Україна оновила список обмеження прав і свобод

Україна 4 квітня надіслала генеральному секретарю Ради Європи оновлений список прав Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ), які можуть бути обмежені у зв’язку з воєнним станом.

Зранку 29 квітня кілька медіа повідомили, що Україна призупинила захист низки прав, гарантованих Європейською конвенцією з прав людини. У публікаціях ЗМІ посилалися на сповіщення Мінʼюста генсеку Ради Європи від 4 квітня та стверджувалося, що новими нібито є відступ від права на вільні вибори, права власності та освіти, пише Forbes.

Насправді Україна оновила перелік прав, які можуть бути обмежені у зв’язку з воєнним станом, пояснює у Facebook міністр юстиції Денис Малюська.

Україна надіслала сповіщення про можливість обмеження певних прав з 1 березня 2022-го (після запровадження воєнного стану), робила це ще з 2015-го у зв’язку з війною на Донбасі та періодично переглядає повідомлення про можливі обмеження.

«У квітні 2024-го ми в черговий раз уточнили перелік існуючих обмежень і зменшили його», – пояснює Малюська. У повідомленні від 4 квітня скасовано відступ від дев’яти статей Міжнародного пакту про громадянські та політичні права і чотирьох ЄКПЛ.

Відповідно до повідомлення, можуть бути обмежені права на недоторканність житла; таємницю листування та телефонних розмов; невтручання в особисте і сімейне життя; свободу пересування, вільний вибір місця проживання, вільно залишати територію України; свободу думки та слова; участь в управлінні державними справами та у референдумах; свободу обирати і бути обраним до влади; акції та страйки; володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю; підприємницьку діяльність і працю; освіту.

Інформація про відступ від статей про захист власності, права на освіту та на вільні вибори не нова. Це зазначалося в повідомленні від 2022 року, заявили в пресслужбі Мін’юсту.

У повідомленні від 4 квітня 2024-го також є перелік заходів, які можуть обмежувати ці права: примусове відчуження обʼєктів права приватної або комунальної власності; запровадження комендантської години; встановлення особливого режиму в’їзду та виїзду; обмеження пересування; огляд речей, транспорту, багажу, службових приміщень, вантажу і житла; заборона масових заходів; заборона або обмеження вибору місця перебування або проживання; заборона змінювати місце проживання без дозволу громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку; військово-житловий обовʼязок для фізичних та юридичних осіб.

Відповідно до ст. 15 ЄКПЛ, країни-учасниці конвенції під час війни можуть вживати заходів, що відступають від зобовʼязань за конвенцією, додають у Мін’юсті. Країни мають інформувати про це генсека Ради Європи. Таке повідомлення саме по собі не запроваджує обмежень, а лише інформує Раду Європу про можливість обмежень, зазначають у Мінʼюсті.

Подібну практику неодноразово використовували й інші країни через воєнний стан, кажуть пресслужбі Мін’юсту. Наприклад, Туреччина у 1980-му, Вірменія та Азербайджан у 2020-му.

Контекст

Повідомлення Мінʼюсту до генсека Ради Європи не повʼязано з ухваленням закону про посилення мобілізація. Повідомлення було надіслане 4 квітня, а закон про посилення мобілізації Верховна Рада ухвалила лише 11 квітня. 16 квітня його підписав президент Володимир Зеленський, документ набуде чинності 18 травня.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter
view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.