, провести всі необхідні перевірки і підготувати підприємства до санації.

А надалі на конкурсних умовах запропонувати цей напрямок молодим спеціалістам.  Або, якщо не буде таких можливостей і волевиявлення керівництва Сумської обласної ради, треба приватизувати ці аптеки і покінчити з шахрайськими поборами.

Потрібно змінити систему аптечних послуг, передати її в фахові руки, отримавши всі дозволи в МОЗ України та в інших управліннях, щоб отоварювати рожеві рецепти.

Є відповідна комісія по комунальному майну облради, Стратегія комісії, яку потрібні підтримати депутати, має бути публічна і прозора, щоб вивести роботу аптек через телебачення та інші ЗМІ для Сумської громади.» 

Аніта Пушкар

view counter
view counter

Статистика

Всего тем на форумах 170096
Все сообщения 272373
Всего зарегистрированных пользователей 64997
Последний зарегистрированный пользователь prometej

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.