Дмитро Лантушенко: «Порушників виборчого законодавства чекає кримінальна відповідальність»

Кандидат в міські голови Сум від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Дмитро Лантушенко розповів про розкриту спробу використання брудних технологій проти нього і його команди.

Справою вже займається міліція. 

Самозвані «штабісти»

- Передвиборча кампанія у розпалі, повним ходом іде агітація. Але, нажаль, деякі наші супротивники вдаються до брудних методів пропаганди, порушують закон. – заявив Дмитро Лантушенко на прес-конференції 8 жовтня. – До мене звернувся мій знайомий, який спитав, чи набирає мій штаб кандидатів в члени виборчих комісій. Я відповів, що, згідно законодавства, подача членів виборчих комісій тривала до 4 жовтня, ми своїх кандидатів подали і більше нікого не набираємо. Тоді знайомий розповів, що невідомі, які кажуть, що діють від штабу Дмитра Лантушенка, продовжують набирати кандидатів в члени комісії. Ці люди залишили свій телефон. Співробітники мого штабу одразу ж зателефонували. Відповіла дівчина, яка підтвердила, що дійсно набирає кандидатів в членів виборчих комісій. Сказала, що для того, щоб записатися, окрім паспортних даних та ідентифікаційного коду, потрібно ще і заплатити 100 грн. в якості гарантії. Ми домовилися про зустріч з ними о восьмій вечора біля ТЦ «Лавина». На зустріч пішли двоє представників нашої команди. Там їх чекали хлопець і дівчина, які знов таки підтвердили, що, начебто, працюють на штаб Дмитра Лантушенка і гарантують, що всі охочі можуть стати членами виборчої комісії. Всі ці розмови записувалися, відбулася передача паспортних даних і грошей, після чого до цієї парочки підійшов я і спитав, що вони тут роблять і хто їм дав право представлятися співробітниками мого штабу. Ці люди впізнали мене і дуже захвилювалися. Вибачалися, просили відпустити їх. В розмові вони посилалися на якихось своїх знайомих, яких, начебто, працівники штабу «Батьківщини» попросили набрати членів комісій. Ми викликали міліцію. Наряд приїхав досить швидко. Міліція встановила особи людей. В них було знайдені гроші і біля тридцяти анкет людей, які, мабуть, потрапили на гачок і заплатили за фальшиве членство у комісіях. Зараз вже почато кримінальне провадження по частині другій статті 190 Кримінального кодексу «Шахрайство, скоєне групою осіб».  

Технологія бруду

- Я бачу в діях цих осіб елементи чорного піару, спроби дискредитації мене. – заявив Дмитро Лантушенко. – Уявіть ситуацію, що люди заплатили по 100 грн, потім прийшли на дільниці, щоб працювати, а їм кажуть, що вони не є членами комісій. Звісно, що ці люди будуть налаштовані проте мене, звинувачуватимуть. Думаю, що саме така ціль ставилася організаторами цієї брудної операції. Хочу попередити людей, які вже стали жертвами афери, або можуть стати. Наша політична сила не проводить набір членів комісій, тим більше ми не збираємо грошей з кандидатів в члени комісій. Сподіваюся, що в ході слідства будуть встановлені замовники цього шахрайського проекту. Також нам важливо, щоб ті тридцятеро сумчан, яких шахраям вдалося обдурити, отримали назад свої гроші. Для порушників же виборчого законодавства нагадую, що їх чекає кримінальна відповідальність, то краще подумайте перед тим, як підете проти закону.

Слідство має розібратися

- Те, що ми викрили, це підступна технологія, ціль якої – забруднити репутацію кандидата в мери Сум Дмитра Лантушенка. – заявив адвокат Юрій Ломака, кандидат в депутати Сумської міськради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». - Тому дуже важливо знайти організаторів цієї афери. Для цього у слідства є все необхідне. Затримані виконавці, в розмові вони повідомили про такого собі Євгена Тимченка, який, начебто був організатором і якось пов’язаний з «Батьківщиною». Виконавці телефонували йому просили під’їхати, але він відмовився. Сподіваюся, що слідство допитає його і з’ясує всі питання по цій справі. Ще раз наголошую, що ми не звинувачуємо «Батьківщину» чи інші політичні сили. Ми говоримо про факт, який мав місце. Є свідки, записано відео та аудіо. А яке відношення до цієї афери мають конкретні партії, повинно бути встановлено в ході розслідування кримінального провадження. Не виключаю, що деякі наші конкуренти почнуть розповідати, що ми самі все вигадали задля піару. Але я нагадую, що є конкретні особи, яким загрожує суд та покарання. Розпочате кримінальне провадження. Це серйозна справа. Я маю великі сподівання, що якщо хтось збирається вчиняти якісь протизаконні дії на виборах, то тепер він зрозуміє, що цілком може опинитися в буцегарні. Ну і хочу подякувати тих небайдужих людей, які повідомили про діяльність аферистів.

Брудні технології, як свідоцтво відчаю

- Вже невдовзі день голосування. Є результати соціологічних досліджень. – сказав Дмитро Лантушенко. - Я та моя команда впевнені в позитивному результаті. Конкуренти, мабуть, ні, бо починають вдаватися до таких брудних методів. Я дуже б хотів, щоб слідство встигло до 25 жовтня назвати організаторів афери, щоб сумчани дізналися, хто працює проти нас такими методами. У свою чергу ми готові захищати результати волевиявлення сумчан і не дати його спаплюжити. Ми діємо чесно і прозоро, закликаємо до того ж і своїх конкурентів.

Міліція розслідує

УМВС України в Сумській області так прокоментувало ситуацію навколо першого зафіксованого передвиборного шахрайства. «В Сумах міліція розпочала кримінальне провадження відносно двох жителів обласного центру, які збирали з громадян гроші, обіцяючи останнім місця членів дільничних комісій на час виборів. Правоохоронці, попередньо, кваліфікували їх дії як шахрайські. За що чинним законодавством передбачене покарання від сплати чималого штрафу до позбавлення волі на строк до 3 років.

Правоохоронці затримали чоловіка та дівчину, в яких вилучили папку із записами анкетних даних громадян та зібрані ними 2700 гривень. Дані особи доставлені до міськвідділу міліції для проведення подальшої перевірки. За вказаним фактом розпочате кримінальне провадження за ознаками ч. 2 ст. 190 КК України». 

®

Фото
view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.