Завершено розслідування справи Майдану: перед судом постане Янукович та весь тодішній силовий блок за розстріл «Небесної сотні»

Працівники ДБР завершили розслідування масштабної справи щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18 – 20 лютого 2014 року. Обвинувальний акт направлено до суду.

У вчиненні цих злочинів обвинувачуються члени злочинної групи – колишні високопосадовці:

- Президент України;

- Міністр внутрішніх справ України;

- заступник Міністра внутрішніх справ України;

- Голова СБУ;

- Перший заступник Голови СБУ – керівник Антитерористичного центру;

- Міністр оборони України;

- начальник Головного управління – командувач внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України;

- в.о. начальника ГУМВС України в м. Києві;

- заступник начальника ГУМВС України – начальник міліції громадської безпеки;

- командир ПМОП «Беркут» при ГУМВС України в м. Києві.

Встановлено, що вони 18-20 лютого 2014 року віддавали накази та приймали відповідні рішення щодо застосування працівниками правоохоронних органів без відповідних на те підстав і з порушенням норм чинного законодавства спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів у центрі столиці та припинення акцій протесту. Також посадовці організували штурм Майдану під виглядом «антитерористичної операції», а вранці 20 лютого наказали розстрілювати мітингувальників. Це робилося з перевищенням влади, службових повноважень, без жодних законних підстав.

Такі дії колишнього Президента та екскерівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва, в тому числі до смерті 67 цивільним особам. Всього постраждали 887 осіб та 132 правоохоронці. Завдано майнових збитків на суму понад 16 мільйонів гривень.

Для уникнення відповідальності колишні посадовці втекли з України, відтак досудове розслідування здійснювалось за спеціальною процедурою, а слідчим суддею відносно них обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Це кримінальне провадження об’єднує в собі 1019 епізодів злочинного перешкоджання акціям протесту та налічує 1878 томів зібраних матеріалів.

Колишні президент та керівники силового блоку обвинувачуються в організації вчинення з 18 по 20 лютого 2014 року у складі злочинної групи незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств та закінчених замахів на вбивства, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організації терористичного акту.

Досудовим розслідуванням також встановлено, що колишні Голова СБУ та командувач внутрішніх військ МВС України після розпаду срср проходили військову службу у збройних силах російської федерації, та, як наслідок, набули громадянство рф, отримали допуск і доступ до військової й державної таємниці рф, склали присягу на вірність її народу та перебували на усіх видах забезпечення у збройних силах рф.

Віддаючи накази на застосування насильства щодо мітингувальників, вони діяли в інтересах російської федерації, якій давали присягу.

Зважаючи на те, що частина обвинувачених переховується на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, останніх буде взято під варту і передано суду одразу після звільнення цих територій Збройними Силами України.

Максимальне покарання за названі злочини передбачене у вигляді довічного позбавлення волі.

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора України.

По тематике

У Сумах вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні
20.02.2024 17:17

У Сумах вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні

Сьогодні, 20 лютого, виповнюється 10 років з моменту трагічних подій на Майдані незалежності в Києві. Тоді в боротьбі за демократичні...

На сайті сумського держархіву відкрили онлайн-виставку до Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні
19.02.2024 17:51

На сайті сумського держархіву відкрили онлайн-виставку до Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні

З 19 лютого на сайті Держархіву у розділі «Інформаційна діяльність», рубриці «Виставки on-line» відкрита документальна виставка, присвячена Дню вшанування пам’яті...

Повідомлено про підозру у дезертирстві 15-ти ексохоронцям Януковича
11.01.2024 16:31

Повідомлено про підозру у дезертирстві 15-ти ексохоронцям Януковича

Працівники ДБР повідомили про підозру п’ятнадцяти колишнім працівникам УДО України. Ексохоронці Януковича підозрюються у самовільному залишенні місця служби з метою...

Янукович купив в елітному мікрорайоні під Москвою будинок за $50 млн
01.12.2023 18:14

Янукович купив в елітному мікрорайоні під Москвою будинок за $50 млн

Колишній президент Віктор Янукович мешкає в елітному мікрорайоні "Рубльовка" під Москвою....

Справи Майдану: ДБР повідомило про підозру 20 співробітникам фсб рф
17.10.2023 08:36

Справи Майдану: ДБР повідомило про підозру 20 співробітникам фсб рф

Працівники ДБР у взаємодії з СБУ повідомили про підозру в пособництві у вчиненні державної зради керівникам СБУ часів Януковича, двадцяти...

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.