Микола Полілуй: «Я став незручним для ВО «Батьківщина» і певних політичних кіл»

У Сумах офіційно стартував виборчий процес. Відомо, що після проведення конференції ВО «Батьківщина» звідти пішло кілька політиків зі значним досвідом.

Лави партії покинув і Микола Полілуй, депутат обласної ради двох скликань. Ми поговорили з Миколою Вікторовичем про те, чому депутати “грюкали дверима” , якими будуть вибори і який мер сьогодні потрібен Сумам.  

- Миколо Вікторовичу, в списках, які вже оприлюднила ТВК, Вас немає. Чому так сталося? І чи правда те, що Ви вийшли з партії?

- Вихід з партії – це було моє свідоме, обдумане рішення. Закінчувалася чергова каденція, прийшов час дати відповідь собі: а що я зробив за весь цей час і – головне – яка моя ціль на наступний період, що я робитиму далі, якщо знову йтиму кандидатом до обласної ради разом з «Батьківщиною»? У мене було три основних питання: закінчення війни і збереження життя людей; боротьба з корупцією; припинення зубожіння людей. Розмовляючи з керівником штабу Владиславом Бухарєвим, я зрозумів, що від нього нічого не залежить, він не може стати політичним партнером у створенні команди, адже своїми руками нічого не робить, а робить від керівництва партії. Я не відчув Владислава Бухарєва як партнера. Сьогодні на постерах і бігбордах «Батьківщина» декларує одне, а всередині команда налаштована на зовсім інше. І це видно по списках «Батьківщини» та інших політичних партій. Існують корпоративні політичні домовленості, де хто повинен пройти до обласної ради, і ці люди надалі зможуть ділити ресурси, бюджет області, а не працювати на запит виборців Сумщини. Тому 17 вересня, до проведення всіх конференцій, написав заяву про вихід з партії і віддав її голові обласної парторганізації Олександру Лисенку і повідомив його, що я не хочу бути в жодному списку.

Але попри все,хочу сказати, що я присвятив «Батьківщині» 12 років, з 2006 р. був депутатом Сумської облради. Я вдячний всім свідомим депутатам в цій політичній силі, які пройшли цей шлях разом з виборцями і набули значного політичного досвіду.  

- Миколо Вікторовичу, але ж Вам запропонували бути кандидатом в депутати міської ради? 

- Після з’їзду партії 12 вересня я не був на жодній конференції «Батьківщини». для себе прийняв рішення, що це дорога в нікуди. Те, що мене записали в списки міських депутатів, це маніпулювання депутатами різних рівнів зверху донизу. В рішенні конференції було зазначено: «для підсилення мерських виборів зі списків кандидатів в Сумську обласну раду перевести у списки кандидатів Сумської міської ради… Юрія Шнітке, Миколу Полілуя і Володимира Войтенка» з тим формулюванням, що «депутати довгий час працюють в команді Олександра Лисенка». Але це повний абсурд. Ніхто ні в кого не запитував. Як можна підсилювати, коли у Войтенка справа в суді, у Шнітке – порушення провадження по факту нецільового використання коштів. Я за два тижні до цього написав заяву. Хто думає про команду мера? Може це навпаки - ослаблення команди Лисенка? Може, хтось інший думає за команду «Батьківщини» і робить її ручною, диктатурною? На це дасть відповідь час.

- Відомо, що під час конференції просто встав і пішов керуючий справами міськвиконкому Віктор Волонтирець – політик, який багато років був послідовником партійних ідей «Батьківщини». Чому так сталося?  

- Хочу сказати, що технологія проведення конференції є суто керування списками політради «Батьківщини». Партійна диктатура перемагає здоровий глузд. Байдуже, яка роль людини на місцях, якщо партія згори дала таку вказівку. Рішення стосовно Віктора Мефодійовича було прийняте вже після завершення конференції. О 20 годині вечора всіх повернули назад (!) і поставили перед фактом. Запитання: хто був із ТВК на цій конференції? Чому промовчали кандидати в депутати і делегати конференції про ганебне приниження людини, яка тримала на собі всю мерську роботу, створювала для «Батьківщини» імідж? Як на це міг погодитися Олександр Лисенко? П'ятого жовтня відбулася ще одна конференція, на якій збиралися потіснити ще сімох інакомислячих для політради батьківщинців: Володимира Войтенка, Анатолія Сагача, Віктора Гримайла та інших. Але їх вдалося відстояти. Чому ж не чіпають колишніх регіоналів в списках "Батьківщини"? Платять?. І що буде далі з “Батьківщиною”?

- Щодо виборів, в Сумах зареєструвалося аж 14 кандидатів в мери. Що думаєте з цього приводу?

- Особисто для мене є два критерії: це висунення від політичної сили та самовисування. Якщо політика висуває партія, то в першу чергу йде мова про команду. Тобто одразу зрозуміло, що знову ж таки понад усе буде вказівка згори. Мер для «Батьківщини» чи мер для сумчан? Партія або допомагатиме меру будувати команду, або, навпаки, буде використовувати сумчан в своїх політичних обіцянках, де будуть політичні квоти, ручний мер, якого будуть використовувати в домовленостях. Олександр Лисенко сьогодні - голова обласної організації «Батьківщини», і партія ставить йому завдання утримувати всю політичну структуру, офіси і т.д. Я говорив Олександру Миколайовичу, що голова міськради в першу чергу має бути мером для людей. І головна платформа для нього – це робота з людьми, а не виконання політичного замовлення. Моя пропозиція до нього була наступною: залишитися просто членом партії. В протилежність, інша сторона – самовисуванці. Вони рівновіддалені від політичних партій, але й однаково доступні для всіх сил, громадських організацій, представники яких дійсно захочуть працювати для блага свого міста і сумчан.

- Які маєте плани на майбутнє?

- Сьогодні я знаходжуся на відстані від політичного життя, але спостерігаю за виборчим процесом, аналізую кандидатів в мери, списки різних політичних сил. Мої плани на майбутнє – це робота в рамках громадського руху «Патріоти України», об’єднання довкола нього енергійних, досвідчених людей, які спрямують спільні зусилля на розбудову Сумщини, промисловості, підприємництва, соціальних норм, захист праці людей. В подальшому – робота над аналізом рішень Сумської ради та рішень, які вдосконалюють роботу в законодавчому полі і відображаються в добробуті людей. У нас є бажання зробити політичну партію сумчан і для сумчан. І ми знаємо ,з чого треба починати, щоб місцеві вибори були відповіддю для Сумщини.  

- Що б Ви сьогодні хотіли побажати своїм виборцям, які підтримували Вас довгі роки, і – впевнені – підтримають на наступних виборах?  

- Перш за все, я хочу подякувати - ми і надалі залишаємось разом. І попросити: гарно розберіться з тим, кому віддавати свій голос, чи зможе ця людина виконати ваше доручення, чи зможе працювати в одній команді з сумчанами? Я буду вам допомагати. Обирайте так, щоб і мер, і депутати перш за все дбали про ваші інтереси, про ваш добробут, працювали для вас. ®

view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
18
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
У Сумах пройшов благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ з нагоди Дня Конституції України
19
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
Суми. Вечірні враження
30
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022
День вишиванки - 2022

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.