Шахраї привласнили понад 2 мільйони гривень за допомогою фішингу

Зловмисники використовували фішингові посилання для отримання даних банківських карток громадян і надалі привласнювали гроші з їхніх рахунків. Шістьом фігурантам правоохоронні оголосили підозри, їм може загрожувати до 12-ти років ув’язнення.

Учасників так званої «скам-спільноти» викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам Харківщини спільно зі слідчим управлінням главку поліції Харківської області.

Організатор, 23-річний громадянин України, залучив до протиправної діяльності ще вісьмох громадян. Чоловік створив сайт та спільноту в месенджері «Telegram», де надавалися інструкції та фішингові посилання для учасників шахрайської схеми.

Далі зловмисники в месенджерах розсилали фішингові посилання продавцям товарів, яких підшукували на майданчиках оголошень. Людей запевняли, що надсилають посилання для оформлення послуги доставки, просили вказати дані карток нібито для отримання грошей за проданий товар. Дані, введені на шахрайських ресурсах, автоматично ставали відомі фігурантам.

Організатор схеми здійснював компрометацію карток клієнтів банку та за допомогою платіжних систем «виводив» гроші потерпілих на підконтрольні рахунки.

Встановлюється кількість постраждалих від протиправної діяльності фігурантів. За попередньою інформацією, сума збитків може становити понад два мільйони гривень – ці дані будуть встановлені під час досудового розслідування.

За місцями проживання фігурантів правоохоронці провели обшуки. Вилучено комп’ютерну техніку, телефони, «чорнові» записи, банківські карти та SIM-картки.

Відкрито кримінальні провадження за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Шістьом членам організованої групи оголошено підозру. Фігурантам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна

Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Харківської обласної прокуратури.

Після проведення експертиз буде вирішуватися питання щодо оголошення підозр іншим учасникам угруповання.

Викриттю зловмисників сприяли співробітники служб безпеки Universal Bank проєкту «МоноБанк», ПриватБанк та Ощадбанк.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

«З повагою, мобілізаційний відділ»: на електронні пошти можуть надходити небезпечні спам-листи
28.01.2024 09:14

«З повагою, мобілізаційний відділ»: на електронні пошти можуть надходити небезпечні спам-листи

Центр стратегічних комунікацій повідомляє про новий прийом кібер-злочинціів, про який повідомили небайдужі читачі...

В інтернеті активізувалася нова схема шахрайства
22.12.2023 16:41

В інтернеті активізувалася нова схема шахрайства

Українцям на телефони почали приходити смс-повідомлення з іноземних номерів від імені «Пошти України» про те, що вона не може доставити...

У Фейсбуці активізувалися шахраї
27.11.2023 13:46

У Фейсбуці активізувалися шахраї

Шахраї постійно шукають нові схеми аби видурювати кошти у довірливих громадян. Правоохоронці кожного дня фіксують нових постраждалих від шахрайських схем...

Злочинець створив точну копію відомого телеграм-каналу для привласнення благодійних пожертв
12.08.2023 17:56

Злочинець створив точну копію відомого телеграм-каналу для привласнення благодійних пожертв

Мешканець Кривого Рогу з метою привласнення «донатів» захисникам України створив та адміністрував телеграм-канал, який є точною копією однойменного телеграм-каналу з...

Стоп фейк! Не стань жертвою кібершахраїв
07.03.2022 19:47

Стоп фейк! Не стань жертвою кібершахраїв

Цими днями в мережі розповсюджується нове фейкове повідомлення про те, що якщо у абонента закінчились кошти на рахунку, його можна...

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.