Школярі на Сумщині зібрали спогади очевидців про Голодомор 1932-33 років

У Басівській школі Сумського району школярі створили проєкт "Геноцид на кордоні".

Вже більше як 12 років учні школи збирали спогади односельчан-очевидців Голодомору 1932-33. Нині очевидці геноциду вже померли, а їх спогади показують школярам, пише Суспільне.

Валентина Фегер – директорка Басівської школи. 12 років тому вона очолювала місцевий пошуковий загін "Спадщина". Разом з учнями обходили подвір’я двох сіл – Басівки та Локні, щоб зібрати свідчення тих, хто пережив Голодомор 32-33-го.

"Ми спочатку записували все в зошити, в блокноти, потім коли з’явилися телефони ми почали записувати на телефони, а у 2007 році на ювілей школи нам подарували камеру і тоді вже ми людей свідчення записали, але не всі погоджувалися відкрито про це говорити, навіть у 2008-2009 році. Навіть діти цих бабусь, які давали свідчення, вони не знали про це", – розповідає директорка школи Валентина Фегер.

Усі люди на відео вже померли, але їхні спогади, говорить директорка школи – тепер показують школярам. На одному з таких відео мешканка села Локня Віра Фесенко розповідає:

"По сусідськи жили і в них були діти. Я в хату побігла по галети, а вони сиділи біля забору , поки я галетів узяла – вийшла, а вони вже готові. Я пішла, підняла, Маруся-Маруся, а Маруся вже очі під лоб пустила і готова. І оце повально по 10 душ із двора. І тоді звозили. Запряжуть поводу, поскладають у чому сиділи: у полотняному, босі, яке голе, багато дітей".

"Геноцид на кордоні": сумські школярі зібрали спогади очевидців про Голодомор 1932-33 роківСуспільне Суми

Бабуся пані Тетяни – одна з тих, хто дала свідчення для пошуковців. У 1932 році Зибалевій Феоні було шість років. Вони жили у сусідньому на той час російському селі й прихистили у себе українську родину.

"В її родині було дев’ятеро дітей і її мати ще виховала трьох дітей сиріт і в роки голодомору вони врятували сім’ю із Миропілля. Сім’я мала семеро дітей і вони не дали їм померти голодною смертю. Бабуся говорила, що її мати, коли готувала хліб, готувала їжу, то вона завжди ділила всю їжу порівну", – розповідає онука Феони Зибалевої Тетяна Сердюченко.

З Басівки до Російського кордону коротким шляхом – близько двох кілометрів. Там голоду не було й українські селяни могли виміняти продукти. Такі згадки мають у шкільній бібліотеці, де розгорнули експозицію у пам’ять жертв голодомору.

"Геноцид на кордоні": сумські школярі зібрали спогади очевидців про Голодомор 1932-33 роківСуспільне Суми

"Тут уже спогади надруковані, але й залишилось те, що бабусі писали самі. Діти починаючи з 6-7 класу, ми ходили до Марії Дмитрівни, знаєте не для того, щоб щось записати та кудись включити, а щоб діти доторкнулись, щоб вони відчули це. Щоб потім як стануть дорослими вони могли передати. А ось я бачив, я чув", – розповідіє керівниця шкільного гуртка "Юні екскурсоводи" Наталія Данилевська.

Директорка школи говорить, як свідчили очевидці – у Локні за час голодомору з майже 2500 мешканців загинуло понад 800.

• Нагадаємо: Інститут національної пам'яті закликає громадян о 16:00 28 листопада вшанувати пам’ять жертв Голодомору хвилиною мовчання та запалити свічку у вікнах своїх домівок.
view counter

Статистика

Всего тем на форумах 206297
Все сообщения 272258
Всего зарегистрированных пользователей 65953
Последний зарегистрированный пользователь OlaOlaR

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.