Блоги

Ейджизм: де є досвід та бажання працювати, немає місця упередженню

Повага не залежить від гендеру і безумовно радує факт укорінення в українському суспільстві думки, що на рівні права і можливості заслуговує абсолютно кожна людина, незалежно від статі чи будь-яких інших обставин. Саме про це покликана інформувати громадськість «Державна стратегія забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року», затверджена Кабінетом Міністрів України.

Разом з тим, коли все ще мовиться про гендерну нерівність, більшість людей в першу чергу думає саме про жінок. Проте є категорія дискримінації, де ключовою є не стать, а ейджизм – вік. Він може бути пов’язаним як з формальними, так і неформальними сферами життя, але найчастіше стосується саме працевлаштування. І відчути його на собі може як вчорашній студент, так і працівник з багаторічним досвідом.

Якщо до особи, все ж була застосована дискримінація, вона має право звернутися зі скаргою до державних органів, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, Уповноваженого Верховної ради України з прав людини та\або до суду, у визначеному законом порядку.

Разом з тим, Кодекс законів про працю забороняє будь-яку дискримінацію у сфері праці, порушення принципу рівності, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від кольору шкіри, політичних та релігійних переконань тощо. І за такі прецеденти з боку роботодавця передбачені штрафні санкції.

Водночас в Україні на законодавчому рівні заборонено в оголошеннях про вакантну посаду вказувати бажаний вік кандидата. Ба більше, Закон України «Про рекламу» передбачає за таке порушення штраф у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на час виявлення порушення.

Відтак, визначальним в подібній ситуації є бажання особи довести свою правоту й змусити винних відповідати за свою незаконну позицію.

view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.