США переглянуть відносини із Грузією через закон про «іноагентів»

США запроваджують візові обмеження і починають «всеосяжний перегляд» співпраці з Грузією через закон про «іноземних агентів». Про рішення оголосив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Видачу віз обмежать особам, «відповідальним чи причетним до підриву демократії в Грузії», а також членам їхніх сімей. За словами Блінкена, закон про «іноагентів» пригнічує свободу слова й об’єднань, а також перешкоджає роботі незалежних медіа, інформує Радіо Свобода.

У його заяві не вказані імена осіб, до яких можуть бути застосовані санкції згідно з новими обмеженнями.

«Ми продовжуємо сподіватися, що лідери Грузії переглянуть документ і вживуть заходів для просування вперед демократичних і євроатлантичних прагнень своєї країни. Переглядаючи відносини між нашими двома країнами, ми будемо враховувати дії Грузії, вирішуючи щодо своїх власних», – зазначив держсекретар.

Раніше Блінкен, виступаючи в Конгресі, назвав закон «Про прозорість іноземного впливу», який ухвалив грузинський парламент минулого тижня, «переписаним із російського підручника».

Про те, що закон аналогічний до репресивного російського закону про «іноземних агентів», говорять і його критики всередині країни. Десятки тисяч протестувальників уже більше ніж місяць виходять на вулиці грузинських міст із прапорами Грузії і Євросоюзу й вимогою не ухвалювати «російський закон».

В Європі також засудили документ. Єврокомісія закликала грузинську владу відмовитися від його ухвалення, зазначивши, що це «негативно вплине на європейські перспективи Грузії». У Єврокомісії також вважають, що документ підриває громадянське суспільство і загрожує свободі ЗМІ. Торік Грузія набула статусу кандидата на вступ до Євросоюзу, але переговори про нього ще не почалися.

Ініціатор закону – партія «Грузинська мрія» – засудила міжнародний тиск. Вона стверджує, що закон є необхідним для прозорості іноземного фінансування організацій і захисту суверенітету країни. Представниця МЗС Росії Марія Захарова заявила про підтримку позиції «Грузинської мрії» і назвала реакцію західних країн «шантажем».

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на закон. Проте «Грузинська мрія» має достатньо голосів у парламенті, щоб подолати президентське вето.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

По тематике

США можуть надати Українв кредит в 50 млрд дол під прибуток із заморожених активів рф
05.06.2024 13:24

США можуть надати Українв кредит в 50 млрд дол під прибуток із заморожених активів рф

Згідно з повідомленням Financial Times, США готові надати Україні кредит у розмірі $50 млрд. Цей кредит буде погашатися за рахунок...

В країнах ЄС пропонують скасувати безвіз для Грузії
22.05.2024 18:19

В країнах ЄС пропонують скасувати безвіз для Грузії

Чотири країни ЄС пропонують скасувати безвізовий режим для громадян Грузії через ухвалення закону про «іноагентів»....

США та Японія розроблять перехоплювач гіперзвукових ракет
16.05.2024 16:08

США та Японія розроблять перехоплювач гіперзвукових ракет

Сполучені Штати Америки та Японія підписали контракт щодо спільної розробки гіперзвукового перехоплювача ракет протягом наступних 10 років....

США ввели 100% мита на імпорт електрокарів з Китаю
15.05.2024 16:09

США ввели 100% мита на імпорт електрокарів з Китаю

Президент США Джо Байден оголосив про нові мита на китайські товари, спрямовані на електромобілі, медичні товари та сонячне обладнання, щоб...

Допомога від США вплинула на валютний ринок в Україні
04.05.2024 09:13

Допомога від США вплинула на валютний ринок в Україні

Допомога від США сприятиме закриттю питань бюджету та розвитку економіки країни. Прогнозується, що курсові коливання на міжбанку будуть від 39...

view counter
view counter
Новости партнеров
Погода, Новости, загрузка...

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.