Блоги

З вірою в нове життя

Багато записів у цьому блозі було присвячено розвитку дітей та юнаків. І фізичному - здоровий спосіб життя, фізкультура й спорт тощо. І духовному - театр, література, образотворче мистецтво.

Зараз мова про те, з чого все починається, з народження.

Під час робочої поїздки на Кіровоградщину Президент Янукович визначив охорону матері та дитини як один із ключових пріоритетів реформування сучасної медицини.

Він, зокрема,  зазначив: «Якщо держава візьме під свою опіку людину від самого народження - в нас буде майбутнє».

Отже, відтепер ці питання починають вирішуватися в рамках комплексного Національного проекту «Нове життя».

Важко сказати, наскільки рівень перинатальної медицини Сумщини відрізняється від того, що Президент побачив у Кіровоградській області.

 Але, судячи із повідомлень ЗМІ, ми, якщо і відстали, то не набагато.

Свій сучасний перинатальний центр створюється і у нас, заклад має отримати два новітні автомобілі «швидкої допомоги», буде відкрито консультативну поліклініку.

Вже працюють новий операційний блок, реанімація та відділення анестезіології.

Втім, треба пам’ятати, що жителі Сумщини народжують і в райцентрах, і в містечках, і в селах. Як не обійти увагою і їх потреби?

  • Щиро сподіваюся, що статус Національного проекту реально зможе забезпечити європейський рівень перинатальної медичної допомоги навіть тим, хто проживає в «глибинці».

Скажімо, вже кілька років при пологовому відділені Буринської  центральної  районної лікарні діють дві сімейні пологові зали, в яких в присутності партнерів породіллі народжують малят.

Для цього тут створені всі належні умови: є необхідна медична апаратура, санітарна кімната. Облаштовано побут для проживання пари протягом 3-5 днів - до виписки з полового будинку.

Зауважу, якщо у 2010 році в двох залах відбулося 61 народження, то торік - 80 партнерських пологів.

Тобто, потреба в таких пологах зростає. Хоча до повністю європейських стандартів народжування дітей, тут ще досить далеко. Але перші кроки, безсумнівно, зроблені.

А щоб зробити наступні - необхідна, навіть не обласна, а державна підтримка.

Бо реальне реформування охорони здоров’я на Сумщині - це комплексний процес, що включає підвищення якості діагностики та лікування,  створення усіх умов для надання сучасних медичних послуг, надійного захисту матері і дитини.

Єдине, що дуже хвилює, щоб дійсно здраве і розумне починання не залишилося на рівні слів.

Цікаві матеріали можна прочитати на ivanzhytnyk.com

view counter
view counter
view counter
view counter
view counter
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Вы можете отметить интересные вам фрагменты текста, которые будут доступны по уникальной ссылке в адресной строке браузера.