Сумы не стали праздновать свое 360-летие (видео)

26 июня 1655 года считается официальной датой основания г. Сумы.

Это означает, что вчера исполнилось ровно 360 лет нашему родному городу. К сожалению, ни городские, ни областные власти об этом не вспомнили…

Все усилия, похоже, будут брошены на начало сентября, когда в Сумах празднуют День города и День освобождения от фашистско-немецких захватчиков.

«Данкор» поздравляет сумчан с прошедшим праздником!

artyukh

Плутанини багато з цією датою заснування.

1) 26 червня1655 року - це за старим стилем. За новим - 6 липня;

2) якщо початком міста вважати початок безперервної тяглості його історії, то Кондратьєв зі своїми козаками-міщанами прийшов, як свідчить Чолобитна, у нашу місцевість у "вєлікіє говєйни" (великий піст) 1655 року (про це і говориться вище в інтерв'ю). Тому, чому б дату заснування міста не розпочинати так з березня-квітня 1655 року, а не з дати дозволу на поселення  московським царем-батюшкою?

3) з тієї ж самої Чолобитної видно, що дозвіл на поселення був даний царем групі Кондратьєва на Берлицькому городищі, а Суми взагалі-то виникли на колишньому Суминому городищі. Звідсіля випливає: якщо Сумине  і Берлицьке городище - це не одне й те ж саме, то датою заснування Сум повинен вважатися 1656 рік, бо будівництво острогу на Суминому городищі розпочалося десь із серпня місяця цього року. Правда, можлива і просто помилка, коли Кондратьєв, приміром, не знаючи добре місцевості, міг переплутати городища, які знаходилися недалеко одне від одного: осівши на Суминому думав, що то Берлицьке. Або ще якось.

view counter
view counter

Статистика

Всего тем на форумах 171042
Все сообщения 272373
Всего зарегистрированных пользователей 65000
Последний зарегистрированный пользователь helpcenter.sumy

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.