Хто захищає права людини на Сумщині?

Захист прав людей - звичайна світова практика. Омбудсман - це є норма для цивілізованих держав. В Україні права та свободи прописані в Конституції, також є багато міжнародних документів в яких закріплено права людини.

Згідно з статтею 101 Конституції України парламентський контроль за дотриманням конституційних прав і свобод людини й громадянина здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Дана інституція в Україні працює з 1998 року. З початком повномасштабного вторгнення проблема порушення прав і свобод в Україні набула особливої актуальності. Минулого року секретаріат Уповноваженого зазнав перезавантаження та наразі є дієвим органом впливу там, де потрібно відстоювати права громадян.

Вже другий рік Дмитро Лубінець є Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини. У головному секретаріаті та в регіональних представництвах Уповноваженого задіяні близько 360 осіб.

Інституція - не каральний орган. Головне поновити право людини

Представник Уповноваженого в Сумській області Тетяна Мироненко розповіла Данкору про особливості роботи секретаріату:

"Інституція Уповноваженого доповнює наявні механізми та інструменти захисту прав людини. Ми не заміняємо своєю діяльністю діяльність судів, правоохоронних органів, органів соціального захисту. Ми не можемо ніяким чином вплинути на кримінальний процес, якщо триває судове розслідування. Але ми дивимося, чи дотримуються права людини при взаємодії з цими органами, органами влади місцевого самоврядування, їхніми посадовими особами та надаємо рекомендації".

Представники секретаріату мають право здійснювати моніторингові візити на судові засідання, колегії в прокуратуру або МВС, адміністрацію.

Є певні склади адміністративних порушень, за якими протоколи мають складати представники Уповноваженого з прав людини. Це порушення законодавства про доступ до публічної інформації, про звернення громадян, про захист персональних даних. І це виключна компетенція уповноваженого - інші органи не мають права складати протоколи про адміністративне правопорушення за цими фактами.

Якщо йде мова про доступ до публічної інформації, то діяльність  Уповноваженого поширюється на підприємства, установи, організації різної форми власності, які є розпорядником цієї інформації.

Перелік питань, з якими звертаються до Уповноваженого, дуже широкий - майже за всіма напрямками: взаємодія з органами державної влади, питання соціального забезпечення, дуже об’ємний напрямок – питання внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали тим чи іншим чином внаслідок збройної агресії, військовослужбовці, військовополонені та члени їх сімей, цивільні заручники та депортовані.

Великий обсяг роботи в регіональному представництві - реалізація національного превентивного механізму. Це здійснення парламентського контролю за утриманням прав людини в місцях несвободи: СІЗО, виправних колоніях, геріатричних закладах, психоневрологічних лікарнях, місцях утримання військовополонених, дитячих притулках.

Для захисників прав важливо не тільки знати нормативні акти, якими керуються ті чи інші органи у своїй діяльності, потрібно перевіряти їхню діяльність - контролювати на наявність порушень. Якщо вони є, представник Уповноваженого або працівник секретаріату має право вказати даному органу на порушення і рекомендувати їх усунути самостійно.

«Ми маємо право безперешкодно заходити скрізь, ми не повідомляємо про свої візити, ми приходимо зненацька. і нас зобов’язані допустити до моніторингу. - Тетяна Мироненко наголошує, - Ми не каральний орган, ми можемо надавати рекомендації. якщо ви, наприклад, отримуєте кошти з обласного бюджету, ви піклуєтеся нашими українськими дітками й неналежним чином виконуєте свої обов’язки».

Сумське представництво Уповноваженого

В Сумській області інституція була представлена з 2000 року. Наразі у місцевому секретаріаті найчисленніша за всі часи команда – Тетяна Мироненко, Олександр Бурка та Анастасія Завалій.

Відстоювати права людини на Сумщині допомагають громадські організації, координатори проєктів ООН. Роботи дуже багато, і як зізнаються сумські захисники прав людини, вони намагаються, де це можливо, уникнути формалізму. Це дає змогу значно пришвидшити частину справ. Чинником, що гальмує роботу регіонального офісу є відсутність авто.

З доступністю до офісу поки що також є проблема – 8 поверх, де діє громадська приймальня, також буває обмежує можливості відвідувачів. Адже до захисників здебільшого звертаються люди літні, з обмеженими можливостями, маломобільні групи населення.

Але, Тетяна Мироненко оптимістична у цьому питанні – найближчим часом планується відкриття Регіонального центру Уповноваженого з прав людини. Офіс буде діяти на першому поверсі Конгрес-центру СумДУ з належними умовами.

"Будь-яка ситуація, коли людина відчуває якийсь дискомфорт і щось їй не подобається, ми можемо говорити, що існує ризик порушення її прав. Якщо ви відчуваєте якийсь утиск, то, скоріше за все, ваші права уже десь тим чи іншим чином порушуються. Але люди не розуміють в який момент вже починається таке порушення і коли вже можна звертатися, в тому числі і до уповноваженого.

Люди звертаються здебільшого вже пройшовши безліч інстанцій, в деяких випадках навіть, як в останню інстанцію - коли вже і до суду зверталися, і в органи влади та отримали відмову.

Проте не завжди люди, звертаючись до уповноваженого, мають право, згідно з законом. Є вимоги законодавства. Не завжди виходить розв’язати питання - якщо в законі прописано, ми не будемо робити виключення і намагатися щось зробити з порушенням закону», - підсумував Олександр Бурка.

Як звернутися до Уповноваженого з прав людини

До Уповноваженого можна звернутися різними способами: прийти до регіонального представництва.

На цей час за адресою:

м. Суми, вул. Герасима Кондратьєва, 27, каб. 804,

тел.: +380508388026.

Або на гарячу лінію офісу Уповноваженого з прав людини

тел.: 0800-50-17-20, 044-299-74-08.

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал. Там ще більше оперативної інформації!

Не забудьте підписатись на наш телеграм-канал

view counter

view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.