Блоги

Попередній vs основний договір: навіщо укладають дві угоди заради купівлі-продажу одного майна

Договір купівлі-продажу є добре знайомою для більшості учасників цивільних правовідносин угодою, завдяки якій майно може перейти у власність від однієї особи до іншої. Інколи підписанню основного договору передує укладання попереднього, тобто своєрідної гарантії, що в майбутньому сторони обов’язково підпишуть головну домовленість.

Потреба в попередньому договорі може виникнути, якщо у сторін, або у когось одного, відсутні всі необхідні документи для укладання основного договору (наприклад при купівлі-продажу нерухомого майна, яке перебуває на етапі будівництва). Всі його істотні умови, що не встановлені попереднім договором, погоджуються у порядку, встановленому сторонами у попередньому договорі, якщо такий порядок не встановлений актами цивільного законодавства. Попередній договір, так само як й основний також можна, а якщо предметом угоди є нерухомість, то й необхідно посвідчувати у нотаріуса.

До речі, минулого року державні та приватні нотаріуси на теренах Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) зареєстрували понад 35 тисяч договорів з відчуження нерухомого майна (крім земельних ділянок), зокрема на Полтавщині – більше як 14 тисяч, на Сумщині – 10 тисяч та понад 11 тисяч угод посвідчили нотаріуси на Чернігівщині.

view counter
view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.