Європол затримав банду, яка викрала з бібліотек книги на 2,5 млн євро

Європол затримав злочинну групу, яка викрадала рідкісні антикварні книги з бібліотек на всьому континенті. Загальний їх «улов» складає, по оцінкам правоохоронців, 2,5 мільйона євро.

У рамках цієї справи поліцейське управління повідомило про арешт дев'ятьох грузинів у Грузії та Литві, які ймовірно брали участь у змові. Правоохоронцям відомо про викрадення щонайменше 170 книг, пише ua.news з посиланням на Euronews..

«У 2022 і 2023 роках злочинній групі вдалося викрасти рідкісні книги з національних та історичних бібліотек Чехії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Латвії, Литви, Польщі та Швейцарії», ‒ йдеться у пресрелізі.

Злодії відвідували бібліотеки та вимагали перевірити антикварні книги особисто, вдаючи конкретну причину, наприклад, академічний інтерес. Потім вони ретельно вимірювали книжки та фотографували, перш ніж віддавати їх назад.

«Через кілька днів, тижнів або місяців зловмисники поверталися і просили отримати доступ до тих самих книг, цього разу повертаючи підроблені версії. Експерти встановили, що копії були виняткової якості», ‒ додали в Європолі.
Злодії також застосували грубший підхід і просто проникали в бібліотеки. Готуючись до крадіжок, вони зазвичай відвідували бібліотеки та досліджували книги, які пізніше крали. Бандитів затримували понад 100 офіцерів у 27 різних місцях, а розслідування підтримували органи влади з 10 різних країн. Вилучено понад 150 книг, походження яких зараз встановлюється.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

Тростянецька бібліотека збирає книги для зруйнованої бібліотеки у Буймері
23.03.2024 17:01

Тростянецька бібліотека збирає книги для зруйнованої бібліотеки у Буймері

На початку березня внаслідок ракетного удару була вщент зруйнована Буймерська сільська бібліотека....

Сумські бібліотекарі готують незвичайну акцію до річниці російського вторгнення
21.02.2024 16:04

Сумські бібліотекарі готують незвичайну акцію до річниці російського вторгнення

Сумська публічна бібліотека в переддень другої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну проведе тиху акцію «Життя триває…Точиться війна»....

Дві сумські бібліотеки отримали «Валізки з книжками»
01.02.2024 14:45

Дві сумські бібліотеки отримали «Валізки з книжками»

Бібліотека-філія № 2 та Інклюзивна бібліотека-філія № 11 отримали нові видання в рамках проєкту «Валізка з книжками» від Культурного інституту...

На Конотопщині затримали серійного крадія
15.01.2024 18:07

На Конотопщині затримали серійного крадія

Мешканець Конотопського району проник до продовольчого магазину, звідки викрав товар та грошові кошти, а пізніше поцупив мобільний телефон у свого...

У сумській бібліотеці робитимуть аналіз крові на цукор
14.11.2023 15:16

У сумській бібліотеці робитимуть аналіз крові на цукор

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом Сумська місцева організація Товариства Червоного Хреста України та сумська книгозбірня проведуть тематичний...

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.