Руйнування росією греблі Каховської ГЕС завдало Україні збитків майже на 14 млрд доларів

Руйнування греблі Каховської ГЕС завдало Україні збитків на суму майже $14 млрд, посиливши й без того катастрофічні наслідки повномасштабного вторгнення росії, свідчать дані комплексного звіту українського уряду та ООН.

Згідно зі звітом, представлення якого відбулося в понеділок у Києві, пряма шкода, заподіяна інфраструктурі й активам, становить $2,79 млрд, а розмір збитків перевищує $11 млрд. Як наголошується, тривалий вплив на довкілля є найбільшою проблемою, а прямі ушкодження інфраструктури й активів були найбільшими в енергетичному та житловому секторах, повідомляє Інтерфакс Україна.

Первісна оцінка загальних потреб у відновленні становить $5,04 млрд, і очікується, що ця цифра зростатиме в міру детальніших оцінок. Зазначено, що в короткостроковій перспективі на заходи з відновлення у 2023/2024 рр. знадобиться $1,82 млрд.

Прорив греблі Каховської ГЕС затопив 620 кв. км території в чотирьох областях - Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій, що вплинуло на 100 тис. жителів. Крім того, було порушено енергопостачання, постачання питної води, зрошення сільськогосподарських угідь і роботу річкового транспорту на півдні України.

Оцінку потреб після катастрофи буде уточнено в рамках наступного раунду Швидкої оцінки завданих збитків і потреб на відновлення (RDNA), яку виконують уряд України, ООН, Світовий банк і Європейський Союз.

Звіт було підготовлено спільно Організацією Об'єднаних Націй та командою уряду України на чолі з Міністерством економіки з внеском групи Світового банку та Європейського Союзу. До підготовки звіту долучилися такі агенції ООН: Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО), Міжнародна організація праці (МОП), Міжнародна організація з міграції (МОМ), ЮНІСЕФ, ПРООН, ЮНЕСКО, Програма ООН з довкілля, Управління верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), Всесвітня організація здоров'я.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

Через війну збитки галузі водопостачання сягнули 11 млрд доларів
04.04.2024 09:18

Через війну збитки галузі водопостачання сягнули 11 млрд доларів

Через повномасштабну російську агресію водопровідно-каналізаційна галузь України зазнала збитків на 11 млрд доларів, при цьому чинні тарифи покривають лише 43%...

Сумське підприємство зазнало збитків у 15 млн грн від рашистського КАБу
03.04.2024 11:24

Сумське підприємство зазнало збитків у 15 млн грн від рашистського КАБу

Збитків більш ніж на 15 мільйонів гривень завдали росіяни підприємству в Сумській громаді....

Збитки аграрного сектору України через війну перевищили 80 млрд доларів
21.02.2024 17:28

Збитки аграрного сектору України через війну перевищили 80 млрд доларів

Український аграрний сектор зазнав понад $80 млрд прямих збитків і втрат внаслідок повномасштабного російського вторгнення....

Країни Євросоюзу допоможуть Україні подолати наслідки підриву Каховської ГЕС
17.06.2023 09:31

Країни Євросоюзу допоможуть Україні подолати наслідки підриву Каховської ГЕС

На запит української влади ЄС мобілізує свої стратегічні резерви із запасів rescEU....

Світ починає визнавати, що саме рф підірвала Каховську ГЕС
15.06.2023 16:40

Світ починає визнавати, що саме рф підірвала Каховську ГЕС

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі розпочав розслідування підриву греблі Каховської ГЕС, а Європарламент офіційно визнав цей теракт російським воєнним злочином....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.