Вадим Лисий: «Чи залежить спорт від політики»

12 вересня – День фізичної культури і спорту України

День фізичної культури та спорту України, який ми відзначили кілька днів тому, – хороша нагода поговорити про розвиток спорту в Україні і нашій області зокрема. Адже спорт, якщо ми об’єднаємо у цьому понятті і професійний, і фізичну культуру, – це важлива сфера у розвитку кожної держави. Не будемо гортати сторінки історії України, але в ментальності нашого народу фізичне і духовне здоров’я займає чільне місце, українці з давніх-давен були сильними, витривалими. І так продовжується через покоління. Ми вирішили взяти інтерв’ю у політика, голови партії «Рідне місто», який сам вийшов зі спорту та є майстром спорту і головою Федерації Вадима Лисого.  

- Вадим, скажіть будь ласка, чим для Вас є це свято, і що для Вас є спорт та фізична культура? На сьогодні Ви  впливовий політик, самодостатня людина. Але я пам’ятаю як Ви починали, йшли крок за кроком у спорті, спочатку маленькі успіхи, потім великі. Чи вплинув спорт на Ваше становлення як людини, як політика? Чи дійсно він загартовує дух?

- Ну, по-перше, це свято – це день визнання тих людей, тих спортсменів, котрі завдяки неймовірним зусиллям, талантам, наполегливій праці тренерів та команд, дають можливість нести та пропагувати горде ім’я нашої країни, Сумщини та рідного міста Суми у всьому світі. Ми можемо пишатися успіхами країни на міжнародній спортивній арені, можемо називати золоті імена сумчан, які назавжди ввійшли в літопис світового спорту: неодноразових олімпійських чемпіонів Володимира Степановича Голубничого, Олександр Максимович Шапаренко, наші сучасниці Віта та Валя Семеренки, Олена Петрова, та багато інших чемпіонів та призерів з різних видів спорту. Всі ті люди, котрі зв’язали свою долю зі спортом і фізичною культурою заслуговують не тільки на винагороди, але й на визнання в громаді. Це і тренери, і педагоги, самі спортсмени, котрі віддають частину життя на отримання досягнень для своїх рідних міст. Це велика когорта людей, які підтримують позитивний імідж Сумщини, показують приклад життєвих досягнень, що є дуже важливо для виховання молоді та насамперед для створення громадянського суспільства в нашому рідному місті та області. Бо команда - це і є маленька громада.  

Але на фізичну культуру і спорт варто сьогодні уважно подивитися і з тих позицій, що в нашій країні не зростає популярність масового спорту. Що тут є першопричиною: чи відсутнє бажання у людей, чи недостатня увага держави, яка фінансує спорт за залишковим принципом. Мабуть, зважати треба на обидві причини, дуже ретельно й глибоко їх аналізувати. Для початку вдумаємося у цифри: на розвиток фізичної культури і спорту в Україні традиційно виділяється з державного бюджету 0,5%, а з регіональних – 1,5-2% від їх видаткової частини, що у 3-4 рази менше середньоєвропейських показників. За обсягами річних видатків з усіх джерел фінансування з розрахунку на одну особу Україна майже у 30 разів поступається Фінляндії, у 15 разів – Японії та Австралії, у 10 разів – Німеччині. Це офіційні цифри, вони вражають, і водночас свідчать про те, що спорт тримається тільки на ентузіастах.

- Ви настільки глибоко розбираєтесь в цьому питанні наводячи ці цифри. Звідки такі знання про організацію процесів в спорті?

- Для загального розвитку нації потрібна масова участь у фізичній культурі і спорті, адже саме це формує здоровий спосіб життя та впливає на його якість. В Україні до занять фізичною культурою і спортом залучено тільки 13 % населення. За цим показником Україна значно поступається таким державам, як Фінляндія, Швеція, Великобританія, Чехія і Німеччина. Мабуть, і в цьому причина того, що за показником «середня очікувана тривалість життя людини», Україна посідає одне з останніх місць в Європі. Так, дійсно, я стикався на власному досвіді з бюрократизмом і його впливом у нашому суспільстві. Багато років тому ми виступали ініціаторами створення в області Дитячо-юнацької спортивної школи з технічних видів спорту, де займаються багато дітей та юнаків різними видами спорту технічного спрямування. Бо у нас дуже багато молоді та дітей гуманітарного спрямування, а молоток і гайковий ключ тримати не вміють. Так, ось при відкриті цієї школи ми стикнулися з відвертим не бажанням чиновників робити щось. І коли вже ми завдяки колективному напору «проштовхнули» це питання, ми отримали залишковий принцип фінансування таких дитячо-юнацьких шкіл з боку держави і міста. Неможливо якісно виховувати і тренувати молодь в таких умовах. У нас є багато талановитої молоді у різних сферах життя нашого рідного міста та області, але всі вони потребують якісного «розкриття» своїх талантів тренерами, педагогами, тощо. На сьогодні фінансуються лише мала частина таких шкіл і то тільки комуналка і зарплатня (хоча я впевнений, оплата праці тренерів і педагогів в нашій країні сильно занижена, вони мусять отримувати значно вищу оплату праці, бо вони формують майбутнє нашого суспільства через дітей і їх світосприйняття). А про розвиток навіть не йдеться. Але ж як ми можемо розвиватися і тренувати нових чемпіонів, якщо не інвестуємо в цьому напрямку?

І потрібно відверто говорити, що ситуація потребує кардинальних змін. Спорт, фізична культура повинні ввійти у щоденне життя українців, займатися фізичною культурою і спортом повинно стати престижним. Починати, зрозуміло, потрібно з дитячого середовища, ще з дитячого садочка. Робота у плані розвитку фізичної культури і спорту повинна бути системною, і, в першу чергу, держава зобов’язана дбати про здоров’я нації. Здоров’я – пріоритет державної політики у всіх передових країнах світу. У нас із цією політикою негаразди. В області сьогодні працюють спортивні школи різних напрямків – їх 47. Здавалося б, цифра вагома, але знову ж таки це тільки один аспект усього зрізу проблем. Потрібно змінювати фінансування цих закладів, зробити їх доступними для якомога більшої кількості дітей. Адже все велике починається з малого – першої секції, першого тренера у ДЮСШ. Однак, ми пам’ятаємо зовсім недавні ситуації, коли над дитячими спортивними школами нависла проблема недостатності фінансування і уряд планував ввести 100-відсоткову батьківську плату у цих закладах. На вимогу громадськості і батьківської, і спортивної, ці рішення не втілили у життя. Але проблема не зникла, спортивні школи потребують інвестицій, тренери – підвищення зарплат. Не може розвиватися жоден напрямок без достатнього фінансування: державного, спонсорського, на рівні місцевого самоврядування. Але держава не має права замахнутися на діючі школи і секції, адже це вихлюпне цілий потік дітвори на вулиці. Невже ми знову цього хочемо?

- Вадим, як ви вважаєте такій вислів: «В ЗДОРОВОМУ ТІЛІ - ЗДОРОВИЙ ДУХ» є вагомим і чи дійсно фізична культура впливає на формування здорової нації?

- Давайте звернемося до результатів ще одного дослідження. Всесвітня організації охорони здоров’я досліджувала рівень дитячого алкоголізму  (дослідження робляться раз на 2 роки, тому маємо дані 2013 року), і за результатами якого українська молодь займає перше місце у світі в рейтингу споживання алкоголю серед дітей і молоді: 40 % підлітків споживають алкогольні напої принаймні раз на місяць. За даними міжнародного проекту ВОЗ ці результати невтішні: – в 11 – 12 років є не тільки спроба скуштувати алкогольний напій, але вже є досвід перебування в стані алкогольного сп’яніння. За останніми даними головного нарколога МОЗ України, 1% дітей 12 – 13 років щодня вживають алкогольні напої. Вживання пива в Україні серед підлітків за останні чотири роки зросло вдвічі. Перед нами, і просто громадянами, і громадою, і політками – це величезна проблема, яку вирішувати треба негайно. І саме спорт – шкільний, дворовий, може стати дієвим відволікаючим фактором від зла.

- Як на Вас вплинув спорт? І чи маєте Ви реальні ідеї як вплинути на розвиток фізичної культури та спорту в сучасних політичних та економічних реаліях України та Сумщини зокрема?

- Для мене, напевно, він зіграв ключову роль у моєму становленні як людини, як політика. Бо впевненість в собі та бажання перемагати та досягати кращого закладається з дитинства педагогами та тренерами. Тому можу впевнено сказати, що спорт це один із кращих напрямків розвитку особисті. Але давайте звернемось до цифр, які характеризують шкільний спорт Сумщини. В області працюють 26 комплексних та 1 спеціалізована дитячо-юнацькі спортивні школи, де розвивають 26 видів спорту. У 779 групах займається 9698 учнів. Навчально-тренувальний процес з учнями проводять 387 тренерів-викладачів, з яких 245 є штатними працівниками. За 2014-2015 навчальний рік у спортивних школах підготовлено 6 майстрів спорту України, 41 кандидат у майстри спорту, 84 спортсмени першого розряду, 3359 спортсменів масових розрядів, 31 учень входить до складу збірних команд України – ми повинні подякувати тренерам за ці результати! Невже це малий вклад у розвиток нашої громаду? Невже цього недостатньо, щоб влада звернула увагу на нашу молодь, на тренерській потенціал області і фінансувала ці напрямки не тільки перед виборами, а й інвестувала в її розвиток!  

Проте, не буду песимістом, сьогодні ми маємо велику ініціативність серед людей, і у спорті також. На Сумщині працюють 24 федерації з олімпійських видів спорту та 49 – з неолімпійських. Уявляєте, яка це частка того ж самого громадянського суспільства, людей небайдужих – з ними можна активізувати це середовище, здійснити будь-які позитивні перетворення. Переконаний, сьогодні цілі покоління молодих і амбітних активістів якщо не читали, то хоча б чули про «Демократію в Америці» Алексіса де Токвіля. Але не всі звернули увагу, що серед інших чинників розвитку демократичних процесів на рівні громади він називає і футбольні клуби, інші команди як об’єднуючий фактор. Погодьтеся, корисний досвід. Сьогодні можна об’єднуватися довкола скількох видів спорту, щоб у кожному місті були потужні спортивні команди, панував дух здорового суперництва!

Тому, як спортсмен, і як лідер громадської організації і політичної партії «Рідне місто» закликаю всіх небайдужих реально, на ділі, об’єднатися довкола спорту та фізичної культури. Це стане вагомою інвестицією в майбутнє нашої країни, реальною справою, яка вплине на її сьогоднішній і завтрашній день. На громадське обговорення потрібно виносити вже згадані мною місцеві програми підтримки фізичної культури і спорту. Громадськість повинна контролювати і розподіл бюджетних коштів. Маю чіткий напрямок розвитку в цієї галузі:

  • • відновлення роботи у рідному місті дитячих клубів за місцем поживання;

  • • суттєве збільшення заробітної платні тренерам та педагогам галузі;

  • • інвестування у розвиток фізичної культури (влада повинна фінансувати не тільки за залишковим принципом, а й вкладати в оновлення інфраструктури галузі, в спеціалізовані збори, міжнародний обмін досвідом викладачів, тощо);

  • • чіткий громадський контроль за розподілом коштів в галузі (фінанси повинні розподілятися пропорційно на всі види спорту, в залежності від кількості залучення дітей, та масовості виду спорту, а не в залежності від «вподобання влади»).

®

view counter

view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Каскадер (Девід Літч, 2024) IMDb 7.3/10
Каскадер (Девід Літч, 2024) IMDb 7.3/10
Кино Кінопалац "Дружба"
17.45
Крашанка (Тарас Дудар, 2024)
Крашанка (Тарас Дудар, 2024)
Кино Кінопалац "Дружба"
14.25
Тісто (Дмитро Кочнев, 2024)
Тісто (Дмитро Кочнев, 2024)
Кино Планета Кіно
17.00
Ми були рекрутами (Любомир Левицький, 2024)
Ми були рекрутами (Любомир Левицький, 2024)
Кино Кінопалац "Дружба"
16.10
Суперники (Лука Ґуаданьїно, 2024) IMDb 7.8/10
Суперники (Лука Ґуаданьїно, 2024) IMDb 7.8/10
Кино Кінопалац "Дружба"
19.50
10 життя (10 життя, 2024) IMDb 6/10
10 життя (10 життя, 2024) IMDb 6/10
Кино Кінопалац "Дружба"
11.15; 12.50
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.