Блоги

Війна і злочини росіян: якими є новини онлайн-медіа Сумщини

Про що писали медійники області: ТОП-теми, на що звертали увагу, хто постить фейки на сторінках свого сайту - про все це читайте далі в огляді за 12-16 червня 2023.

 

Топ-теми усіх медіа були пов’язані з діями росії: 13 травня армія рф вдарила зі ствольної артилерії по інтернату для психічно хворих у Білопіллі. Є значні руйнування. Наступного дня – на територію України, Шосткинський район, зайшла російська ДРГ і розстріляла робоче авто лісівників, усі  шестеро – загинули на місці. А наприкінці тижня, російська армія протягом дня накривала з артилерії Білопільщину, один зі снарядів прилетів по центру міста, загинув батько з чотирирічним сином. Усі інформування з’являлися від прокуратури та журналістів «Кордон.Медіа». А от ОВА, яка раніше була постійним першоджерелом такої інформації, нараз подає лише традиційні зведення по обстрілам області – на 9 та 21 годину. Інші аспекти теми обстрілів та їх наслідків для цивільного населення, висвітлює не так оперативно.

Також ТОП-темою тижня стали публікації на тему перевірки укриттів в області. Ці всі теми, переважно, висвітлювали усі медіа Сумщини. Але були й окремі резонансні публікації.

На порталі «Сумські дебати», що входить у ТОП-5 по Сумщині за відвідуваністю, писали, що ДБР затримало Г. Дашутіна, за підозрою в постачанні обладнання військовим підприємствам рф, навіть після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Також затримані ще шість менеджерів його концерну, яких суд взяв під варту без права на заставу.

Сам ресурс «Сумські дебати» (головним редактором його є Євген Даниленко – колишній представник «Партії регіонів»); сайт також традиційно розміщує замовні матеріали і вважається найбільш «жовтим» сайтом регіону. Для прикладу – публікація наступного змісту: «У м. Суми патрульні зупинили начальника Управління майном Сумської обласної ради О.Бутирського за кермом Porsche Panamera у стані алкогольного сп’яніння. На нього склали відповідний протокол та відсторонили від керування. 09.11.2022 О.Бутирський змінив на посаді скандального Д.Нагорного. Також після оприлюднення сайтом «Сумські дебати» інформації про О.Бутирського та його ніби-то керування люксовим автомобілем Porsche Panamera у стані алкогольного сп’яніння у місцевих публіках у соцмережах розгорнулася дискусія за декількома напрямками, але головне питання: (за версією «дебатів»)  звідки у чесного чиновника обласної ради понад 100 тисяч доларів на такий автомобіль? Автор публікації вказує на те, що на захист посадовця виступив колишній голова Сумської РВА Р.Гученко. Вони разом із О.Бутирським – є представниками команди колишнього начальника Сумської ОВА Д.Живицького.»

Далі публікацію «підхопили» соцмережі та сайт «Вголос».

Навіть поверхневий аналіз цього матеріалу говорить про його упередженість і замовний характер. А більш глибокий ресерч це доводить: стаття фейкова, бо за кермом порша був не Олександр Бутиський, а лікар-хірург однієї з лікарень, що розташована у Сумах, Олександр Перерва. І авто, що у власності Олександра Бутирського, було придбане ним задовго до держслужби, згідно перевірки реєстраційних документів.

Проте, жодних спростувань чи уточнень з цього приводу «Сумські дебати» не опублікували. Хіба, продовжили тему скрінами із соцмереж.

Ще одна з авторських публікацій сайту за 14 червня з темою «Жінка відгамселила вуличного музиканта» в якій йдеться стислий переказ змісту відео із соцмереж, на якому видно як жінка у центрі міста б’є чоловіка.

І чи не щодня зявляються матеріали на сайті «Сумські дебати» про народних депутатів Сумщини від «Слуги народу». Вони, традиційно, передають допомогу, відзначають, заявляють. Цього тижня це були: Михайло Ананченко, Тетяна Скрипка, Максим Гузенко. Жодні з цих публікацій не мають позначки «реклама», усі знаходяться під тегами розділів «новини» та «суспільство».

Сайт телекомпанії СТС піднімав цього тижні дві гострі теми: писали, що у Роменському районі місцевим аграріям не дають обробляти землю, як наслідок збитки для бюджету та зрив посівної. 07.04.2022 набув чинності Закон України, що визначає особливості регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану, згідно з яким землі сільськогосподарського призначення можуть бути передані в оренду підприємцям на рік без проведення аукціонів. Відповідну ініціативу підтримали і депутати Роменської міської ради. Проте 400 га земель, які виявили бажання обробляти місцеві аграрії, лишилися невикористаними. Як пояснили у Роменській міській раді, голова Роменської РВА Д.Ващенко безпідставно відмовляє у реєстрації договорів оренди. Як наслідок – бюджет громади недоотримав близько 1 млн грн.

 

Інша тема – освітня, нині триває реформа закладів загальної середньої освіти. Процес реорганізації шкіл, гімназій та ліцеїв викликав масу обурень у Сумській міській територіальній громаді. Батьки учнів та вчителі м. Суми стверджують про те, що з ними ніхто не порадився і не на часі реформування сумських шкіл. Журналісти ТК СТС провели власне опитування сумчан щодо актуальності проведення освітньої реформи у правових умовах воєнного стану. Зокрема більшість опитуваних сумчан вважають, що освіту потрібно і важливо оптимізувати навіть під час війни.

 

Продовжуються і жваві обговорення, щодо встановлення і центрі міста Суми пандуса 5 млн.грн.

За цією темою уважно слідкує «Данкор» – один з найвідвідуваніших сайтів Сумщини за версією моніторингового сервісу SimilarWeb.

Голова Сумської облради В.Федорченко місяць тому направив листа начальнику Сумської ОВА В.Артюху лист про будівництво пандусу до облради за 5 млн грн. На сьогодні управління містобудування та архітектури Сумської ОДА показало передпроектну пропозицію влаштування дорожки-пандуса для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до адміністративної будівлі. У той же час сумський архітектор О.Кривцов у соціальній мережі піднімає питання, а чи є сенс влаштовувати пандус там, де відсутній перепад висот. Відповіді на це від чиновників-будівельників немає. 

Сайт лайфстайлового журналу міста Суми «ЦУКР» на цьому тижні опублікував декілька авторських матеріалів, ресурс вирізняється саме тим, що публікує лише авторський контент, без копірайтингу. Ось як про свої публікації тижня пише ЦУКР: «10-річний Ілля видав дві книги та став рекордсменом — ви допомогли йому в цьому.»
«Cьогодні у Дворику заспівають LYKHO та учасник Джозерс — послухайте їхні треки перед концертом»
«Відкрився новий простір для дітей та дорослих — настілки, майстер-класи та спортивні ігри», «Перекладіть телеграм на українську мову — лише в два кліки», «Інтерв’ю з військовим капеланом — поговорили про рай, війну та Бога»,  «Де активно відпочити в Сумах — зібрали добірку локацій», «У Дворику на Кузнечній пройшла барахолка — що незвичне продали сум’яни?»,  «Архітектура Сум у нашому новому відео — історик ділиться деталями Британської вулиці»,  «Як сум'яни прибирали берег Псла — зібралися близько 40 людей.»

Альона Яцина, регіональна представниця Інституту масової інформації в Сумській  області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

view counter
view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.