Чи зможуть сумчани платити за газ?

З 1 квітня опалення для населення подорожчає майже у 7 разів. Скільки будуть платити за газ власники квартир з центральним та автономним опаленням, з лічильниками та без них, а також мешканці приватних будівель?

З 2015 року опалювальний сезон в Україні продовжили на місяць - з 1 жовтня по 30 квітня, але на цьому «приємні» новини з провладних кабінетів для сумчан не закінчилися. 3 березня стало справжнім «чорним вівторком» для всіх українців. Саме в цей день Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, прийняла знакове рішення про підвищення тарифів на газ для населення. Нові ціни почнуть діяти з 1 квітня і фактично зростуть більше ніж у 6 разів. 

Ціни для населення, що діятимуть з 1 квітня 2015 р. 

Згідно диференціації, роздрібні ціни для споживачів природного газу на побутові потреби за 1 м3 (з ПДВ) становитимуть: звичайна ціна – 7,188 грн., пільгова ціна ( у період з 1 жовтня по 30 квітня на опалення приміщень в обсязі до 200 м3 газу) – 3,6 грн. Нагадаємо, що на даний час більшість населення Сумської області сплачує за газ від 1,089 до 1,965 грн. за 1 м3.

Експерти Громадського руху «Патріоти України» вже обрахували, що вкластися в запропонований ліміт споживання газу (200 м3) в опалювальний сезон сумчанам майже неможливо. Адже в приватному секторі щомісячне сезонне споживання становить 450 – 700 м3, а в багатоповерхівках – 150 – 300 м3.

«Пощастить» лише невеликій кількості сумчан, що мешкають у нових елітних багатоповерхівках з автономним опаленням та утепленням, що відповідає сучасним вимогам. І це ми говоримо лише про власників лічильників газу та автономного опалення. А як же будуть сплачувати за послуги теплопостачання мешканці багатоповерхівок, приєднаних до центральної мережі теплопостачання?

Того ж таки 3 березня члени НКРЕКП прийняли постанови, якими встановили тарифи на теплову енергію для всіх теплопостачальних організацій України. Місто Суми отримало 759 грн./Гкал (з ПДВ) для ТОВ «Сумитеплоенерго» і 623 грн./Гкал (з ПДВ) для ПАТ «СМНВО ім. М.В. Фрунзе.

Зараз сумчани платять за опалення з розрахунку близько 423,78 грн./Гкал (з ПДВ). Як бачимо, тут ситуація з підвищенням ціни для населення трохи краща, але давайте розберемося чому. Як ми знаємо, комунальна сфера у нас в країні - найбільш закритий і корумпований вид бізнесу. Чого тільки варті постійні карні справи, пов’язані з ремонтами доріг, тарифами на водопостачання, обслуговуванням житла? Можливо, саме тому НКРЕКП встановила для теплопостачальних організацій тариф у 2,94 грн./м3, що у два з половиною рази менше, ніж для населення?

«Запропоновану ціну на блакитне паливо важко назвати ринковою, адже вона, наприклад, більше ніж у два рази перевищує тариф для теплопостачальних організацій. У нас з бізнесменами що, ринок різний? Чи влада вирішила зідрати з населення сім шкур, встановивши тариф 7,188 грн./м3, а теплопостачальників дотує, даючи їм можливість заробити на газі з тарифом 2,94 грн./м3? Таке непрозоре, «ручне» ціноутворення є неприйнятним у будь-якій цивілізованій країні», – зауважив координатор юридичного напрямку «Патріотів України» Віктор Зацепін.

Ось і виходить, що ті люди, котрі встановили автономне опалення або продали свої старі помешкання, взяли кредити на придбання квартир у нових будинках з автономним опаленням, знову в програші? Адже не важко підрахувати, що вартість опалення в будинках з центральною системою опалення та з автономною буде практично однаковою. 

При прогнозованій розрахунковій вартості опалення 1 м2 житла у Сумах в 18 грн. у будинках, приєднаних до центральної системи опалення, без приборів обліку тепла, оплата квартири у 50 м2 за місяць становитиме 900 грн., а з приборами обліку – 700 грн. У багатоповерхівках, обладнаних автономними системами опалення, за обігрів квартири тієї ж площі у 50 м2 доведеться щомісяця витягати з гаманця протягом опалювального сезону в середньому 200х3,6 = 720 грн.

А про приватні будинки годі й згадувати. Справжня біда спіткає жителів сільських районів та приватного сектору в містах, адже там споживання газу становить 500 – 1000 м3 на місяць. І це не тому, що будинки великі, а тому, що вони будувалися ще за радянських часів власними силами і коштом і не завжди люди звертали увагу на відповідне утеплення помешкань.

Про енергозберігаючі склопакети у ті часи взагалі нічого не знали, а газові котли мали КПД на рівні паровозу. І тому прийдуть у села платіжки за спожитий газ десь на 2874 ( 200х360 + 300х7,18) – 6464 (200х3,60 + 800х7,18) грн.

І так «дешево» обійдеться блакитне паливо тим селянам, у кого встановлено лічильники газу. Про тих, у кого він відсутній, керівництво держави також потурбувалося. Постановою Кабміну встановлені наступні норми споживання газу:

- на індивідуальне опалення в будинках не вище двох поверхів (в опалювальний сезон) – 11,0 м3/ м2на місяць;

- приготування кормів та підігрівання води домашній худобі: кінь – 50, корова – 250, свиня – 135, вівця – 15, коза – 25 м3/ голово-рік.

«Постанова про прийняття «ганебних» тарифів на природний газ для населення є регуляторним актом, – повідомив депутат Сумської обласної ради Микола Полілуй, – і не зрозуміло, як нові тарифи почнуть діяти з 1 квітня, якщо, згідно чинного законодавства України,  до 7 квітня    приймаються від зацікавлених осіб  пропозиції до цього акту. Потім протягом 5 робочих днів пропозиції аналізуються і приймається відповідне рішення. Проект регуляторного акту повертається до Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва, а Комітет може ще й не погодити акт.

Хочу нагадати, що сумчани завжди були активними громадянами. Варто лише згадати, як ми боролися проти Щербаня, про сумських студентів, які виявилися каталізатором революції в Сумах, про активні дії жителів області на Майдані під час Революції Гідності! Ось і зараз ми сумчани повинні бути справжніми патріотами і показати приклад всій Україні! Я закликаю депутатів місцевих рад Сумщини негайно провести сесії і прийняти звернення до НКРЕ, Кабміну з вимогою скасувати прийняту Постанову і забезпечити українцям прозоре і економічно обґрунтоване ціноутворення на енергоносії. Кожен з нас може внести свій вклад у скасування цих тарифів, відправивши свої заперечення листом за адресою: 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11; e-mail: inform@dkrp.gov.ua. Кінцевий термін подачі зауважень та пропозицій від фізичних та юридичних осіб – 07.04.2015 р. Також повідомляю, що саме сумчани, активісти руху Патріоти України, 06 березня подали судовий позов до Окружного адміністративного суду міста Києва щодо скасування «антинародних» тарифів на газ для населення. Не дозволимо, щоб 1 квітня 2015 року, стало «Днем чорного гумору» для всієї країни!» ®

Влад Купрієнко

 
Безбаш А.В.

И что?Бульбец Титанику?Народ,эгэгэй!Вы не очнулись ещё?Или вас всё устраивает?Сами пукать в трубы будем.Нас уничтожают не внешние враги.У нас внутри хунта.

maryna kihtan

Дуже дорого обходиться зігрітись у зимку. І газу на території Укураїни багато. Чому все так, чому з нас так знущаються?(
От шукаю https://simat.com.ua/cat-gas-equipment , бо старий котел став несправним(( Як все дорого.

view counter
view counter

Сейчас на форуме

Сергій Скакун
Лариса Брежнєва

Зарегистрированных 2
Гостей 1047
Администраторов 0

Статистика

Всего тем на форумах 170196
Все сообщения 272373
Всего зарегистрированных пользователей 64983
Последний зарегистрированный пользователь helpcenter.sumy

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.