Блоги

Хто будує стіну між українським та російським народами?

Будьте як вдома. Минулого тижня мешканці деяких прикордонних районів Східної України зустрічали на дорогах своїх населених пунктів автомобілі з дипломатичними номерами. Авто належали представникам делегації програми з експортного контролю та безпеки кордонів США в Україні, які проводили перевірку стану справ на російсько-українському кордоні.

Пофотографували, покивали...залишилися незадоволені 

Інспекція продовжувалась кілька днів, протягом яких американці відвідали різні ділянки кордону в Сумській, Харківській та Луганській областях, в тому числі пункти пропуску «Гоптівка», «Покровка», і переобладнані прикордонні застави «Дергачі» і «Троїцьке». Перевіряючи заслухали звіт про використання раніше виділених матеріально-технічних засобів. Незважаючи на те, що делегації продемонстрували «показні» застави, американські господарі залишилися не зовсім задоволені побаченим. Всупереч урядовим ЗМІ, який про візит висловлювалися позитивно, на місцях справа йшла трохи інакше. Згідно слів прикордонників, негатив стосувався затягування термінів робіт з оснащення кордону, але головне – крадіжка виділених раніше коштів на проект «Стіна», що на даний момент готовий приблизно на 60 відсотків. Генпрокуратурою у 2017 році встановлено розтрату на суму понад 100 мільйонів гривень при виконанні інженерно-технічного облаштування українсько-російського кордону, затримані вісім осіб, але жоден з них отримав реальний термін за зроблені правопорушення. Влітку 2019 матеріали були передані в суд, але й зараз про них нічого не чути. 

Не можна опускати руки!

Зараз влада України готова відродити проект та інвестувати в нього нові кошті. Голова партії Державної Прикордонної служби (ГПС) С. Дейнеко звернувся до американців з проханням про збільшення допомоги щодо «боротьби» з російськими та білоруськими диверсійно-розвідувальними групами. Новим керівникам старого проекту по всієї видимості не дає спати спокійно успіх першого творця «стіни» Арсенія Яценюка, хто з помпою відсвяткував свій перший «зароблений» мільярд. Щоб утримувати агресора, треба зовсім небагато: лише 17 мільярдів гривень (630 мільярдів доларів). Кошти потрібні, щоб зробити повноцінний «інтелектуальний» кордон Україні. За словами прикордонників саме так сума зможе відгородити нас від нахабних зазіхань північного сусіда. Бо прецеденти вже траплялися. Наприклад, в 2017 році кордон був атакований незаконними мігрантами – дикими кабанами, що дійсно зробили решето з кількох частин захисної споруди. Тобто «Стіна» насправді потрібує модернізації та нових інженерних рішень. 

Потрібні кошти… щоб вкрасти

Незважаючи на невдоволення станом справ, а також корупцію в прикордонному відомстві, американські господарі пообіцяли надалі надавати допомогу в модернізації кордону, встановити дешеві відеокамери і загороджувальну сітку. Як це зможе допомогти у разі повномасштабного вторгнення, яким громадян України лякають вже сім років, незрозуміло. Але саме такі засоби насправді достатні, щоб виконати бажання американського  спонсора. Чи стане черговий етап модернізації остаточним, - сказати зараз складно, але, судячи з того, що в «освоєнні» американської валюти візьмуть участь особи, загубивши раніше «Стіну», є резон чекати продовження «банкету».

view counter
view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Каскадер (Девід Літч, 2024) IMDb 7.3/10
Каскадер (Девід Літч, 2024) IMDb 7.3/10
Кино Кінопалац "Дружба"
17.45
Крашанка (Тарас Дудар, 2024)
Крашанка (Тарас Дудар, 2024)
Кино Кінопалац "Дружба"
14.25
Тісто (Дмитро Кочнев, 2024)
Тісто (Дмитро Кочнев, 2024)
Кино Планета Кіно
17.00
Ми були рекрутами (Любомир Левицький, 2024)
Ми були рекрутами (Любомир Левицький, 2024)
Кино Кінопалац "Дружба"
16.10
Суперники (Лука Ґуаданьїно, 2024) IMDb 7.8/10
Суперники (Лука Ґуаданьїно, 2024) IMDb 7.8/10
Кино Кінопалац "Дружба"
19.50
10 життя (10 життя, 2024) IMDb 6/10
10 життя (10 життя, 2024) IMDb 6/10
Кино Кінопалац "Дружба"
11.15; 12.50

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.