Скеровано до суду справу колишнього першого заступника секретаря РНБО

13 травня 2024 року слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора САП та обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишньому Першому заступнику секретаря РНБО, який спільно з колишнім заступником міністра оборони та директором департаменту Міністерства оборони обвинувачується у завданні збитків державі на загальну суму 17,44 млн грн.

У ході досудового розслідування встановлено, що експосадовець РНБО використав надану йому владу та службове становище всупереч інтересам служби з метою отримання неправомірної вигоди структурою, в якій він та його близькі особи мають частку власності, а саме — ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс».

Так, вказана особа забезпечила невиключення з державного оборонного замовлення, попри невідповідність передбаченим урядом умовам, та подальшу закупівлю коштом державного бюджету вантажних автомобілів підвищеної прохідності МАЗ 6317 (Богдан 6317) в дочірнього підприємства «Автоскладальний завод №2», що входить до складу ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс».

У той же час заступник міністра оборони та директор департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міноборони організували закупівлю в межах державного оборонного замовлення вищезгаданих вантажних автомобілів.

Не зважаючи на те, що ці автівки не відповідали вимогам уряду – йде мова про рівень локалізації (обсяг робіт зі створення транспортного засобу безпосередньо в Україні з метою підтримання вітчизняного виробника), який мав становити не менше 60%, натомість становив лише 10%, компанія все одно отримала замовлення.

Компанія погодилась довести рівень локалізації за до 20% до кінця 2017 року і подальшого його збільшення до 30% впродовж трьох років. Однак умови ці так і не виконала, незаконно переклавши витрати зі збільшення рівня локалізації на бюджет.

Крім того з’ясувалося, договір між Міністерством оборони та компанією-виробником передбачав часткову передоплату, а також фіксування ціни товарів. Проте всупереч цій умові, ціна за товари була збільшена і відповідальні за проведення закупівлі посадовці департаменту Міноборони її погодили, попередньо узгодивши це питання з заступником Міністра оборони.

Як наслідок, фірмі незаконно переплатили 17,44 млн гривень.

У жовтні 2019 році повідомлено про підозру колишньому першому заступнику секретаря РНБО. У квітні 2020 року - ексзаступнику міністра оборони та директору департаменту Міністерства оборони. Вказаним особам інкриміновано вчинення злочину, передбаченого ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

З червня 2020 року тривало ознайомлення сторони захисту з матеріалами досудового розслідування.

На сьогодні досудове розслідування у справі закінчено. Обвинувальний акт скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті.

Важливо: Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, повідомляють у пресслужбі САП.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

 
view counter

По тематике

В Україні розробляють протимінне взуття для саперів
23.03.2024 14:18

В Україні розробляють протимінне взуття для саперів

Міноборони розробляє спеціальне взуття для саперів. Противибухові берці зменшать ризик травмування ніг під час розмінувань....

Міноборони в лютому прийняло на озброєння 60 зразків військової техніки
02.03.2024 18:11

Міноборони в лютому прийняло на озброєння 60 зразків військової техніки

У лютому Міністерство оборони кодифікувало та допустило до експлуатації у ЗСУ приблизно 60 зразків озброєння та військової техніки (ОВТ) українського...

Яєць по 17 гривень більше не буде: Міноборони запроваджує нові правила закупівель
15.02.2024 08:49

Яєць по 17 гривень більше не буде: Міноборони запроваджує нові правила закупівель

Міністерство оборони співпрацює з правоохоронними органами, щоб ліквідувати ризики проявів корупції під час закупівель для ЗСУ, та одночасно запроваджує нову...

Колишній нардеп підозрюється у нанесенні державі майже 1 млрд грн збитків
12.02.2024 15:36

Колишній нардеп підозрюється у нанесенні державі майже 1 млрд грн збитків

НАБУ, САП та СБУ оголосили підозру колишньому нардепу Пашиняну та його бізнес-партнеру за незаконне привласнення нафтопродуктів і нанесення державі майже...

Міноборони стягне 1,5 мільярда гривень з «Львівського арсеналу»
27.01.2024 16:13

Міноборони стягне 1,5 мільярда гривень з «Львівського арсеналу»

Міноборони виграло суд на більш ніж 1,5 мільярда гривень у справі ТОВ «Львівський арсенал»....

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.