З ЛЮБОВ’Ю ДО УКРАЇНИ

Традиційно у липневі дні хутір Загір села Верхосулка збирає любителів поезії та митців Сумщини

Цього року до Олесевого каштану та пам’ятного знаку велету української поезії Олександру Олесю, приїхали самодіяльні поети та митці Білопільщини, Недригайлівщини та Роменщини.

Творча спільнота відвідала музей Олександра Олеся у місцевій школі, ознайомилась з життям і творчістю поета-земляка. Тут, у музеї, прозвучали патріотичні пісні у виконанні кобзаря-лірника Олександра Триуса з м. Ромни.

А саме дійство – літературно-патріотичні читання «З любов’ю до України», що їх підготували бібліотечні працівники Білопільської центральної районної бібліотеки ім. Олександра Олеся спільно з районним літературним об’єднанням «Вир» та районним будинком культури, розпочалося на хуторі Загір.

Представники літературних об’єднань «Вир» (м. Білопілля, керівник Людмила КАЛИНОВСЬКА), «Обрії» (м. Ромни, керівник Людмила ГРИЦАЙ), «Пролісок Посулля» (м. Недригайлів, керівник Микола АНДРІЄНКО), майстри декоративно-ужиткового мистецтва любительського об’єднання «Рукомесло» (м. Білопілля, керівник Алевтина ЛАБУНЕЦЬ) відвідали Олесеву криницю, смакували прохолодну джерельну воду, милувалися красою верхосульських краєвидів.

Ведуча літературно-патріотичних читань Наталя ЯРОВА розповіла про громадянську лірику Олександра Олеся, наголошуючи на її сучасності. Адже любов до України – червоними і чорними нитками – виписана поетом у кожному рядку його безсмертних поезій.

Завідувач сектору культури Білопільської районної державної адміністрації Світлана ЛУКОВА привітала гостей зі святом, побажала літераторам та митцям снаги та віри і запропонувала покласти квіти до пам’ятного знаку поета-земляка Олександра Олеся.

Чільне місце у колі гостей хутору Загір того дня мало цеберко води з Олесевої криниці. Смакуючи воду, учасники дійства провели читання Олесевої поезії – кожному з присутніх було надано можливість вибрати вірш Олександра Олеся з книг «Олександр Олесь. Твори» та «Олександр Олесь. Вибране» і прочитати його. А потім під супровід бандури (Ганна ХОРОШКО, с. Піски Буринського району), кобзи та ліри (Олександр ТРИУС, м. Ромни) звучали вірші та пісні під гітару (Любов УСОВА, м. Ромни) поетів трьох літературних угрупувань.

А яке свято без подарунків! Літератори роменщини та недригайлівщини отримали в подарунок науково-популярне видання «Олександр Олесь і Білопільщина. Я ще вернусь…», де зібрані як наукові статті, спогади, листи, пов’язані з іменем відомого земляка так і найповніший бібліографічний список літератури, тих видань, де можна отримати найповнішу інформацію про життєвий та творчий шлях поета. Також літератори обмінялися книгами власних віршів. Крім того, білопільці отримали у подарунок кілька примірників літературно-історичного альманаху «Ромен» і пропозиції від редактора альманаху Віктора КЛЄЙНІХА друкувати свої поезії.

Завершилося дійство традиційним смачним кулішем на джерельній воді з Олесевої криниці.

view counter
view counter

Сейчас на форуме

Лариса Брежнєва

Зарегистрированных 1
Гостей 1516
Администраторов 0

Статистика

Всего тем на форумах 170078
Все сообщения 272373
Всего зарегистрированных пользователей 64996
Последний зарегистрированный пользователь prometej

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.