Лікування депутата важливіше, ніж 4 бійців АТО?

У бюджеті 2015 р. на соціально-економічний розвиток Сумщини заплановано коштів значно менше, ніж у минулому році. Попри це на засіданні першій сесії Сумської облради на лікування суглобів депутата Олександра Будника було виділено 110 тис. грн.

Щоб вилікувати не хвору дитину чи захисника Вітчизни, довелося внести зміни в обласну програму соціального розвитку. Всі визнають, що 110 тис. грн. -  це рекордна сума, яку виділяла облрада на лікування, і це вчетверо більше, ніж дається бійцям пораненим в АТО.

Фактично 67 з присутніх на сесії 75 депутатів, натиснувши «за», прирівняли за розміром компенсації хворого депутата до родин загиблих в АТО. Ця ситуація сколихнула громадських діячів, навіть вийшов сюжет на каналі ТСН.

У ньому Олександр Будник, що пересувається на милицях ось як описує свій стан: «У мене порожній, як яєчна шкаралупа суглоб, у будь-який час він може лопнути. Дружина не працює, зростає донька. Я підпав під скорочення, втратив роботу. Така життєва ситуація, що немає іншого виходу. Я стояв у черзі на протези, і все одно отримав би протез, але рік пролежав би».

На власний кошт депутат уже пройшов одну операцію, однак, щоб ходити необхідна ще одна операція імплантування ендопротезу. Він вважає, що у його зверненні по допомогу нічого протизаконного та неетичного немає.

Утім, за статистикою, звичайним сумчанам у аналогічних ситуаціях допомагають не так щедро і швидко. Людмила Мусіяка, заступник директора департаменту соціального захисту населення СОДА, розповіла, що на проведення операцій виплачують матеріальну допомогу в розмірі від 500 до 10 тис. грн.

Бюджетна комісія дала згоду на виділення коштів, підставою стало скрутне становище депутата, яке ніхто не перевіряв. Із цього приводу Микола Березін, голова бюджетної комісії СОДА, сказав: «В обов’язки комісії не входить перевіряти статки людини, це обов’язки правоохоронних органів».

Департамент соціального захисту населення СОДА підготував проект рішення обласної ради. Михайло Дубровський, директор цієї установи впевнено пояснив: «Все було зроблено за процедурою, у рамках регламенту. Етична сторона це ваші проблеми».

Іван Боршош, заступник голови СОДА, теж висловив схожу думку: «Все на совісті депутатів. Але ще раз хочу нагадати: на жаль, усе в законодавчій площині. Порушення закону тут немає. Є питання моралі».

Отже, кожен чиновник запевняє, що лише виконав свою функцію і не порушив закону. Щоправда майже всі погоджуються: сума, виділена на лікування депутата, підозріло велика.

За коментарем цієї ситуації ми звернулися до Віктора Лисенка, керівника фракції «Батьківщини». Ось що він сказав: «Перш за все, при Миколі Клочку розпочалася така практика, що в один день проходить і депутатський день, і сесія. Це неприпустимо. Якщо о десятій ранку починаються комісії, фракції, президія, погоджувальна нарада, депутатські збори, усе гамузом, не розумієш, що робити.  

На цій сесії, 15 січня, бюджет, план соціально-економічного розвитку і зміни до програми соцзахисту нам роздали годин у десять. О пів на одинадцяту я проводив фракцію. Зрозуміло, що ми не встигли розглянути там навіть питання бюджету. Це було зроблено навмисно Миколою Клочком, щоб задурити депутатів. Разом з вчорашніми «регіоналами» він проштовхнув свої питання.

Ми пропонували першим питанням розглянути бюджет, потім соціально-економічний розвиток, після перерви обрати голову. А потім уже він би набирав свою команду – так, як завжди і скрізь робиться.

Микола Клочко питанням №1 поставив обрання зама, а далі у напрузі й насиченості сесії було питання про зміни у соціальній програмі. Не встигли навіть подивитися, тому лише 3 депутати фракції «Батьківщини» голосували проти виділення коштів на лікування.

За регламентом 10 днів дається на вивчення. Ну, дали б хоч пару днів! Тому зараз ми робимо депутатський запит до прокурора про порушення регламенту і щоб зупинити це рішення до наступної сесії.

Я, як керівник фракції, переговорив з Вірою Лаврик, заступником керівника облради, попрохав щоб гроші з соцзахисту не йшли, щоб їх пригальмували. І вона пообіцяла, що кошти поки розподілятися не будуть.

Зателефонував я також і керівнику департаменту соцзахисту. Тепер він нашу позицію знає.

Ми співчуваємо Олександру Буднику, і я розумію, що кожній людині потрібно надавати підтримку під час хвороби, і дай Бог, щоб ніхто не хворів. Але у таких розмірах – це ж абсурд! Приймаючи такі рішення, посадовці втрачають свою честь і довіру громади до депутатів, до того ж на рівні України.

Моя пропозиція – створити фонд для скрутних становищ депутатів: в облраді є забезпечені люди, тому вважаю: кошти для Будника можна зібрати, не залучаючи обласного бюджету».

Ситуація абсурдна: депутату, який був керівником «Облавтодору», який їздить на «мерседесі», є заступником керівника підприємства «Сумиагроліс», надають допомогу в такому розмірі і за рахунок бюджету!

Позиція фракції «Батьківщини» полягає у плануванні розслідування цього випадку. Цим займається безпосередньо Віктор Лисенко. Завдяки його праці депутати хочуть відкликати свої голоси та повідомити громадськість про те, що депутат у той час, коли ховають загиблих за Батьківщину бійців, отримує для себе понад 100 тис. грн.

Ось що з цього приводу нам розповів депутат Сумської облради Микола Полілуй: «Це некоректний вплив коштами на депутата зацікавленими особами обласної ради. Для порівняння, соціальна підтримка родинам АТО, дітям сиротам та сім’ям по втраті годувальника виділяється в розмірі 25 тис. грн., а депутату надали 110 тис. грн.!

Зрозуміло, я не голосував за це питання. І відразу вніс свої пропозиції стосовно порушення регламенту та положень по підготовці рішення непрозорим шляхом. Це неодноразовий випадок на сесіях, коли інформація доводиться не належним чином, а я не можу голосувати за незрозумілі питання. 

Я, на місті О.Будника  відмовився б від цих грошей, щоб вони пішли на підтримку бійців АТО, їх родинам, дітям сиротам та тяжко хворим, усім кому допомога потрібна першочергово!

Є пропозиція до депутатів: вирішувати ці питання без втручання в обласний бюджет. Тому що людина, яка стоїть за цінності моралі та довіри, сама повинна вирішувати свої питання, особливо в такий час.

Тому вважаю доцільним створити депутатський фонд Сумської обласної ради, щоб депутати зі свого кошту робили внески. Ми маємо допомагати один одному і зараз, і в майбутньому. Сьогодні Буднику, а завтра Чернову (інсульт) чи іншим депутатам, що потребують допомоги. 

А найголовніше, ця ситуація виникла, коли потрібно було голосувати за призначення заступника і звільнення Миколи Клочка. Приклад цієї сесії ганебний. Це Сумський феномен нових впливів Миколи Клочка на депутатський корпус. Може це, як випадок домовленостей, пропозицій, які  об’єднують матеріальними рішеннями колишнього голову та деяких депутатів для того, щоб голосуванням вирішувати не питання громади, а свої власні.

Зараз я готую  відповідні  звернення про відсутність звіту Миколи Клочка. Він просто втік з облради в обладміністрацію, не відзвітувавши громаді та депутатам за свою роботу. Згідно депутатській етиці він повинен звітувати, що зробив, скільки витратив коштів на утримання апарату та свою особу, передати свої справи та напрацювання, а потім подавати заяву. Зараз справ в обласній раді дуже багато і невчасно Сумська рада залишена без голови». ®

Аніта Пушкар

view counter

view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.